Ahmet Ümit’in son kitabı olan Kırlangıç Çığlığı diğer kitapları gibi oldukça güzel tepkiler topladı. Karakterimiz tabi ki Nevzat Başkomserdi. Beyoğlu’nun En Güzel Abisi kitabından sonra Nevzat Başkomser’i özlemiştik. Tabi ki Evgenia, Komiser Zeynep ve diğer ekip de roman da yine aynen yer alıyor. Kısaca kitap Ahmet Ümit’in tipik polisiye romanlarının serisinden bir tür olarak okuyucu ile buluştu.
Kırlangıç Çığlığı kitabının konusu yıllar öncesinden “Körebe” davası olarak tamamlanamadan açık kalan bir seri katil vakasının yeniden öldürmeye başlaması üzerine kurulmuş. Ahmet Ümit kitabı ile ilgili bir konuşmasında şöyle demiştir; “Çocuk tacizcilerini öldüren bir seri katil mi daha tehlikeli yoksa dünya bu haldeyken ‘aman banane’ deyip kendi keyfine bakan insan mı daha tehlikelidir?”. Kitabı okurken gerçekten bu ikilemi sık sık hissettiğiniz oluyor. Hatta karakterlerin bile bazen bu ikilemde kaldığını görüyoruz. Kitapta “Körebe” adındaki seri katil çocuk tacizcilerini hedef alıyor ve onları hep aynı ritüelde öldürüyor. Yıllar öncesinde bu vaka yaşanmış fakat yakalanamamış. Bir gün Nevzat Başkomiser’in ekibi cinayet mahalline gittiğinde gördüğü manzara karşısında Körebe’nin geri geldiğine karar veriyorlar. Nevzat Başkomiser eşini ve kızını bir saldırıda kaybetmiştir ve kızı da zamanında bir taciz vakasıyla karşı karşıya kalmıştır. Bu nedenle konu oldukça hassas bir hal almaya başlar.
Körebe kurbanlarını hep çocuk tacizcilerinden seçmektedir. Tacizcileri öldürüp çocuklarla ilgili mekanlara götürür ve yanlarına bir oyuncak bırakır. Ayrıca kurbanların gözlerini kadife bir göz bandı ile bağlar hep sağ kulaklarını kesmektedir. Bu nedenle de adı Körebe olarak yer etmiştir. Oldukça net ve ayırt edilebilir bir ritüel olduğu için cinayetler yeniden başladığında herkes Körebe’nin geri döndüğü konusunda hem fikir olmuştur.
Kitap genel olarak işlenen bu cinayetlerin çözüm aşamalarını ve geçmişle olan bağlantılarını izleyerek bir yol haritası çıkarıyor. Olayların tam çözüldüğünü düşündüğünüz noktalarda çok güzel ters köşeler var. Bu nedenle kitabı okurken heyecanınızı hiç kaybetmiyorsunuz. Körebe’nin işlediği cinayetler ve yaptığı ritüelin nedeni kitapta detaylıca anlatılıyor. Okumamış kişilerin şevkini kırmamak adına burada bahsetmek istemem fakat kitapta en etkileyici bulduğum noktalardan birisi olduğumu söylemem gerekir.
Kitabın değindiği diğer sosyal problemlerden biri de Suriyeli mültecilerin sorunları. Gerçekten bizim günlük yaşantımıza devam ederken göz ardı ettiğimiz ve çok da farkında olmadığımız bir sorun aslında. Ahmet Ümit onların hayatlarına biraz ışık tutmuş. Para uğruna çocuklarından, kendilerinden, ailelerinden nasıl vazgeçmek zorunda kaldıklarını ve bu yüzden de başlarına ne kadar talihsiz olaylarından geldiğinden bahsediliyor. Özellikle de çocukların böylesi tehlikeli bir devirde bu şartlar altında hayatta kalmaya çalışmasını böyle bir pencereden görmek beni oldukça etkiledi.
Genel olarak kitapta toplumun belki de görmemek için gözlerini kapattığı, kırlangıç çığlıklarını eğlence zannettikleri hikayelerin acı gerçekleri yansıtılıyor. Bu nedenle bu kitabı sadece bir polisiye roman olarak nitelemek istemem. Toplumsal bir eleştiri olarak da okunması gerektiğini düşünüyorum.
Dil olarak Ahmet Ümit diğer kitaplarında da olduğu gibi son derece akıcı ve yalın bir kullanmış. Okumakta ve olayları takip etmekte bir okuyucu olarak hiç zorluk çekmediğimi belirtmeliyim. Polisiye romanlarında genel olarak hem karakter fazlalıkları hem de hızlı olay akışları nedeniyle bazen okurken kopukluklar yaşanabiliyor. Ama genel olarak Ahmet Ümit kitapları bu kopukluklara pek izin vermiyor. Bu nedenle de benim okurken yine çok keyif aldığım ve tavsiye listeme de eklediğim bir kitap oldu.
Yazan: Pınar Şimşek
Kırlangıç Çığlığı Konusu
Yerli polisiye romanlar denilince akla gelen ilk isim olan Ahmet Ümit Kırlangıç Çığlığı romanı ile yine mükemmel bir esere imza atıyor.
Polisiye romanları sevenlerin ve özellikle yerli romanları tercih edenlerin mutlaka okuması gereken eserlerden bir tanesi olan Kırlangıç Çığlığı raflardaki yerini aldı.
Kırlangıç Çığlığı Soruları ve Cevapları
Kırlangıç Çığlığı kimin eseri?
Ahmet Ümit
Kırlangıç Çığlığı türü nedir?
Yerli Romanlar, Polisiye
Kırlangıç Çığlığı kaç sayfa?
400
Kırlangıç Çığlığı Yorumları
bu kitabı cok merak ediyorim henüz 20 gündür kitapçılarda yerini aldı yani yeni çıkan bir kitap ama çok konuşuluyor en kısa zamanda alıp okumayı istiyorum. yeni çıktığı için her kitapçıda bulunmuyor henüz :(
gündemimizde yaşanan çocuk istismarı ve cinayetlerini edebi bir dille anlatmış yazarımız. kitabın sonuna geldiğimde, sanki bitmemiş te devamı gelecek gibi gelmişti, o derece kendimi kaptırmışım okurken🙂
her sayfasında ayrı bir heyecan var.tavsiye edilecek en güzel kitap. kalemine sağlık ahmet ümit :)
02-08-2018 17:56
ahmet ümit'in son birkaç kitabında yaşadığım ve tekrar yaşamaktan korktuğum hayal kırıklığını yaşamadım çok şükür bu kitapta. olay örgüsüyle, özellikle ahmet ümit'te alışık olduğumuz o kitabın içerisine bizi dahil etme yeteneğine tekrar kavuşturmuş bu kitap. güzel bir başlangıç, körebe'yi ararken gelişen olayların heyecanı ve güzel bir sonuçla benim için özüne dönüş romanıdır ahmet ümit'in.
ahmet ümit biz her ne kadar gözümüzü kapatıp görmek istememekte, görüp ilgisiz kalsakta hayatın gerçeğini pat diye acımasızca yüzümüze vuruyor. suriyeli mültecilerin yaşadığı çaresizlik neticesi ile düştükleri en acınası hali ile anlatıyor. her ne kadar kitapta kurgu olarak yazılmış olsada şu an bile bu romanda anlatılanlar gerçekleşmeye devam ediyor.
polisiye romanlarına ön yargılı bi insan olarak bu kitaba başlarken pekte umudum yoktu ama direkt içine çeken ve katilin kim olduğu konusunda düşünmeye başlayacağınız bir kitap. başarılı buldum 👍🏻
polisiye romanların okura bir şey katmadığını düşünenlerin aksine ben bu kitaplarda -edebi üsluptan uzak olsalar da- yazarın kitaba emek olarak bir çok katkıda bulunduğunu dolayısıyla okura da katkı sağladığını düşünüyorum. bildiğim kadarıyla polisiye romanlar yazılırken konuyla ilgili tarih, bilim, sosyoloji ve ilgili yerlerle ilgili ciddi araştırmalar yapılıyor.
ahmet ümit 'in başkomser nevzat ,ali ve zeynep'in olduğu kitaplarını seviyorum. beklediğim den daha iyi buldum kitabı. en çok satanlar da ilk 10 da olduğu zamanlarda alıp pişman olmadığım kitaplığımda olmasından mutlu olduğum almayan okumayanlar polisiye seviyorsanız şiddetle tavsiye ediyorum.
ahmet ümite teşekkür ediyorum türkiyenin böyle harika yazarlara ihtiyacı var en beğendiğim kitabı sis ve gece onu da herkese tavsiye ederim kırlangıç çığlığı da mükemmeldi 2 günde bitirdim
04-03-2019 20:47
şimdi arkadaşlar öncelikle yorum yaparken lütfen spoiler vermeyelim. gerçekten kitabı alıp okumadan önce nasıl bir kitap diye bakındım ve körebenin kim olduğunu en baştan öğrendim. tabi bu kitabın içine etti. yapmayın bunu. gelelim kitaba. körebe'nin kim olduğunu bildiğim için heyecanlanmadan okudum ancak cinayetleri bağlama şekli güzeldi. kitap gayet akıcı polisiye sevenler için güzel olabilir. ben polisiye denemek için alıp okudum ama bir daha okumam sanırım. bazıları anlatım bozuklukları olduğunu söylemiş kitap için ama ben göremedim. biraz arka sokaklar tadında bir kitap o yüzden de çok sevmemiş olabilirim. polisiye sevenleri kitapla baş başa bırakıyor ve ben gidiyorum.
03-06-2019 09:34
nefes kesici bir komiser nevzat romanı. ahmet ümit'in günümüzde oldukça hassas bir konu üzerine yazdığı bu roman adeta ders verici nitelikte.
ahmet ümit'in polisiye romanlarından biri olan körebenin konusu seri cinayetler. ancak seri cinayetler çocuk tacizcilerine karşı işleniyor. körebe lakaplı seri katil kurbanlarını öldürdükten sonra sağ kulağını kesiyor. nevzat komiserin kızı da eskiden tacize uğramıştır. nevzat komiser kurbanlarını tacizcilerden seçmesinden dolayı onu yakalayıp yakalamamak konusunda kararsız kalır. vicdanıyla mesleği arasında sıkışmıştır. sürükleyici bir kitap.