Başkomiser Nevzat ve ekibine gelen cinayet haberi ile ortalık sarsılır. Çünkü dava çok karışıktır. İlk cesedin yanına geldiklerinde ölünün kalbine 2 kere saplanmış bir haç işareti ve açık İncil de maktulün kanı ile altı çizili bir kısım " Uyan ey kılıç! Çobanıma, yakınıma karşı harekete geç." Kısmının altı maktulün kanı ile çizilmiştir aynı zamanda yine maktulün kanıyla Mor Gabriel yazılmıştır. Bir de Fatih isimli bir kişiden mektup bulurlar. Ancak Fatih'in kim olduğu da belli değildir. Bütün bunları düşünürken içeriye maktul Yusuf'un bir arkadaşı girer. Bu kişi dinler konusunda uzman bir akademisyen olan Can'dir. Can'dan bazı bilgiler alarak serbest bırakırlar.
Yusuf'un sevgilisi olan Meryem'e haber vermek için Meryem'in barına giderler. Meryem, bir mafya kızıdır. Babası öldükten sonra namı ona kalmış, işleri o devralmıştır. Ancak bar işletiyor olarak görünür. Nevzat'a söylemese de düşmanları olan Bingollü Kadir'in Yusuf'u öldürdüğünden emindir. Nevzat, Bingollü Kadir'in varlığını Meryem'in koruması olan Tonguç'tan öğrenir. Bunun için de Ali'yi Bingollü Kadir'i bulması için görevlendirir. Ancak Ali bulamadan Meryem adamı bularak Tonguç'a vurdurur. Meryem, kimi katil sansa azlettirecektir. Çünkü yeraltında namını koruması gerekmekte, kendisine işlenen suç cezasız kalmamalıdır. Nevzat'tan sakladığı tek şey Bingollü Kadir değildir. Aynı zamanda Yusuf'un gerçek adının Selim hatta Yavuz olduğunu da saklar.
Bir de Malik denen yaşlı bir adam vardır. Adam kendisini Aziz Pavlus sanmakta, tüm her şeyi ona göre ayarlamaktadır. Aziz Pavlus ile ilgili, İsa Mesih ile ilgili çoğu şeyi satın alır. Hatta evinin altında bir azizin mezarı bulunmaktadır. Halkın dua etmesi için o bölgeyi açmış, temizliğinden bakımından kendisini sorumlu tutmuştur. Katilin 2. Hedefi Malik olur. Ancak bu defa incilin altı düzensiz çizilmiş, Mor Gabriel yazısı bulunmamaktadır. Bir cinayet çok ustaca ve arkada iz bırakmadan yapılmışken, öbürü baştan savma yapılmıştır. Yusuf'un bir de Timuçin adında bir arkadaşı vardır. Ancak bu kişiyi hiç kimse görmediği ve soyadını bile bilmedikleri için Timuçin'i bulamazlar. Bu sırada da Cengiz müdür, sürekli bu dava ile ilgili gelişmeleri sormakta Nevzat ile yakın olmaya çalışmaktadır.
Malik öldükten sonra Cinayeti Can işledi diye düşünülür. Ancak Can, Malik'in evinin orada Cengiz müdürü görmüştür. Bunu Nevzat'a söyleyince Nevzat bunun peşine düşmüştür. Bu sırada da Yusuf Akdağ'ın akrabaları gelerek cesedi tespit eder ancak o Yusuf Akdağ değildir. Sadece kimliği doğrudur. Biraz araştırma yapıldıktan sonra o kişiyle birlikte 6 kişinin yıllar önce bir mağarada öldürüldüğü bulunur. Onları öldüren komiser Yavuz da Yusuf Akdağ'ın yerine geçmiştir. Onun arkadaşı olan Mehmet adındaki kişi mektubu yazan Fatih olduğunu anlarlar. Yusuf bazı yerlerde Selim adını kullanmıştır Timuçin de Cengiz Müdür'dür. Fatih'in yanına gitseler de o da Selim'le aynı şekilde öldürülmüş, çarmıha gerilmiştir. Cengiz, kendisinin Malik'i öldürdüğü anlaşılınca kaçar. Böylece katilin kendisi olduğunu ispatlamış olur.
Cengiz ile kovalamaca başlar. Bu esnada araştırmalar da devam etmektedir. Cengiz sadece Malik'i öldürdüğünü söyler durur. Bir karşılaşma esnasında Ali'yi öldürmeye yeltenince Başkomiser Nevzat, Cengiz'i vurmak mecburiyetinde kalır. Cengiz öldükten sonra Selim ve Fatih'i Can'ın öldürdüğü Malik'i ise Cengiz'in öldürdüğü ortaya çıkar. Ancak Can'ı içeriye atacak bir kanıt bulunmamaktadır. Adliye'den çıktığı an Can, Meryem'in adamı tarafından öldürülür. Dava da burada kapanır.
Değerlendirme:
Nefes kesen bir polisiye kitabı ile Ahmet Ümit yine karşımızda. Başkomiser Nevzat hikayeleriyle devam ettirdiği polisiye kitaplardan biri olan Kavim, yazarımızın diğer eserlerinde olduğu gibi akıcı ve ilgi çekici bir cinayeti anlatıyor. Her kitabında olduğu gibi farklı bilgilerle donattığı farklı cinayet olayları ile hem bilgilendiriyor hem olayı çözmeye odaklayarak kitabın akıp bir çırpıda okunmasını sağlıyor. Merak uyandıran kurgusu sayesinde bilgi kısımları sıkmıyor tam aksine cinayetle olan bağlantıyı çözmeye odaklıyor. Hristiyanlık ve farklı düşünceler hakkında bilgi verip farklı bakış açıları kazandıran eseri de bir çırpıda akıp gidiyor.
Yazan: Senanur KARAKUZULU
Kavim Soruları ve Cevapları
Kavim kimin eseri?
Ahmet Ümit
Kavim türü nedir?
Yerli Romanlar, Tarihi, Polisiye
Kavim kaç sayfa?
440
Kavim Yorumları
dan brown tarzı yazmaya çalışıyor ama pek yanına yaklaşmıyor katilin bulunmaması için ip uçlarını sürekli gözden kaçırılmış gibi gösteriyor sona doğru ortaya çıkıyor düşünce olarak güzel ama tam bir polisiye değil görmezden gelme ile polisiye olmaz
07-04-2022 21:17
ahmet ümit şaşırtmıyor en güzel romanlarından biri olmuş
26-12-2022 14:12
"uyan ey kılıç çobanıma yakınıma karşı harekete geç" cümlesi bu kitapta mı