Kitap, iki üniversite öğrencisi olan Ömer ve Nihat'ın vapurda konuşurlarken Ömer'in birkaç sıra öndeki kanepelerden birinde oturan güzel bir genç kızı fark etmesiyle başlar. Bu sırada da vapur iskeleye yanaşır. Ömer kızı gözden kaybetmemek için gözlerini ondan ayırmadan ilerlemeye başlar. Bu sırada Nihat da bir rezillik çıkacağı düşüncesiyle arkadan Ömer'i takip etmektedir. Ömer tam kıza sesleneceği sırada kızın yanındaki yaşlı bir kadının ona seslendiğini duyar. Bu kadın uzak akrabadan Emine Teyze'dir. Ömer kıza odaklandığından teyzesini fark etmemiştir bile. Emine Teyze, kızın adının Macide olduğunu ve Balıkesir'de akraba ziyareti sırasında musikiye olan ilgisini öğrenip İstanbul'a getirdiğini söyler.
Macide, Balıkesir'de ortaokula giderken musikiye olan yeteneği ve ilgisi musiki hocaları tarafından fark edilir ve okul sonraları özel ders almaya başlar. Bu sırada öğretmeni Bedri Bey ile aralarında bir şey olduğu konusunda bir dedikodu çıkar. Bu dedikodu, onları uzaklaştırmak yerine, aralarında duygusal bir bağ kurar. Lakin Bedri Bey o senenin sonunda Balıkesir'den İstanbul'a taşınır.
Emine Teyze, onlara misafirliğe geldiğinde musikiye olan yeteneğini öğrenir. Macide'nin anne ve babasını ikna ederek onu İstanbul'a konservatuar okumaya götürür. Emine Teyze'nin kocası Galip Bey buna pek memnun olmaz ama Macide'nin babasının aydan aya gönderdiği kırk lira onu susturmaya yeter. Macide de evi bir pansiyon gibi kullanmaktadır zaten.
Ömer, Emine Teyze si ve Macide'nin yanından ayrılınca, onu arkadan takip eden Nihat ona yetişir ve beraber Beyazıt'taki bir kahvehaneye giderler.
Ömer gece yarısı Emine Teyze'sinin evine gider. Herkes çok kötüdür. Çünkü Macide'ye babasının öldüğü haberini vermişlerdir. Macide ise odasına kapanmış, bir daha da çıkmamıştır. Ömer bu düşüncelerle yatağının serildiği odaya gider ve uykuya dalar.
Ertesi sabah Macide ve Ömer aynı zamanda kalkar ve henüz kimse uyanmamış olduğundan birlikte kahvaltı ederler. Evden çıktıklarında da Macide'yi konservatuara bırakmayı teklif eder. Macide de bunu kabul eder ve sonrasında da Ömer akşam onu okuldan almak için söz alır.
Macide'yi okuluna bırakan Ömer, postanedeki işine gider. Oradaki tek arkadaşı veznedar Hafız Efendi'nin yanına varır. Onunla sohbet edip öğle yemeği yedikten sonra da Beyoğlu'na Macide'yi almaya gider. Okulunda Macide'yi bulur ve eve doğru yürümeye başlarlar. O sırada Ömer Macide'ye olan hislerini açar. Macide ise aynı duygularla ona cevap verir. O akşamdan sonra her akşam beraber gezmeye başlarlar. Lakin babasından gelen kırk liranın da kesilmesi sebebiyle ev halkı bundan oldukça rahatsız olur ve işi bir gece Macide eve geldiğinde onu azarlamaya kadar vardırırlar. Gururu kırılan Macide, hemen o akşam bavulunu toplar ve dışarı çıkar. Lakin nereye gidebileceğini bilmemektedir. O akşam bir terslik olacağını hisseden Ömer'se kapıdan ayrılmamıştır. Hemen Macide'yi alarak kendi evine götürür. O günden sonra karı-koca olarak yaşamaya başlarlar. Fakat bir süre sonra da geçim sıkıntısı ve parasızlık baş gösterir.
Ertesi sabah postaneye gittiğinde işine dört elle sarılmaya başlar. Veznedar Hafız Efendi yine öğle yemeği sırasında ona derdini açar. Kayınbiraderi hapise girmiştir ve kefaret için gerekli olan iki yüz elli lirayı kasadan alıp kayınbiraderine vermiştir. Mahkeme görülüp tahliye edildiğinde ise bu parayı geri alacaktır fakat bir türlü mahkeme görülmez. Rahatlamak için de Ömer'e içini döker.
O akşam Ömer eve gittiğinde Nihat ve Profesör Hikmet adında bir tanıdığı onu beklerken bulur. Evlendiğini söylediğinde ise onu tebrik ederler. Fakat Macide bu arkadaşlardan hiç haz etmemiştir.
Geçim sıkıntısı Ömer'i iyice sıkıştırmaya başlamıştır. Siyaset ile ilgili sakıncalı ve tehlikeli yazılar yazıp yayınlar çıkarmaya başlayan arkadaşı Nihat, veznedar Hafız Efendi'yi ihbar edeceği konusunda tehdit ederek ondan para istemeyi önerir fakat Ömer bu fikri katiyen reddeder.
Profesör Hikmet bir akşam Ömer ve Macide'yi saza davet eder. Zaten parasızlıktan yiyeceği zor bulan Ömer bu teklifi derhal kabul eder. Eğlence sırasında Bedri ile karşılaşırlar. Bedri, ablası hastalandıktan sonra hocalığı bırakmış, orada burada piyano çalarak çalışmaya başlamıştır. Tuhaf olan ise, Bedri ve Ömer'in bir süredir görüşemeyen iki iyi arkadaş olmasıdır. O geceden sonra ise sık sık görüşmeye başlarlar.
Bedri, Macide'ye olan hislerini hala içinde barındırsa da bunu asla belli etmek istemez. Macide için Ömer oldukça maddi yardımda bulunmaktadır aynı zamanda.
Bir akşam Ömer işten eve geldiğinde Bedri ve Macide'yi karşılıklı iskemlelerde ışığı açmadan ve hiç konuşmadan otururlarken bulur. Bunun üzerine onları yanlış -aslında doğru- anlayarak Bedri'ye oldukça ağır hakaretlerde bulunur. Bu hakaretlere dayanamayan Bedri oradan hemen uzaklaşır. Ömer bir sandalyeye oturur ve ağlamaya başlar. Parasızlık iyice sıkıştırdığından, Hafız Efendi'den tehditle iki yüz elli lira almış, sonrasında ise pişman olarak bu parayı ancak onun hakkettiği düşüncesiyle parayı Nihat'a verir.
Olanların ve yaptıklarının ayrımına varan Ömer hemen özür dilemek üzere Bedri'nin evinin yolunu tutar. Bedri onu affetmesine affetmiştir ama bundan sonra Macide'yle araları eskisi gibi olmayacaktır.
Bir akşam, Nihat Ömer ve Macide'yi bir hayır derneğinin eğlence gecesine çağırır. Orada Profesör Hikmet ve Bedri ile karşılaşırlar. Macide oldukça sıkılmıştır fakat Ömer'in gitmeye hiç niyeti yoktur, zira eski arkadaşlarından Ümit adında bir kızla oldukça yakından ilgilenmektedir.
Müsamere bittiğinde, bir gazinoya gitmeye karar verirler. Macide ise kendisini unutan kocasının peşinden oraya sürüklenir. Oldukça sıkıldığından, bir ara tuvalete gider. Bir iki kadeh içtiğinden, tuvaletin pis ve keskin kokusu onu kendine getirir. O sırada kocasının arkadaşı olan İsmet Şerif içeri girer ve Macide'yi sıkıştırmaya başlar. Macide ise onu iterek dışarı çıkar.
Gazinoya geri döndüğünde, kocasının yanı başında Profesör Hikmet tarafından taciz edilir. Ömer olanları görmesine rağmen, Profesör'e borcu olduğundan mahcubiyetle hiçbir şey söyleyemez ve Ümit ile alakadar olamaya devam eder.
Macide tüm bu olanlardan sonra herkese -Ömer dahil- ve her şeye, yaşadığı hayata karşı tiksinti duymaya başlamıştır. O akşam Ömer işten gelmeden onu terk etmek üzere uzun bir mektup yazar. O sırada kapı hızla açılır ve Bedri içeri girer. Macide mektubu ve ağlamaktan kızarmış gözlerini saklamaya çalışır. Bedri ona Ömer'in tutuklandığı haberini verir. Bedri'nin tahminlerinin aksine, Macide bu haberi sakin karşılamıştır. O günden sonra Bedri ile beraber Ömer'i ziyaret etmeye başlar. Lakin Ömer ile konuşacakları bir şey kalmadığından, ikisi de susarak oturmaktadırlar.
Bir gün yine Ömer'i ziyarete gittiklerinde, Ömer Macide'nin gitmesini, Bedri ile yalnız konuşacağını söyler. Macide ise Bedri'yi beklemek üzere dışarı çıkar. Ömer Bedri'ye tahliye olduğunu onunla beraber dışarı çıkabileceğini söyler. Lakin hatalarının farkına varmıştır ve Macide’yi daha fazla üzmek istemediğinden kendi başına yeni bir hayata başlamak istemektedir. Bedri'ye Macide'yi ona emanet ettiğini isterse evlenip, isterse de onu kardeş belleyebileceğini söyleyerek çıkar ve gider.
Bedri olanları Macide'ye anlattığında, bunları garip bir sükunetle karşılar. Bedri evine taşınmasını söylediğinde ise kabul eder. İçinde garip bir çekilme hissiyle, Bedri ile yokuş aşağı yürümeye başlarlar.
İçimizdeki Şeytan Konusu
İçimizdeki Şeytan, Sabahattin Ali'nin en sevilen eserlerinden biridir. Psikolojik tahlilleri oldukça başarılı kullanmıştır bu eserinde.
Sabahattin Ali'nin muhteşem romanı İçimizdeki Şeytan, yaptığımız kötü şeylerin tek sorumlusunun kendimiz olduğunu gösteriyor bizlere. Mutlaka okunması gereken, muhteşem bir eser olduğunu belirtmeliyim.
İçimizdeki Şeytan Soru Cevap
içimizdeki şeytan kimin eseri?
İçimizdeki Şeytan Sabahattin Ali'nin bir eseridir.
içimizdeki şeytan kaç sayfa?
Kitabın farklı baskıları bulunmakla birlikte burada belirtilen baskı 267 sayfadır.
İçimizdeki Şeytan Yorumları
sabahattin alinin çoğu kitabını okudum bana gore en güzeli içimizdeki şeytan
02-03-2015 20:53
öğretmenimiz özet ödevi için verdi okudum çok beğendim
10-03-2015 19:44
cok guzel bir kitap okumanizi tavsiye edrim bana onerene cok tesekur ederim
03-04-2015 20:49
ben iki kere okudum ilk okuduğumda beğenmemiştim ama ikinci kere okuduktan sonra harika bir eser olduğunu farkettim
05-04-2015 08:34
çok güzel bir kitap sabahattin aliden beklediğim performans
11-05-2015 18:27
teşekkürler sabahattin ali içimizdeki şeytan kitabı mükemmel ötesi bir romandı okuduğum en güzel kitaplardan bir tanesi çok etkileyiciydi hem konusu hem kurgusu çok iyi 10 numara kitap diyebilirim
bu kitabi 1990 co ilde oxumusam. hele de bu kitabdan cox etkilendiyimi soyleyirem.
14-09-2015 15:56
okunmaktan büyük zevk aldım.sabahattin ali'nin diğer eserleri gibi harika bir roman.
13-11-2015 16:55
adamin warolusu bir harika degilki eserleriii
14-12-2015 20:44
aslında hepimizin içinde var o şeytan denilen varlık
05-01-2016 13:15
çok güzel bir kitap sabahattin ali nin en güzel kitabı bence
12-01-2016 19:24
arkadaşlar merhaba
içimizdeki şeytan kitabı .. dizinin seyrini ve amacını belirlemiyor .fakat kitabı'n ruhu dizinin içinde olduğunu hissediyorum .dizide yaşanılacak olan olaylar kitapla örtüşmüyor .diziyi izledikçe kitaptaki paragraflar yerine oturuyor ..ama konu değil ..mesela
“birçok bayıldığım kızların büyük iltifat ve müsaadeleri beni bu kızın manasını bile iyice anlayamadığım bir bakışı kadar sevindirmiyor. evet, sadece bir bakış ve belki de biraz merhametle karışık… fakat bunun hiç olmazsa lakayt bir bakış olmaması beni yerimden sıçratıyor. içimde müthiş bir hafiflik, bir genişlik duyuyorum. belki de hakikaten sevmek budur. belki de ben şimdiye kadar sahiden sevmenin ne olduğunu bilmiyordum. acaba kendimi kapıp koyuversem mi?.. ne zaman irademe müracaat etsem büyük bir yorgunluk duyuyorum… kendimi hadiselerin eline bırakayım mı? acaba şu anda o ne düşünüyor? herhalde beni değil… niçin?.. onun kafasında bir müddet yaşamak için neleri feda etmem ki?.. her şeyi.. bana şimdi bir işaret versin, derhal, bir an düşünmeden şu tramvayın altına atlarım. acaba atlar mıyım?..”
ben sabahatin aşiği olarak şunu söyleye bilirim harika bir yazar
14-04-2016 21:12
kitabında döneminin aksine bir ileriye dönük bir anlatım sorunları ele alış var. romanın yazıldığı dönemde anlaşılması biraz güç ama tam zamanımıza uygun ve sürükleyici bir kitap, okumanızı en içten dileklerimle tavsiye ederim.
bazı insanlara göre boş yaşamak, kukla olmak düşünerek hareket etmekten daha kolay geliyor. bu kitap ise tamamen buna karşı geliyor. aslında içimizde şeytan yok sadece zayıf irademiz var kitap bunu aşılamaya çalışıyor.
içimizdeki şeytan sabahattin ali'nin okuduğum ikinci kitabı olma özelliğini taşıyor. ilki kürk mantolu madonna'ydı. şunu açıkça söyleyebilirim ki ömer karakterini raif'ten daha çok sevdim. o içsel bunalımlarını, topluma yönelik yaptığı ince tespitleri ve tabii macide'ye olan aşkı bana daha inandırıcı ve daha samimi geldi. okurken kendi iç benliğinizden parça bulacağınıza dair şüphem yok. şimdiden keyifli okumalar
içimizdeki şeytan kitap özeti kısaca nasıl yazılabilir öğretmenimiz tek paragraflık bir kısa özet istedi içinde ana fikri ve ne anlatıyor sorularının cevabı olması gerekiyormuş
10-01-2020 22:41
insanın içindeki şeytan susmuyor. kitabı okurken macide'ye hem hayran kaldım hem de çok üzüldüm. yaşadıklarının hiçbirini hak etmiyordu. ömer'in sorumsuz ve ergence davranışları yüzünden olanlar oldu. kendi şımarıklığını içimdeki şeytan olarak adlandırdı. halbuki çok zeki ve iyi yerlere gelebilecek biriydi. şeytanlarının var olduğunu kabul edelim, bence en büyük şeytanı yanı başında duran arkadaşı nihat'tı. okudukça nefret ettim kendisinden, çevresinden. bedri ve macide kesinlikle en sonunda hak ettikleri hayatı yaşadılar. başka bir son olsaydı, macide'ye ve bedri'nin masum temiz aşkına kesinlikle yazık olacaktı.