Aslen Antepli olan yazarımız, bir şehirden ayrılmanın zorluğundan bahsediyor bu şiirinde. Bir şehirden giderken özellikle bu şehir bizim büyüdüğümüz bir şehirse, o şehirde çocukluğumuz, gençliğimiz barınıyor, tatlı acı bir dolu hatıra barındırılıyorsa daha da zor oluyor ayrılık. Tüm anılar kafanın içinde biliyorsun, ama yine de gitmek acı veriyor insana. Sanki şehri değil de anıları terk ediyor gibi geliyor insana. Ama asla öyle değil. Nereye gidersen git seninle geliyor hepsi.
İstanbul'da Sıradan Bir Gün
Bu şiirde İstanbul'da bir günün koşuşturması anlatılıyor. Her mimari başka bir havada her gün. Her insan farklı duygularla ilerliyor. Yan yana yürüyen kişilerin aklından çok başka şeyler geçiyor. Herkes bir koşuşturma peşinde. Herkesin bir işi var. Kimisinin bir işi yok. Bunu düşünüyor. Tarihi de var bu şehrin. Tarihi de geliyor gözler önüne, kimse görmüyor, kimse duymuyor onları ama onların acıları, anıları da kendisine belki de. Kimse bunu bilmiyor.
Beşinci Mevsim
Sevdiği bir kişinin evin içinde uyuyor oluşundan bahsediyor yazar. Dışarıda güneş batıyordu. Saatin tik tak sesleri bile duyulmaz olmuştu, soğumuştu dışarısı. Ama o uyuyordu. Üstünü örtüp sessizce durdu odada.
Madam Monjasina
Eskiden oturduğu bir sokak ziyaretinde eski sıcaklığı göremez. Orayı ısıtan şey güneş değil, sevgiymiş yeni anlar. Eski sevgililer ölmüş çoktan, eşyalar kırık dökük kalmış ama anılar sapasağlam. Hiçbir fiziki güç bir şey yapamaz anılara. Çalamazlar anıları, zarar veremezler onlara. Artık tanıdık kimse kalmamış oralarda. Sadece yalnızlık var.
Fırtına
Kırılmış, dökülmüş birinin çıkardığı fırtına'ya etrafı kırıp dökmesine vurgu yapılıyor. Tüm hırçınlığı kırgınlığından onun. Kırgınlıklarının anlaşılmıyor oluşu daha da kötü bir hale getiriyor onu. Aslında ruhu çocuk. Ama kırgın bir çocuk.
Bahar
Baharın gelişini anlatıyor. İnsana nasıl mutluluk verdiğini, yıldızların aydınlığını, ortaya çıkışını, ağaçların meyve verişini, hayvanların ötüşünü, tüm canlıların elde ettiği o eşsiz mutluluktan bahsediliyor.
Sokağın Zulası
Keşke sokaklarında bir dili olsa anlatsa yaşadıklarını, her şeyin şahidi o duvarlar şahitliğini anlatabilse. Dili olmasa da yazabilse. Bir şekilde o anlar, anılar yalnızca insanlarda saklı durmasa. O gün kimlerin ağladığını o sokakta kimlerin güldüğünü, kimlerin aşığını gördüğünü, hüzünle geçtiğini, şahit olduğu ayrılıkları, mutlulukları, göz yaşlarını bir bir anlatsa bizlere.
Yaşam Döngüsü
Bu şiirde bir bulutla birlikte çekip gitmek istiyor yazarımız. Acılardan, eski aşklardan, yitik dostluklardan bu şekilde kaçmayı planlıyor. Ama akla şu soru geliyor. Bir yer terk edilince oradaki anılar, yaşanmışlıklar da siliniyor mu beynimizden? Biz nereye gidersek gidelim aklımızda bizimle birlikte geldiği sürece kurtulamayız kötü anılardan. Peki ya kötü anılar. Tecrübe değil midir bizlere? Hayatı öğrenmemiz için yardımcı olmaz mı? Hep iyi anılar mı yaşamalıdır insan. Acı çekmeden bir aşkın varlığından söz edilebilir mi? Hep her şeyin yolunda gittiği bir hayattan bahsedilebilir mi?
Küçük Kız
Ahmet Ümit'in kızı Gül için yazdığı şiir. Kızının bir resmi de şiirin yan sayfasında veriliyor. Onu ne çok sevdiği, onun gül bahçelerini kıskandıran gülüşünden, göz yaşlarının inci oluşundan, onun umutlu oluşundan bahsediliyor sık sık. Böylece kızını ne kadar çok sevdiğini bir kez de şiirle dile getiriyor yazarımız.
Değerlendirme:
Polisiye eserleri ile bilinen Ahmet Ümit, bu defa bir şiir kitabı ile okuyucunun karşısına çıkıyor. Şiirleri okurken o derinlik maalesef ki hissedilmiyor. Romancılığını çok beğendiğim yazar şairlikte sevmediğim bir kaleme dönüştü. Şiirleri bir his vermiyor. Ayrılıkları, mutlulukları insana hissettirip şiiri insana hissettiremiyor. Öylesine okunup geçilecek bir şiir kitabı halini alıyor. Böyle bir yazara bu kitap olmamış maalesef. Öylesine yazılmış şiirler kitabı da denilebilir. Şiirler bu durumda olunca hiç şair diye hitap etmek gelmedi kendisine içimden. O hep bizim polisiye eserleriyle, masallarıyla düşlere daldırıp farklı dünyalarda Nevzat Başkomiser ile maceralara daldıran yazarımız.
Yazan: Senanur KARAKUZULU
Sokağın Zulası Soruları ve Cevapları
Sokağın Zulası kimin eseri?
Ahmet Ümit
Sokağın Zulası türü nedir?
Şiir
Sokağın Zulası kaç sayfa?
92
Sokağın Zulası Yorumları
ahmet ümit kitabı diye aldım şiir kitabı çıktı iade edeceğim
29-05-2022 22:22
ben de roman diye aldım ahmet ümitin şiir kitabı olduğunu bilmiyordum