Yarattığı karakterler ile okurlarını en iyi etkileyen yazar olan Zülfü Livaneli Konstantiniyye Oteli romanı ile adeta İstanbul’un birbirinden farklı insanlarından birer örneği otel lobisinde toplamış ve onları mükemmel bir şekilde okurlarına anlatmış. Bu kitap sayesinde İstanbul insanını iyi bir şekilde anlıyorsunuz ve İstanbul’da ne tür insanların yaşadığını da görüyorsunuz.
Zaten Zülfü Livaneli romanında bu kitabı neden yazdığını da güzel bir şekilde açıklamış:
"Aslında yıllardır bu şehri anlatan bir roman konusu dönüp duruyor zihnimde ama öyle bir biçim bulmalıyım ki şehrin hem bugününü kaplamalı, hem de geriye giderek Osmanlı’yı, Roma’yı, Bizans’ı içine almalı. Tarihsel değil ama tarihi de içeren bir roman. Şuraya baksana; bir masal uygarlığı değil mi burası? Zaten binlerce yıl, hep masalla ayakta durmuş."
Evet, Zülfü Livaneli hem günümüz insanlarını hem de İstanbul tarihinin insanlarını masal tadında bir roman olan Konstantiniyye Oteli ile bizlere kusursuz bir kitap sunuyor.
Kitapta kimler yok ki? Ama kitabın ana karakteri Zehra. Konstantiniyye Otelini inşa eden zengin patronun sağ kolu diyebileceğimiz asistanı. Açılış gecesini organize etmek de ona kalıyor tabi. Gecede masalar 1 numara ile başlıyor ve tahmin edeceğiniz gibi en itibarlı kişiler 1. masada yer alıyor. Daha sonra sayı artarak devam ediyor. Sayı arttıkça konukların yüzündeki itibar kaybı, ego, kıskançlık daha bir ortaya çıkıyor. Aynı şekilde sayı küçüldükçe de tepeden bakışlar artıyor.
Zülfü Livaneli işte bu masaları tek tek dolaşarak buradaki karakterlerin hikayeleri anlatıyor. Otelin ortağı olan Rus/Kazak zenginin nasıl bu kadar zengin olduğu ve babasını hiçe saydığı, Otelin patronunun çocukları ile olan dramı, eşinin yaşadıkları, bir gazetecinin gerçek yüzü, bir müteahhittin neler yaptığı, belediye başkanlarının kirli işleri, profesörlerin bilgileri, bir yazar adayının katil olmaya kadar giden intikam ateşi, hakimlerin acı davaları ki bir tanesi gerçekten çok etkileyici ve daha bir çok hayat hikayesi. Tabi davette görevli olan garsonları da unutmamış yazar.
Tabi bunları yaparken günümüz konularına da mükemmel göndermeler yapıyor. Gezi olayları, baştakilerin pis geçmişleri, Güneydoğu’da yaşananlar, İstanbul’daki rant kavgaları derken bunları bir de geçmiş zaman, Bizans ve Roma ile de karşılaştırıyor ve aslında İstanbul’da ve bu topraklarda yaşananların yıllardır nasıl tekrarlandığını tokat gibi okurun yüzüne vuruyor.
Romanın en güzel taraflarından bir tanesi ise yazarın İstanbul tarihindeki hayvanlara söz tanıdığı kısım. Zaten İstanbul’da insanın insana yaptıklarını gördükten sonra bunları yapan hayvanlara neler yapmaz diye olacakları tahmin edebiliyorsunuz fakat bunları hayvanların kendi sesinden dinlemek ve gerçekten bunların olmuş olduğunu öğrenmek içinizi daha da acıtıyor ve bu toprakların neler gördüğüne şaşıyorsunuz.
Köpeklerin terk edilmiş bir adaya gönderilip binlercesinin güneş altında bekletilerek öldürülmesi ve donanmanın birçok savaş kazanmasını sağlayan maymunların tecavüze uğraması bunlardan sadece iki tanesi ve çok daha acı olanları kitapta bulabilirsiniz.
Zülfü Livaneli aslında Masal Uygarlığı olarak adlandırıyor ve İstanbul tarihini bu şekilde anlatıyor fakat anlattıklarından daha çok bir kabus ortaya çıkıyor. İyi insanlar hiç mi yok derseniz var ve yazarda bunu yine mükemmel bir şekilde anlatmış romanında:
"Zehra’nın şaşkınlığı iyice artmıştı. Ama bilmediği şey kimsenin anasından böyle doğmadığı; çekilen acıların bazı insanları çileden çıkararak her şeye düşman ederken, ender olarak bazılarını da bilgiliğe kavuşturduğuydu. Ne yazık ki insanlar bu bilgelik ve iyi niyet düzeyiyle doğmuyordu ve yine ne yazık ki çok az insan ulaşabiliyordu bu aşamaya."
Son olarak kitabın diğer güzel yanından bahsetmek istiyorum. Kitabımızda yazar olmak isteyen ve bunun için sürekli Batılı yazarları örnek alan bir genç var. Yazdığı kitap yayınevi tarafından kabul edilmiyor ve yanlışlıkla yayınevinin değerlendirmesi için gönderdiği edebiyat öğretmeni ret e-postasını bu genç yazara gönderiyor. Tabi e-postada edebiyat öğretmeni genci bir anlamda yerin dibine sokuyor. Bunun üzerine genç basit bir edebiyat öğretmeninin gerçekten anlamda edebiyattan anlamadığını düşünüyor ve intikam planları yapmaya başlıyor. Bunun içinde edebiyat öğretmeni takip etmeye başlıyor. Zamanla edebiyat öğretmeninin her boş anında cebinden bir kitap çıkartıp okuduğunu fark ediyor. Merakına iyice yenik düşüyor ve bu kitapların neler olduğuna bakıyor ve o da bu kitapları tek tek okumaya başlıyor. Okudukça da yıllardır batı edebiyatını örnek almak yerine neden Türk edebiyatındaki bu isimler ile bu kadar geç tanıştığını sorgulamaya başlıyor. Bu da edebiyat öğretmenine olan bakışını değiştirmeye başlıyor. Bu hikayeyi kitap da okuyarak devamını öğrenebilirsiniz fakat buradaki güzellik farklı. Zülfü Livaneli bu hikayeyi anlatırken bir anlamda okurlarına mükemmel kitapların da listesini sunuyor. Memleket Hikayeleri – Refik Halid Karay, Fahim Bey ve Biz – Abdülhak Şinasi Hisar, Çingeneler – Osman Cemal Kaygılı, Medarı Maişet Motoru – Sait Faik, Deli – Refik Halid, Kurtlar – Peride Celal, Anayurt Oteli – Yusuf Atılgan, Çakırcalı Efe – Yaşar Kemal, Odalarda – Erdal Öz, Lüzumsuz Adam – Sait Faik bu kitaplardan sadece bazıları.
Son söz olarak Konstantiniyye Oteli kitabında hem inanılmaz hayat hikayeleri okuyorsunuz ve kitabın tadına varıyorsunuz hem de elinizde bir bilgi kaynağı buluyorsunuz ve çok şey öğreniyorsunuz. Öğrenirken de daha fazlasını istiyorsunuz...
Yazan: Kitap Kurdu
Konstantiniyye Oteli Konusu
Türk edebiyatının usta kalemlerinden bir tanesi olan Zülfü Livaneli mükemmel yaptığı karakter anlatımlarına yeni kitabı Konstantiniyye Oteli kitabında farklı bir boyut katıyor.
Eski Bizans kalıntıları üzerine yapılan Konstantiniyye Oteli’nin açılış günü ile başlayan hikayede açılışa katılan ünlü simaları vasıtası ile Zülfü Livanelli okurlarına tarihi bir İstanbul hikayesi sunuyor.
Konstantiniyye Oteli Soruları ve Cevapları
Konstantiniyye Oteli kimin eseri?
Zülfü Livaneli
Konstantiniyye Oteli türü nedir?
Yerli Romanlar, Tarihi
Konstantiniyye Oteli kaç sayfa?
480
Konstantiniyye Oteli Yorumları
kitapçılarda 25 liraya satıyorlar aşırı pahalı alamıyorum okumak istiyorum internette daha ucuz ama yine de pahalı geliyor
12-05-2015 15:46
mükemmel bir kalem yine mükemmel bir roman bir kerede okuyup bitirdim
12-05-2015 15:52
şuan okuyorum zülfü livaneli her zaman olduğu gibi çok sade ve akıcı bir dil kullanmış ama başı genel olarak sıkıcıydı umarım sonradan açılır
18-05-2015 21:33
konstantine hoteli baya güzel kitap olmuş hoca okuttu ve beğendim
21-05-2015 23:52
teşekkürler zülfü livaneli yine mükemmel yine harika
22-05-2015 19:33
zülfü livanelinin tüm kitaplarını okuyorum, bunu da okudum başı çok merak uyandıracak şekilde başlıyor daha sonra klask livaneli sadeliğinde devam ediyor bu kısımlarda biraz sıkılabiliyorsunuz başta yarattığı merak ile hızlı ilerlemesini istiyorsunuz sonuna doğru zaten kitabın tadına varıyorsunuz genel bir zülfü livaneli kitabı olmuş
01-06-2015 19:53
çok ilginç bir hikayesi var ne olacak diye merak içinde okuyorsunuz
01-06-2015 20:15
çok ilginç bir hikayesi var günümüz olaylarına çok inceden ve zekice dokundurmuş beğendim
02-06-2015 21:59
dün yorumları okuyup çok merak edip almak istediğim bir kitaptı bugünse işe gelirken yolda kitap satıcısının bu kitabı sattığını gördüm hemen aldım hemde çok heyecanlıyım okumak için
05-06-2015 13:19
hala etkisindeyim istanbul hakkında o kadar tarih kitabı okudum bu kadar çok şey öğrenemedim insanları tarihi her şeyi mükemmel anlatmış
18-06-2015 20:19
livaneli yazdığı bu başyapıtla dünya edebiyatına geçmiştir. ileride büyük ödüller alacaktır bu kitap. ki almasa da sonuç değişmez bence. konstaniyye oteli bir başyapıt.
22-06-2015 16:22
mükemmel bir romandı kültür seviyesi çok yüksek çok bilgilendirici çok ince göndermeler zeka gerektiriyor anlamak için diğer tarafın pek seveceğini sanmıyorum çünkü tarihi ele alarak çok güzel göndermeler yapmış tüm türkiyeye bir otele sığdırmış livaneli harikaydı çok etkilendim
28-07-2015 21:38
adam 10 numara kitap yazmış bu kadar zekice yazması beni bile şaşırttı tarihi karşılaştırmalar ile o kadar güzel iğneleme yapmış ki helal olsun diyorsunuz
30-07-2015 19:50
kitabı çok zor bitirdim. zülfü livaneli hayranıyım ama bu kitapta onun tadını alamadım. belki serenad, leylanın evi, kardeşimin hikayesi bu kitaplar beklentiyi çok fazla yükseltti o yüzdendir. evet güzel dokundurmuş ama bu kitaptan birkaç farklı hikaye çıkardı , ya da kitabın bir cilt daha devam etmesi gerekirdi diye düşünüyorum. kitabın başında insanları ve masaları tanıdık sonrasında sadece zehraya bağlayıp kitap bitti.
ana karakterler haricinde yan karakterlerin öok fazla olması kitabı daha okunabilir kılıyor. geçmişten geleceğe geçişler dünya ile ölüler düntası arasındaki geçişler, osmanlı, bizans günümüz türkiyesi hakkındaki gerçeklerle okumanızı tavsiye edeceğim bir kitap.
08-08-2015 01:49
livaneli'nin diğer kitaplarını okuyanlar bunda o tadı tam anlamıyla bulamayacaklar, sonunda her daim şaşırtan diğer kitaplarından sonra, bunda onca insanın hayat kesitlerine bizi taşıyıp sonra da sadece zehra ile bitirmesi beni çok şaşırttı...ortak paydada buluşmadı hikayeler.. yine de ölülerin konuşmaları farklı bir etki yaratıyor. evet kitap ve konusu çok iyi, fakat livaneli'nin diğer kitaplarına göre daha sade. emeğinize sağlık
14-08-2015 14:51
kitabı yeni bitirdim. geçmişle bugün arasındaki karşılaştırmalar mükemmel. farklı boyutlardaki hikayeler süper. karakterlerin hikayeleri toplumu tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. unuttuklarımızı hatırlattı. hızlandırılmış kurs gibiydi :))
27-08-2015 15:07
bazı kesimlere yanlı yaklaşılmış.dindar olan kesim hep bağnaz ,cahil ,katil hatta tecavüzcü olarak lanse edilmiş.çocukluğumdan beri zülfü livaneli hayranı olan biri olarak beni hayal kırıklığına uğrattı.bi kaç kişinin yaptığı yanlışları genellemiş.çoğu yerinde kitabı bırakmak istesem de yine de bitirdim.
27-09-2015 22:38
kitabı okudum ama diğer kitapları kadar keyifli okuyamadım.geri gidişler tarihe dönüşler okuma hızımı yavaşlattı.çok keyif alamadım.
09-10-2015 13:43
içinde yaşadığımız toplumu istanbul özelinde çok güzel anlatmış. hele bunları bizans ve osmanlı ile bütünleştirmesi gayet iyi. içerisinde yaşayıp farkında olmadığımız veya bilmediğimiz bir çok şeyi bize gösterdi. zehra ve emre özellinde kitabın sonlanması biraz tadını buruklaştırmış. teşekkürler usta.
12-10-2015 10:18
kendisi en sevdiğim yazarlardan biri ve diğer kitaplarını acayip haz alarak okudum. fakat bu kitap beni çok sıktı. kitabı aldım üstüne 3 kitap bitirdim ama bu kitabı bitiremedim. beni çok sarmadı anlatım şeklindende çok sıkıldım, bi lokmayı çiğner çiğner yutamazsınız ya o şekilde oldu benim için. sonu nasıl acaba diye bitiricem tabi
uzun suredir bitiremedigim surekli durup ne uzun surdu okumam dedigim kitap. cok buyuk bir heyecanla alip basladim fakat beklentimi karsilamadi cok keskin ifadeler yer aliyor kitapta. şunu soyleyebilirim bu kitap icin diyebilecegim ilk sey farkli. kesinlikle farkli ve bilgilendirici bir kitap ama cogu dusunceye katilmama ragmen bazi bolumlerde gercekten malum kesim tamamen koylu cahil ruh hastasi olarak gosterilmis buda okurken icimin fazlasiyla kararmasina nereye gidiyor bu ulkenin sonu diye dertlenmeme sebep oldu yasadigim ulkeyi seviyorum ve insanlarinin (halkin) bukadar bilincsiz ve sig olduklarina inanmak istemiyorum. yinede klask kitaplardan farkli oldugu icin bana bircok sey ogrettigi icin ve tabiki emege saygi oldugu icin yazara tesekkur ediyorum.
27-10-2015 10:34
ben insanların bir diyecekleri varsa onu direk söylemelerinden yanayım livaneli bol bol laf sokmuş keşke açıkça yazacak cesareti de olsaymış
en zor bitirdiğim livaneli kitabı beklentisiz aldım ama yinede tat yakalayamadım
28-11-2015 13:38
kitabin bir yerinde sabah namazının 5 rekat olduğu geçiyor. sabah namazı 2 sünnet iki farz olmak üzere 4 rekattır. baskı hatası mi acaba?
14-01-2016 11:50
akicilik adına sıfır sırf bitirmek için okudum diyebilirim hayal kırıklığı livaneliden beklemezdim
çok zor bitirdim
13-05-2016 19:59
bu kitap hakkında pek bi bilgim yok aslında. özetini okudum fakat, diğer romanları kadar sürükleyici bir romana benzemiyor. hiç bir kitap son ada gibi olamaz!!!
29-01-2017 19:50
bana göre konstantiniyye oteli kitabı zülfü livaneli nin en güzel kitaplarından bir tanesi ilk 5e kesin girer karakterler üzerinde günümüze çok güzel göndermeler yapmış istanbul tarihi açısından da bilgilendirici zülfü livaneli nin genel kültürü beni her zaman etkilemiştir ama bu kitap ile yine şaşırttı
17-11-2019 12:51
zülfü livaneli kefaret dizisini bu kitaptan mı esinlenip yazdı hiç bir yerde kefaret kitabını bulamadım
11-10-2021 21:34
kitapta geçmiş tarihte geçenler gerçek mi acaba?
19-05-2022 22:12
çok kafa karıştırıcı bir konusu var sanırım kitapta geçen eski anılar gerçek yani gerçekte olmuş olayları ele almış, hotelde yaşananlar ise günümüze göndermeler içeriyor o yüzden insanın baya kafası karışıyor ama çok güzel bir roman
16-11-2022 22:06
konstantiniyye oteli gerçekten var mı ya nerede olduğunu bilen var mı büyük ihtimal adı değişmiştir
20-07-2023 22:42
mükemmel bir roman konusunu nasıl yarattı çok merak ediyorum tarihte harika bir yolculuk