Gölgeler

Gölgeler
Kitabın Yazarı:Zülfü Livaneli Kitap Türü:Öykü/Hikaye Yayınevi:Doğan Kitapçılık Yayınlandığı Yıl:2018 (11-06-2018) Sayfa Sayısı:112 ISBN:9786050952544 Kitap Puanı:7 / 10 | Yorum: 7

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:40,80 TL KitapYurdu:46,46 TL e-kitap,pdf,epub: *

7
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Ehh işte
Giriş Yap Üye Ol

Gölgeler - Zülfü Livaneli

Kitap Türü:Öykü/Hikaye

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Gölgeler Özet

“Gölgeler ‘Kral çıplak’ diye bağıran cesur yüreklerdir.”

Bazı kitaplar vardır. Görür görmez âşık olursunuz. Beğenmediğini yönleri de olsa kitabın bir şeylerine âşık olur ve ne olursa olsun okumak istersiniz. Gölgeler kitabında ben tam olarak bunu yaşadım. Kapağına âşık oldum ben bu kitabın. Kitapları araştırırken nispeten yeni çıkmış olan bu kitabı gördüm. Zülfü Livaneli hakkında çok fazla bir bilgiye sahip değildim. Yalnızca siyasetle uğraşmış bir yazar olduğunu biliyordum. Bu yüzden acaba kitaba siyaseti karıştırır mı diye endişe duyarak bu kitabı okumaya başladım. Kitabın bir bölümü hariç çok göze çarpan bir eleştiri olmadı. Belki de fikrine katıldığım içindir. Kim bilir?

Kitabı okuduktan sonra bizim bıraktığımız gölgeleri düşündüm. Kemal Sadık’ın, namı değer Yaşar Kemal’in da dediği gibi kimi polis korkusundan, kimi geçim derdinden, kimi de utangaçlıktan kendine gölgeler yaratıyor bu hayatta kendine. Kitapta da tam olarak bu gölgelerin bizden sonraki varlığı konu alınıyor. Cismen olmasalar da ad olarak yaşamaya devam eden bu gölgeler, şairler ve yazarlar için birer korunaklı liman olmuş edebiyatta. Hepsi bu adın arkasına sığınmış. Kim olurlarsa olsunlar…

Kitabı anlatmaya başlamadan bende Zülfü Livaneli’yi örnek alarak başlangıcı bu özette bahsedeceğim yazarların mahlaslarını ve müstearlarını paylaşarak yapmak istiyorum.

“Hem varsınız hem yoksunuz, gerçekte yoksunuz ama üzülmeyin, edebiyat tarihinde varsınız.”

Asım Us– Mustafa Kemal ATATÜRK
Üslüplü Ahmet Agâh– Yahya Kemal BEYATLI
Orhan Selim- Nazım HİKMET
Mehmet Ali Sel- Orhan Veli KANIK
Cemasef – Cemal Süreya
William Flynn – Ülkü Tamer

Mustafa Kemal, kitaba ilk Halide Salih yani Halide Edip’le olan konuşmasında karşımıza çıkıyor. Daha sonra karşımıza Orhan Kemal’in konuşmasından sonra çıkıyor. Asım Us müstearını hükümete muhalefet yazılarını yayınlarken kullanmıştır. Kurun gazetesi yoluyla o dönem fikir ayrılığına düştükleri İsmet İnönü’ye yazılar yazmış ve yayımlamıştır. Kitapta 27 Ocak 1937’de yayımladığı bir yazıdan alıntı yapmış yazar. Asım Us, hüzünlü kalabalığın derdine ortak olup kendisinin de aynı onlar gibi aslında cismen olmadığını vurgulamış.ve sözü Avni mahlasıyla bilinen Fatih Sultan Mehmet’e bırakmış.

Üslüplü Ahmet Agâh, Yahya Kemal’in iyi ki benim üzerime binmeye kalkmamış zira kendisi ağırdır diyen gölgesidir. Aslına Yahya Kemal adı Ahmet Agâh’ın müstearı denilebilir. Asıl adı Ahmet Agâh. Yazılarını yayınlarken önüne memleketinin adını koyup öyle yayınlamış. İstanbul aşığı şair, İstanbul’u anlatmış durmuş.

Nazım Hikmet, gölge kalabalığına Orhan Selim ile katkıda bulunmuş. Şiirinde de Orhan Selim’i cılız ve zavallı çocuğu olarak nitelendirmiş Nazım Hikmet. Raşit Kemali, Orhan Kemal, onu “Mavi Gözlü Dev” olarak nitelendirmiş ve ona yazdığı şiirle onu duygulandırmıştır.

Atmaya kıyamadığı şiirlerini Mehmet Ali Sel adıyla yayınlayan Orhan Veli’ye gelelim şimdide. Atamadığı için yayınladığı şiirleri yüzünden bir süre cılız şiirlerin şairi olarak adlandırılmış Mehmet Ali. Bu yüzdendir ki biraz kırgın gölgesi olduğu adama. Sebahattin Ali’nin kendisiyle dalga geçmesine sebep olduğu düşünülünce neden kırgın olmasın ki zaten?

Cemasef, hemen hemen her edebiyat severin bildiği, iddia sonucu soyadından nasıl bir y harfinin silindiğini anlatıyor toplanan kalabalığa. Edebiyatın çapkın abisi olarak bilinen Cemal Süreya, soyadındaki harfi de bu çapkınlık yüzünden kaybediyor. Cemasef adı nereden geliyor diye soracak olursanız, şair bu mahlası, Kazgan adlı dergide daha öğrenciyken yazdığı şiirlerin altına attığı imzadan geliyor.

Kitabı basıma giderken kapıdan döndüren, eklemeler ile kitaba katılan daha yeni kaybettiğimiz Ülkü Tamer çıkıyor son olarak karşımıza. Dağılmak üzere olan kalabalığa koşarak geliyor yazar. Saksağan, Reşat Nuri Güntekin, ona kendi müstearının hikayesini anlatmasını istiyor son olarak. William Flynn olarak tanınan yazar, İngiliz bir illüstrasyonu değiştirirken ortaya çıkan karakterler sonucu bu ada bürünmüştü. Gölgeler diyarına 1 Nisan 2018’ katılmıştı bu değerli yazar.

Kitabın en çok Mayk Hammer karakterinin Çorumlu şivesinin eleştirildiği bölümde eğlendim. Onun dışında kitabın genelinde hüzün hakimdi. Yazar, kaybettikleri yazarlarımızın tanınmış eserlerinden de alıntılar yaparak onları bir kez daha ölümsüz kıldı. Hepsini aynı kitapta birleştirip bize bu şekilde sunması ve kaybettiğimiz değerlerimizi bize hatırlatması kitabı çok değerli kılıyor. Kitabı alırken kafamda alan çoğu ön yargıyı yıkan bir kitap oldu.

“Şimdilerde roman kahramanlarının ölümü okuru üzer mi acaba?”

Yazan: Sena AKSOY

Gölgeler Soruları ve Cevapları

Gölgeler kimin eseri?

Zülfü Livaneli

Gölgeler türü nedir?

Öykü/Hikaye

Gölgeler kaç sayfa?

112

Gölgeler Yorumları

guzel kitaba benziyor en kisa zamanda okuyacam

Asim sana henüz istek atılmıyor denedim olmuyor • 17-07-2018 16:37

kitaplarcılarda görüyorum inşallah nasıp olursa alıp okuyacagım çok merak ediyorum içerisinde çok sevdigim deger verdigim yazarlar var büyük bir iştahla okuyacagımdan eminim alıp okudugum zaman hemen buraya yorum yazacagım

21-07-2018 07:00

okumaya başladım fena kitab değil ellerinizle emeğnize sağlık

Asim sana henüz istek atılmıyor denedim olmuyor • 02-08-2018 20:25

sonunda okuyub bitirdim fena kitab degildi

Asim sana henüz istek atılmıyor denedim olmuyor • 07-08-2018 08:06

gölgeler kitabı bana yeni yıl hediyesi olarak geldi güzel kitapmış ilk kez zülfü livaneli kitabı okudum diğer kitaplarını da tavsiye eder misiniz

14-01-2020 10:44

kitabın konusu ve ana fikri nedir

19-10-2022 20:28

bu kitabı bilmiyordum okuma listeme ekledim

12-01-2024 21:33

Arafat’ta Bir Çocuk Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm Kaplanın Sırtında Balıkçı ve Oğlu Son Ada Edebiyat Mutluluktur Gölgeler Arkadaşıma Veda Elia İle Yolculuk Atatürk’ün İzinde Huzursuzluk Gözüyle Kartal Avlayan Yazar Yaşar Kemal Mutluluk Orta Zekalılar Cenneti Konstantiniyye Oteli Son Ada'nın Çocukları Leyla'nın Evi Serenad Kardeşimin Hikayesi en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli