Dünya’ya gözlerini Osmanlı döneminin en güzel şehirlerinden olan Üsküp’te açan Yahya Kemal Beyatlı 1884 doğumludur. Fransızca bilmektedir. Üst sınıftan bir ailede doğmuştur.
Yahya Kemal Beyatlı, şiirlerinde divan unsurlarına sadık kalarak ‘’Ok’’ şiiri haricinde aruz ölçüsü kullanmıştır. Milli ve manevi konuları da işleyen şiirlerinde aruzla harmanlayarak kendine has bir zenginlik oluşturmuştur. Milletvekilli, edebiyat öğretmenliği gibi farklı mesleklerde çalışmıştır. En çok şair kimliği ile bilinmektedir. Yahya Kemal Beyatlı tarih ve İstanbul aşığı olarak ünlenmiştir.
Üsküp’te doğduğu yıllarda alınan mağlubiyetler ve yaşadığı üzüntü onu milli değerlere yakınlaştırmıştır. Şiir geleneğinin bel kemiğini oluşturan bu yakınlaşma yıllar sonra Yahya Kemal’in Mohaç, Varna ve Belgrad gibi şehirleri şiirlerinde özlemle hatırlarken kendisini İstanbul’a daha da sevdalanarak bulmuştur. Döneminde İstanbul’u yerden yere vuran şairlere cevap vermiştir. En ünlüsü Tevfik Fikret’e cevap olarak yazıldığı düşünülen ‘’Siste Söyleniş’’ şiiridir.
Musiki hayranı olan Yahya Kemal şiirlerini heceleri bir notaymış gibi dizer. Seçtiği sözcükleri ince bir işçilikle sahiplenir ve mükemmeli arar. Üsküdar, Süleymaniye gibi pek çok semt onun cümlelerinde ayağa kalkar. İstanbul’un savaş yaraları olan yıllarında, üstündeki toz bulutuna aldanmayarak yüzyılları ayakta tutan kültürü ve tarihiyle en iyi şekilde aktarır.
Yahya Kemal Beyatlı Kurtuluş Savaş’ı yıllarında nesir alanında milli mücadele konulu eserler vermiştir. Mustafa Kemal ile tanışmıştır. Millet Meclisi ve yurtdışında pek çok politik görevde bulundu. 1958 yılında Aşiyan’a ağıtlar ve eserleri ile uğurlanmıştır. En çok bilinen eseri ‘’Kendi Gök Kubbemiz’’ 81 adet şiirden oluşmuştur.
Yahya Kemal Beyatlı Kitapları: Kendi Gök Kubbemiz (1961), Eski Şiirin Rüzgârıyla (1962), Rubailer ve Hayyam’ın Rubailerini Türkçe Söyleyiş (1963), Edebiyata Dair, Aziz İstanbul (1964), Eğil Dağlar, Tarih Musahabeleri, Siyasi Hikayeler, Siyasi ve Edebi Portreler, Çocukluğum, Gençliğim, Siyasi ve Edebi Hatıralarım (1972), Mektuplar-Makaleler, Bitmemiş Şiirler, Pek Sevgili Beybabacığım: Yahya Kemal'den Babasına Kartpostallar (1998), Gemi Elli Yıldır Sessiz, Eren Köyünde Bahar
Geçmiş gelecek, Doğu Batı arasında bir köprü kuran milli şairimizin üç bölümden oluşan Kendi Gök Kubbemiz eseri, MEB tarafından tavsiye edilip, İstanbul Fetih Cemiyeti tarafından oluşturulmuştur.
Puan: 8.3 | Yorum: 19