Vurun Kahpeye

Vurun Kahpeye
Kitabın Yazarı:Halide Edib Adıvar Kitap Türü:Yerli Romanlar Yayınevi:Can Yayınları Yayınlandığı Yıl:1926 Sayfa Sayısı:214 ISBN:9789750721670 Kitap Puanı:7 / 10 | Yorum: 14

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al e-kitap,pdf,epub: *

7
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Ehh işte
Giriş Yap Üye Ol

Vurun Kahpeye - Halide Edib Adıvar

Kitap Türü:Yerli Romanlar, Tarihi

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Vurun Kahpeye Özet

1884 yılında İstanbul’da doğan Halide Edib Adıvar, Vurun Kahpeye adlı ederini 1926 yılında yazmıştır. Milli mücadele yıllarına denk gelen bu tarih, kitapta da benzer konuları yansıtmaktadır.

Babası şehit, annesi hasta olan bir Aliye vardır. Öğretmen okulundan mezun olup mesleğini yapmak için yaşadığı yer olan İstanbul’dan Anadolu’nun bir kasabasındaki okula gider. O zamanlarda mesleğini İstanbul’da yapmak için, varını yoğunu ortaya koyan insanlara nefretle bakmaktadır. Bir gün, tek bavulla İstanbul’dan yola çıkıp milli mücadelenin hissedildiği fakir bir kasabaya gider. Kendisine ve öğrencilerinin ailesine verdiği tek bir sözü vardır: “Toprağınız toprağım, eviniz evim; burası için, bu diyarın çocukları için bir ana, bir ışık olacağım ve hiçbir şeyden korkmayacağım; vallahi ve billahi!”.

Kasabaya ulaştığında kalacağı yeri ve gerekli şeyleri öğrenmek için görev yapacağı okula gider fakat okulda kimse yoktur. Bir müddet bekledikten sonra iki adamın merdivenlerden konuşarak çıktığını duyar. Bunlardan biri okul müdürü diğeri ise Ömer Efendidir. Okul müdürü kadınlara karşı zaaf besleyen bir adamdır ve hemen Aliye’ye kendi evinde kalabileceğini söylemekten çekinmez. Müdürün aklından geçenleri anlayan Ömer Efendi ise kendi evlerinde kalabileceği teklifinde bulunur. Müdürdeki kötü havayı hemen sezen Aliye, Ömer Efendi’nin evinde kalmayı kabul eder. Ömer Efendi’nin bir de karısı vardır: Gülsüm Hala. Ömer Efendi ve Gülsüm Hala’nın kızları Emine öldüğü için Aliye’yi onun yerine koyup bağırlarına basarlar. Aliye’de onları çok sevmiştir.

Aliye sınıfta ders vermeye başladığında sınıftaki ayrımcılığı fark eder; zenginin çocuğu fakirin çocuğunu her zaman ezmektedir. Bir gün böyle bir kavgaya denk gelen Aliye öğretmen, olaydaki haksız öğrenciyi sınıftan atar. Sınıftan attığı öğrenci ise zengin bir adam olan Hüseyin Efendi’nin oğludur. Bu olaydan sonra sınıfta Aliye’ye karşı olan saygı daha da artmıştır. Durumu öğrenen Hüseyin Efendi her ne kadar Aliye ile kavgaya geldiyse de ağzının payını alarak okuldan ayrılmak durumunda kalmıştır.

Halkın alışkın olmadığı türden otoriter bir öğretmen olan Aliye, herkes tarafından Aliye hakkında gerek aleyhinde gerekse lehinde dedikodular yapmaktadır. Bunun yanında Aliye’nin güzelliğine hayran kalan birçok erkek de onunla evlenmek istediğini sık sık dile getirir.

Tam bir vatan aşığı olan Aliye, öğrencileri de öyle yetiştirmek ister ve elinden geleni yapar. Sık sık öğrencileri de yanına alarak bayraklarla kasabanın meydanına gelir ve bu da Kuvayi Milliye taraftarı olduğunu açıkça belli eder. Yine böyle bir Cuma günü meydana geldiklerinde Fettah Efendi’nin konuşma yaptığı bir kalabalıkla karşılaşırlar. Bu kalabalık Kuvayi Milliye’ye karşı olan bir kalabalıktır. Ne yapacağını bilemeyen Aliye’nin kanı donar ama yine de oradan uzaklaşıp gitmeye gönlü razı değildir. Tam o sırada bir grup kuvayi milliye askeri meydana gelirler ve Aliye’nin orada oluşu halk tarafından unutulur gider. Kuvayi Milliye ordusunun komutanı Tosun Bey, birkaç gün sonra kasaba ahalisini toplar ve ordu için herkesten para ister. Halk içten içe para vermek istemese de bunu kimse dile getiremez, Fettah Efendi haricinde… Tosun Bey, bu durumu terbiyesizlik olarak nitelendirir ve Fettah’a ağır bir ceza vereceğini söyler. Bu durumu duyan kasaba halkının kadınları, başta Fattah Efendi’nin karısı olmak üzere bir sürü kadın Aliye öğretmenin kapısına dayanır ve Tosun Beyi vazgeçirmesini ister. Bu kadınlar karşısında dayanamayan Aliye elinden geleceğini yapacağına dair söz verir ve Tosun Bey ile konuşur. Tosun Bey de birçok erkek gibi Aliye’den çok etkilenir ve kararını geri alır. Aralarında bir gönül ilişkisi başlar. Fakat Tosun Bey’in gitmesi gerekiyordur. Tekrar geri gelmek üzere Aliye’yi Ömer Efendi’ye emanet eder. Aliye’de gönlü olan Fettah Bey ile Hüseyin Efendi Tosun’un kasabaya dönmesini istemezler ve kasabadaki düşman birliğinin komutanı Domyanos’a gidip durumu anlatırlar. Damyanos, tüm kasabayı kendine hayran bırakan bu kızı çok merak eder ve Tosun’un ona ulaşamaması için Aliye’nin evinin etrafına askerlerini dizer. Bu durumdan haberi olan halk, Aliye’nin düşmanla bir iş birliği içinde olduğunu düşünerek onu taşlarlar ve hep bir ağızdan “VURUN KAHPEYE! VURUN KAHPEYE!” diye bağırırlar. Aliye bu işkenceye daha fazla dayanamaz ve ölür.

Vurun Kahpeye Konusu

Vurun Kahpeye Halide Edib Adıvar’ın en fazla tartışılan kitaplarından bir tanesidir. İstanbul’da çalışma fırsatı varken Anadolu’nun ücra bir köşesine gidip öğretmenlik yapmayı tercih eden Aliye öğretmenin hikayesini anlatmaktadır.

Aliye yeni tayin olduğu kasabada zengin çocuk fakir çocuk ayrımı yapmadan tüm öğrencilerine adaletli olur ve bu yüzden zengin kesimin tepkisini çeker. Fakat Aliye öğretmen buna aldırmaz ve görevini yapmaya devam eder. Aliye öğretmen aynı zamanda Kuvayi Milliyecidir ve bunu her seferinde göstermek çekinmez.

Kuvayi Milliye ordusu komutanı Tosun Bey odu için herkesten para toplamaya çalışır. Fakat buna karşı çıkanlar olunca Tosun Bey bu kişilere ceza vereceğini bildirir. Bunun üzerine köylü Aliye öğretmenden yardım ister. Aliye öğretmen Tosun Bey’i ikna eder fakat Tosun Bey gönlünü Aliye öğretmene kaptırmıştır. İkili arasında bir aşk başlar fakat Tosun Beyin kasabadan ayrılması gerekir. Aliye öğretmen onu bekleyeceğini bildirir.

Bu aşk düşman kuvvetlerinin kulağına gider ve düşman kuvvetleri Aliye öğretmenin etrafına asker dizerek Tosun Beye tuzak kurmak ister. Bu köylünün kulağına gider ve sorgulamadan Aliye öğretmenin düşman ile birlik olduğu dedikodusuna inanır. Bunun üzerine Aliye öğretmeni Vurun Kahpeye diyerek taşlarlar ve öldürürler.

Vurun Kahpeye Soruları ve Cevapları

Vurun Kahpeye kimin eseri?

Halide Edib Adıvar

Vurun Kahpeye türü nedir?

Yerli Romanlar, Tarihi

Vurun Kahpeye kaç sayfa?

214

Vurun Kahpeye Yorumları

halide adıvar savaş dönemini çok güzel yazıyor ama çok fazla detay olduğu için insan sıkılıyor romanları akıcı değil

11-12-2015 19:48

vurun kahpeye kitap özeti için teşekkür ederim kitabı okudum birşey anlamadım özet çok yardımcı oldu diyebilirim

22-01-2016 00:05

su anda kitap özeti çok isime yaradi hocaya kitapi okumadan anlatacak çok teşekkürler

25-03-2016 08:38

arkadaslar aliyenin en yakin arkadaşları kimdir

27-12-2016 10:11

öğretmen vurun kahpeye özet ödevi verdi utandım annemlere bana bu kitabı alın demeye ben de internetten arattırdım allahtan birileri utanmamış almış okumuş ve özet çıkartmış

08-11-2019 17:31

roman özeti güzel olmuş ama kahramanları biraz daha detaylı anlatamaz mısınız?

05-04-2022 18:11

vurun kahpeye ne anlatıyor kısaca açıklar mısınız bir de ana fikri nedir

07-07-2022 18:36

baş kahramanı kim?

04-11-2022 14:25

zorlada olsa ödevi yapmak için okudum öyle çok övülecek yanı yok bir dönemi anlatmasa ve yazarı halide edip olmasa adı bile anılmazdı

01-02-2023 23:08

kısa özet lazım roman gibi yazmışsınız

30-04-2023 17:38

kitaptaki her bölümün ayrı özeti lazım acil

25-07-2023 18:46

özet kısa olsa kitabın kahramanları ayrı yazılsa süper olur sadece bir tavsiye

21-10-2023 20:06

okumak istiyorum ama adı yüzünden alamıyorum kaç yaş için uygun bir kitap ben 6. sınıfım

29-01-2024 22:34

romanın konusunu tek paragraf olarak yazmamız gerek yardımcı olun lütfen

06-05-2024 20:12

Harap Mabetler Kubbede Kalan Hoş Sada Tatarcık Zeyno'nun Oğlu Hayat Parçaları Yeni Turan Çaresaz Sevda Sokağı Komedyası Akile Hanım Sokağı Yolpalas Cinayeti Sonsuz Panayır Handan Kalp Ağrısı Dağa Çıkan Kurt Türk'ün Ateşle İmtihanı Vurun Kahpeye Mor Salkımlı Ev Ateşten Gömlek Sinekli Bakkal en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli Erotik Kitaplar Çocuk Kitapları Romantik Aşk Kitapları Yerli Romanlar Macera Kitapları Kişisel Gelişim Kitapları Yabancı Romanlar Fantastik Kitaplar Bilim Kurgu Kitapları Polisiye Kitaplar Öykü Hikaye Kitapları Korku Kitapları Komik Kitaplar Psikoloji Kitapları Politik Kitaplar Din / Tasavvuf Kitapları Tarihi Kitaplar Kadın Erkek İlişkisi Gizem Kitapları Gerilim Kitapları Felsefe Kitapları Deneme Kitapları Tiyatro & Oyun Kitapları Günlük Anı Kitapları Biyografi Kitapları Beslenme Diyet Kitapları Şiir Kitapları