Sadece Türk edebiyat tarihinin değil aynı zamanda Türk tarihinin de önemli isimlerinden biri olan Halide Edip Adıvar 1884 yılında dünyaya gelmiştir.
1919 yılında işgal günlerinin başlaması ile halkı motive etmek için yaptığı konuşmalar ile herkes tarafından sevilen ve Kurtuluş Savaşı’nın simgelerinden biri haline gelen Halide Edip Adıvar, asker olmamasına rağmen Onbaşı rütbesi ile onurlandırılmış ve Mustafa Kemal’in yanında görev yapmasına izin verilmiştir.
Savaşın sonra ermesinden sonra Öğretmen ve Asker kimliğine gazeteciliği de ekleyen ve Anadolu Ajansı’nın kurulmasına katkıda bulunan ünlü isim aynı zamanda birçok esere imza atmış ve yazdığı kitaplar ile bir döneme damgasını vurmuştur.
Yazarlığının yanında dönemin kadın haklarına en fazla destek olan isim kariyerine Akademisyen ve daha sonra Milletvekili olarak devam etmiştir. Dönemin en etkili isimlerinden biri haline gelen Halide Edip Adıvar yazdığı kitaplar sayesinde de nesilden nesile adını duyurmaya devam etmiştir.
Halide Edip Adıvar Romanları / Eserleri / Kitapları:
Heyulâ - 1909
Raik’in Annesi - 1909
Seviyye Talip - 1910
Handan - 1912
Yeni Turan - 1913
Mev’ud Hüküm - 1918
Ateşten Gömlek - 1923
Vurun Kahpeye - 1923
Kalp Ağrısı - 1924
Zeyno'nun oğlu - 1928
Sinekli Bakkal - 1936
Yolpalas Cinayeti - 1937
Tatarcık - 1939
Sonsuz Panayır - 1946
Döner Ayna - 1954
Akile Hanım Sokağı - 1958
Kerim Usta'nın Oğlu - 1958
Sevda Sokağı Komedyası - 1959
Çaresaz - 1961
Hayat Parçaları 1963
Halide Edip Adıvar Anıları:
Türk'ün Ateşle İmtihanı - 1962
Mor Salkımlı Ev – 1963
Halide Edip Adıvar Hikayeleri:
Harap Mabetler - 1911
Dağa Çıkan Kurt - 1922
İzmir’den Bursa’ya - 1963
Kubbede Kalan Hoş Seda - 1974
Pek çok farklı konuda kimi zaman deneme tadında yazılmış kısa hikayelerde bir romanın ayak seslerini duymak mümkünken, bir diğerinde yazarın kendi hayatına dokunuşlarını bulabildiğimiz bir eseri.
Puan: 6.9 | Yorum: 1
Doktor Asım Bey’in kızı Zeyno, sekiz ay önce evlendiği kocası Albay Muhsin Bey’den gelen telgraf sonucu eşinin yanına; Diyarbakır’a gitmek üzere harekete geçer.
Puan: 7.9 | Yorum: 4
Tatarcık, Tatar asıllı bir Türk olan Osman Kaptan'ın kızıdır. Osman Kaptan, yıllarca çeşitli yerlerde dürüst ve namuslu bir şekilde kaptanlık etmiş, görmüş olduğu yanlışları düzeltmekten de kaçınmamıştır.
Puan: 7.5 | Yorum: 4
Yazarın şahsî intibalarının hikaye havasında sunulduğu ve diğer romanlarının alt yapısını oluşturan kısa hikayelerin yer aldığı bir kitaptır.
Puan: 6.6 | Yorum: 1
Amerikalı bir adamın hikayesi etrafında batılılaşma, Avrupa ve Amerika’da Tükler ve diğer yabancılara bakış açısı ve bunlar arasındaki etkileşim, dönemin sosyal yapısı ustalıkla işlenir yazarın kaleminden.
Puan: 8.1 | Yorum: 1
Sanıyorum hepimizin çocukluğunda mor salkımlı ev yerine geçecek unutulmaz bir şey vardır, kendimizi ait hissettiğimiz ya da güvende hissettiğimiz bir yer olmuştur.
Puan: 7.7 | Yorum: 17
Türk’ün Ateşle İmtihanı uzun zamandır süren savaşların arka planında bir halkın ‘’biz’’ olarak kendi kararlarını verebileceği günlerin ülküsüyle bütün fakirliğe ve açlığa rağmen yeniden dirilişinin izidir.
Puan: 8.5 | Yorum: 6
Çaresaz, Halide Edip Adıvar’ın 1961 yılında Cumhuriyet Gazetesinde tefrika edilmiş, 1971 yılında ilk kez roman olarak basılmıştır.
Puan: 6.9 | Yorum: 7
Sevda Sokağı Komedyası kitabının üslubuna gelirsek; kitap oldukça akıcı bir dille ve bir çırpıda bitirilmek üzere yazılmıştır.
Puan: 8.5 | Yorum: 7
Akile Hanım Sokağı kitabı iki kısımdan oluşuyor, iki bölüm de birbiri ile bağlantılı olmasına rağmen ilk bölümdeki olayların sonucunu birinci ağızdan okuyamıyoruz.
Puan: 7.2 | Yorum: 11
Kitaba ismin veren Sonsuz Panayır bitmeyecek, ebedi bir kısır döngüye işaret eder.
Puan: 8.2 | Yorum: 7
Yolpalas Cinayeti isimli bu kitabında Akkız’ın hikâyesi irdelenmektedir.
Puan: 7.9 | Yorum: 7
Halide Edip Adıvar’ın eseri olan roman II. Abdülhamit Dönemini ele almaktadır. Bu dönemde İstanbul’un bir mahallesindeki karakterler yaşam ve yaşayışları konu edilmiştir.
Puan: 8.3 | Yorum: 24
1884 yılında İstanbul’da doğan Halide Edib Adıvar, Vurun Kahpeye adlı ederini 1926 yılında yazmıştır. Milli mücadele yıllarına denk gelen bu tarih, kitapta da benzer konuları yansıtmaktadır.
Puan: 7.8 | Yorum: 15
Kalp Ağrısı ise Halide Edip Adıvar’ın kaleme aldığı ve yayınladığı dokuzuncu romanıdır.
Puan: 8.5 | Yorum: 9
Halide Edip Adıvar’ın kalemi bazı yerlerde insanı boğacak kadar süslü olabilirken bazı yerlerde fazlasıyla yalın.
Puan: 8.2 | Yorum: 7
Halide Edip Adıvar’ın Sinekli Bakkal’dan son en iyi romanı kabul edilen ve dahası Kurtuluş Savaşı’nda yaşanan acıları en iyi anlatan kitap olarak varsayılan Ateşten Gömlek aslında işgalden kurtulmuş Peyami’nin günlüğü niteliğinde.
Puan: 8.2 | Yorum: 38
Yeni Turan romanı 1912’de Tanin Gazetesinde tefrika edilmiş, ertesi yıl da basımı yapılmıştır.
Puan: 8.1 | Yorum: 14
Handan romanı mektuplaşma şeklinde yazılmış ve bilinç akışı tekniği kullanılmıştır.
Puan: 8.2 | Yorum: 11