Muzaffer İZGÜ'nün "Ökkeş Kapıcı" isimli kitabı köyde yaşayan Ökkeş'in İstanbul'a gidiş macerasını konu alıyor. Kitabın ilk yarısı köyde ve yolda geçiyor, Ökkeş'in İstanbul'a gitmeden önceki duygu ve davranışlarını anlatıyor. Diğer yarısı ise Ökkeş'in İstanbul'da yaşadığı olaylara ve gördüğü değişik şeylere verdiği tepkileri anlatıyor. Güldürürken düşündüren kitap hem çocuklara hem de büyüklere hitap ediyor. Ve okurlarına küçük şeylerle de mutlu olunabileceğini hatırlatıyor.
Ökkeş, babası ve ninesiyle birlikte köyde yaşayan bir çocuktur. Bir gün dedesi çok hasta olunca, İstanbul'da kapıcılık yapan dayısı köye gelir. Dayısı köye geldikten birkaç gün sonra dedesi vefat eder. Bunun üzerine dayısı daha fazla köyde durmak istemeyip İstanbul'a dönmek için hazırlanır. Ökkeş dayısının gidecek olmasına çok üzülür. Çünkü dayısı giderse ona İstanbul'u ve İstanbul'daki değişik şeyleri anlatacak kimse kalmayacaktır. Dayısı Ökkeş'e kendisiyle birlikte İstanbul'a gelmesini teklif eder. Ökkeş çok sevinir ve heyecanlanır. Babasıyla ninesi izin verince Ökkeş heyecandan yerinde duramaz. Tüm köyü gezerek önüne gelen herkese İstanbul'a gideceğini söyler.
İstanbul'a gidecekleri sabah Ökkeş erkenden kalkar. Bir an önce yola çıkmak için sabırsızlanmaktadır. Doğru düzgün kahvaltı bile yapmaz. Defalarca, onları kasabaya götürecek olan cipci Osman'ın evine gidip gelir. Geç kalıp İstanbul'a gidememekten çok korkmaktadır. Sonunda vakit gelir, dayısıyla birlikte cipci Osman'ın cipine binerler. Ökkeş cipi çok sevmektedir. Yol boyunca eşeğiyle cipi kıyaslayıp cipin ne kadar rahat olduğunu düşünür. Böylece yol biter, kasabaya varırlar.
Kasabaya vardıklarında dayısı, şehre gitmek için binecekleri minibüse bilet alır. Minibüsün kalkış saati gelene kadar gezerler. Dayısı Ökkeş'e limonata içirir, çakı alır ve onu parka götürür. Tüm bunlar Ökkeş'i çok mutlu eder. Nihayet minibüsün kalkış saati gelir ve yolculuk yeniden başlar. Ökkeş bu sefer de minibüsün cipten daha rahat olduğunu düşünmektedir. Şoförün yanında oturduğu için hem yolu hem de şoförü dikkatle izlemektedir. Bir ara şoföre heveslenerek elini kornaya doğru uzatır, ama korkarak hemen elini çeker. Bunu fark eden şoför isterse bir kez kornaya basabileceğini söyler Ökkeş'e. Ökkeş çok sevinir ve bu fırsatı kaçırmayarak kornaya basar. Artık Ökkeş'in mutluluğuna diyecek yoktur. Nihayet minibüs yolculuğu da biter ve şehre gelirler.
Şehrin garajına varınca İstanbul'a gidecek olan otobüse biletlerini alırlar. Otobüsün kalkış saati gelene kadar yemek yemek için şehrin içindeki lokantalardan birine giderler. Ökkeş dolma ve köfte yer. Yemekleri bittikten sonra farklı bir yoldan garaja dönerler. Kalkış saati yaklaşınca otobüse binerler. Ökkeş yumuşacık koltukları, kocaman pencereleri görünce otobüse hayran olur. Otobüs hareket edip yolculuk başlayınca kanatlanıp uçtuklarını sanır, otobüse hayranlığı iyice artar. Çeşitli olaylarla geçen otobüs yolculuğu da sonunda biter. Ökkeş artık İstanbul'dadır.
Dayısının evine gitmek için kalabalık caddelerden geçerler, minibüse binerler. Minibüsten inip otobüse binerler. Nihayet çarşıdan geçip dayısının kapıcılık yaptığı Gül Apartmanı'nın önüne gelirler. Dayısı apartmanın karşısındaki bakkalla konuşur, Ökkeş'e bakkalı gösterir. Sonra dayısının evine giderler, kapıyı açan yengesi Ökkeş'in geldiğine çok sevinir. Yemek yiyip dinlendikten sonra dayısı Ökkeş'e asansörü kullanmayı öğretir. Ökkeş asansörden korkup çekinse de zamanla asansöre de alışır. Dayısına yardım eder, dayısı da fırsat buldukça Ökkeş'i gezdirir.
Ökkeş Kapıcı Soruları ve Cevapları
Ökkeş Kapıcı kimin eseri?
Muzaffer İzgü
Ökkeş Kapıcı türü nedir?
Öykü/Hikaye, Çocuk Kitapları
Ökkeş Kapıcı kaç sayfa?
112
Ökkeş Kapıcı Yorumları
çocuklarıma okutuyorum çok güzel hikayeleri var
22-12-2018 19:18
oğluma hediye geldi çok güzel bir kitap
01-02-2019 23:30
muzaffer izgü benim çocukluğumun yazarıdır. özellikle bu "ökkeş"serisi beni kitap kurdu olmamda çok desteklemiştir. ökkeş'in maceraları oldukça komik ve sempatik. üslubu ise oldukça eğlendirici. bunu okumayan kalmasın:)küçük kitap kurtlarına önerimdir...