Ahmet Yılmaz Boyunağa, Fetih Sancakları adlı kitabında Hz. Muhammed’in yaşadığı Asr-ı Saadet’ten Osmanlı Devleti’ne kadar uzanan geniş zaman diliminde gerçekleşen en önemli fetihleri anlatıyor. “Bedir’in Arslanlarından Çağ Açan Fatih’e” alt başlığına sahip kitap, 624 yılındaki Bedir Gazvesi’yle başlayıp 1538 yılındaki Preveze Deniz Muharebesi’yle sona eriyor. 192 sayfalık kitapta 7 bölüm bulunuyor ve bölümlerin her biri kendi içinde alt başlıklara ayrılıyor. Her bölümün başında Hz. Muhammed, Ebu Dücane, Alparslan, Osman Gazi ve Kanuni Sultan Süleyman gibi önemli kişilerin o bölümde anlatılanlarla ilgili bir sözü bulunuyor.
Genç Timaş Yayınları tarafından yayımlanan kitap, yayınevinin Gençlik Kitaplığı’nın Doludizgin Romanlar dizisinde yer alıyor. Kapak resmini Uğur Köse’nin çizdiği kitapta bölüm başlarını belirten siyah-beyaz küçük çizimler dışında resim bulunmuyor. 10 yaş ve üstü okurlar için uygun olan kitap, tarih ve macera seven tüm çocukların keyifle okuyabileceği nitelikte.
Kitabın sonunda okurları eğlenceli bir bulmaca bekliyor. Tamamlandığı zaman bir şifrenin ortaya çıkmasını sağlayan bulmaca, çocukların kitaba ilgisini arttıracak güzel bir detay. Ayrıca bulmacadaki kelimelerin bir kısmı kitapla bağlantılı. Bu da çocukların kitabı ne kadar dikkatli okuduklarını ve kitabın ne kadarını anlayıp anlamadıklarını ölçmeyi sağlıyor.
FETİH SANCAKLARI ÖZETİ
İnsanlığa Şeref Veren Ordu
Resulullah ve sahabe Bedir’de müşriklerle karşı karşıya geliyorlar. Müşriklerin ordusu daha kalabalık ancak Resulullah’ın duası üzerine Allah meleklerini yardıma yolluyor. Böylece müminler Bedir’den zaferle dönüyor.
Hz. Peygamber’in İslam’a davet için gönderdiği elçilerden biri öldürülüyor. Bunun üzerine Mûte Savaşı düzenleniyor. Savaş sırasında üç komutan şehit oluyor. Zeyd bin Harise komutasında yola çıkan ordu sırasıyla Hz. Cafer ve Abdullah bin Revaha komutasında da düşmanla çarpıştıktan sonra Halid bin Velid komutasında savaşa son verip Medine’ye dönüyor.
Vefatından birkaç yıl önce Resulullah ve ashabı yıllar önce zorla çıkarıldıkları Mekke’ye sefer düzenliyorlar. Neredeyse hiç kan dökülmeden Mekke’yi fethediyorlar ve Mekkelilerin çoğunu serbest bırakıyorlar. Böylece pek çok Mekkeli kendi isteğiyle Müslüman oluyor.
Tarihe Yazılmış Gerçek Destanlar
Resulullah’ın vefatından kısa bir süre sonra Hz. Ebubekir, Resulullah tarafından yola çıkarılacak olan Üsame ordusunu planlandığı gibi Bizans topraklarına gazaya gönderiyor. Böylece Müslümanlar ilk kez Bizans topraklarına başarılı bir sefer düzenliyorlar.
Hz. Ömer zamanında gerçekleşen Kadisiye Savaşı’yla İranlılar büyük bir yenilgiye uğruyor Müslümanlar ise Resulullah’ın müjdelediği büyük zafere erişiyorlar.
Anadolu’da Fetih Sancakları
Türkler 1071 yılında Sultan Alparslan’ın komutanlığında Malazgirt Savaşı ile Bizans’a karşı büyük bir zafer kazanıyor. Bu zafer, Anadolu’nun kapılarını Türkler için sonuna kadar açıyor.
Avrupa’da Dalgalanan Sancaklar
I. Murad zamanındaki Sırpsındığı Savaşı, Yıldırım Bayezid zamanındaki Niğbolu Muharebesi ve II. Murad zamanındaki Varna Zaferi’yle Balkanlarda Osmanlı hakimiyeti sağlanıyor.
İstanbul Önünde Fetih Sancakları
Genç yaşta tahta çıkan II. Mehmed, Resulullah’ın müjdesine kavuşmak için İstanbul’u fethetmek istiyor. Üstün zekası ve gayretiyle 1453 yılında kutlu fethi gerçekleştirerek “Fatih” unvanını alıyor.
Muhteşem Süleyman
Babası Yavuz Sultan Selim vefat edince Kanuni Sultan Süleyman tahta çıkıyor. Avrupa’nın küçük gördüğü bu padişah; Belgrad, Rodos ve Mohaç gibi pek çok yerin fethedilip İslamla tanışmasını sağlayarak Avrupa’ya büyük bir ders veriyor.
Akdeniz’de Gaza Sancakları
Barbaros namıyla anılan Oruç Reis ve kardeşi Hızır Reis, Akdeniz’de Hristiyan korsanlara göz açtırmıyorlar. Bu iki kahraman sayesinde Türk denizciliği büyük gelişme kaydediyor. Hatta bu hizmetlerinden dolayı Kanuni Sultan Süleyman, Hızır Reis’e Hayreddin adını veriyor. Böylece Hızır Reis artık Barbaros Hayreddin Paşa olarak anılıyor. Çok önemli bir zafer olan Preveze Deniz Muharebesi, Barbaros Hayreddin Paşa komutasında gerçekleştiriliyor.