Masumiyet Müzesi

Masumiyet Müzesi
Kitabın Yazarı:Orhan Pamuk Kitap Türü:Yerli Romanlar Yayınevi:Yapı Kredi Yayınları Yayınlandığı Yıl:2008 Sayfa Sayısı:465 ISBN:9789750826146 Kitap Puanı:7.3 / 10 | Yorum: 28

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:180,20 TL D&R:182,70 TL Babil:236,25 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.3
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Masumiyet Müzesi - Orhan Pamuk

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Masumiyet Müzesi Özet

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, pek çok kez şahit olduğumuz aşk hikayelerinden birini derinlemesine, tüm incelikleriyle biz okurlara aktarıyor. Kemal, zengin bir aileden gelen ve aile şirketinde yöneticilik yapan yakışıklı bir genç adamdır. Sibel isimli güzel, Fransa'da eğitim almış, kültürlü ve yine Kemal ile aynı çevreden genç bir kadınla nişanlanmak üzeredir. Kemal, Sibel'den hoşlanmakta ve onunla kuracağı geleceğe umutla bakmaktadır. Nişanlısı için çanta almak amacıyla sosyetenin gözdesi olan Şanzelize Butik'e gittiğinde uzaktan akrabası Füsun ile karşılaşmıştır. Füsun, 18 yaşında güzelliğiyle adeta baş döndürmektedir. Yakın zamanda Füsun'un güzellik yarışmasına katıldığı haberi akrabalar arasında duyulmuş ve hoş karşılanmamıştır. Füsun ve Kemal çocukluk yıllarında ailelerinin vesilesiyle birlikte vakit geçirmişlerdir fakat aradan geçen zamanda bu ilk karşılaşmaya kadar birbilerini hiç görmemişlerdir. Çeşitli bahanelerle butiğe uğrayan Kemal, Füsun'un üniversite sınavına hazırlandığını öğrendiğinde ona matematik çalıştırmayı teklif etmiştir. Füsun teklifi kabul etmiş ve aylar boyunca aşklarına tanıklık edecek Merhamet Apartmanında buluşmuşlardır. Aralarındaki çekime karşı koyamamış belki de koymak istememişler ve büyük bir istekle her gün matematik çalışmak maksadıyla buluşup şehvetle sevişmişlerdir.

Aylar böyle geçerken Kemal hala sevgilisi Sibel'den ayrılmamış ve büyük nişan hazırlıklarına devam etmiştir. Kemal oldukça mutludur ve hayatı boyunca hem Sibel gibi kültürlü bir eşe sahip olup çoluk çocuğa karışıp aile hayatı süreceğini hem de Füsun ile görüşmeye devam edeceğini düşünmekte ve ne olacağını gerçekleri bir türlü düşünmemektedir. Büyük nişan günü geldiğinde Füsun ile Merhamet Apatmanında buluşmuşlardır.

Nişan saatinde Kemal tüm kalabalığın içinde Füsun'u görmüştür. Füsun o kadar güzeldir ki tüm o kalabalığın içinde fark edilmektedir. Zaten fark edilmese de Kemal gözlerini ondan ayırmamaktadır. Gözlerini ayıramayan yalnızca Kemal değildir, Füsun, şirkete yeni gelen genç müdür Kenan ile Genç yazar Orhan Bey ile dans etmiş ve sayısız dans teklifini geri çevirmiştir. Kemal kıskançlıktan bütün vücudu uyuşmasına rağmen bir yolunu bulup Füsun ile dans etmiştir. Yarın ki üniversite sınavından sonra Merhamet Apartmanında buluşmak için sözleşmişlerdir.

Kemal her zaman ki buluşma saatinde Merhamet Apartmanına gitmiştir fakat Füsun saatler geçmesine rağmen gelmemiştir. Takip eden günlerde de Kemal buluşma yerlerine gitmiş ve saatlerce beklemiştir. Füsun'a ait tüm eşyalara sigara izmaritlerine bakmış ve sanki tüm o eşyalarla Füsun'a olan özlemini dindirmeye çalışmıştır. Füsun'un ailesiyle yaşadığı yere gittiğinde evin boşlatıldığını görmüştür. Sonra ki yıllarda tüm aramalarına rağmen Füsun'dan tek bir iz bulammaıştır. Depresyonu herkes tarafından fark edilmektedir. Sibel ise durumun en çok farkında olandır fakat tüm iyi niyetiyle Kemal'in yanında olmaya çalışmakta ve bu hastalık her neyse bir gün geçeceğine dair hem kendini hem Kemal'i inandırmaya çalışmaktadır. Kemal ile Sibel Türkiye'de absürt görülen evlenmeden birlikte yaşamaya dair önyargılara rağmen Kemal'in durumu düzelene kadar Sibeş'in ailesinin yalısına taşınmışlar ve bütün bir kışı orada geçirmişlerdir. Kemal hala o apartmana gidip Füsun'un eşyalarına sarılmaktadır. İkisi de Kemal'in düzeleceğine olan inancı kaybetmiştir ve Sibel, yüzüğü göndererek Kemal'i terk eder. Kemal, Füsun'un izini bulur ve hemen Füsun'un mektubundaki eve gider. Kemal oraya gidince hemen Füsun'u ailesinden isteyeceğine ve hayatlarının geri kalanını beraber geçireceklerine inanmıştır fakat eve gittiğinde Füsun'un evlendiğini öğrenir. Füsun'un annesi bu süreçte en büyük destekçileridir çünkü kızının mutlu olmadığını düşünmekte ve damadından da pek de memnun olmamaktadır. Kemal, Füsun'un güvenini geri kazanmak için tam 8 yıl bir aile dostları olarak Çukurcuma'da Füsun'un ailesi ve kocasıyla yaşadığı eve gider gelir. Babasının ölümünün ardından Füsun Kemal ile evlenmeyi kabul eder. Yurtdışına çıkıp hayallerini gerçekleştirecekleri bir sabah Füsun, Kemal'in de içinde olduğu arabayı adeta intihar edercesine sürerek kazaya sebebiyet verir ve Füsun bu kazada hayatını kaybeder. Kemal ise yıllarca Merhamet Apartmanında biriken eşyaları ve Füsun'un ailesiyle yaşadığı evdeki eşyaları ev ile birlikte müzeye çevirmeye karar verir. Hikayesini anlatmak için de başarılı yazar Orhan Pamuk'a başvurur. Füsun ile Kemal ve Sibel'in nişanında tanışmış ve bu büyüleyici kadından etkilenmiş yazar Pamuk için hikayeyi betimlemek hiç de zor olmayacaktır.

Bugün, İstanbul'da kitapta bahsedilen Masumiyet Müzesi halen aktif haldedir. Kitabın ilerleyen sayfalarında müzeye ilk giriş için bir bilet de bulunmaktadır. Güzel bir aşk öyküsü okumak isteyenler ve İstanbul'un Cumhuriyet'ten sonraki modernleşme ve yeni yeni batılılaşma sürecinde sosyete olarak isimlendirilen çevrenin dinamiklerini tanımak için de tercih edilebilecek bir eser. Okuması keyifli fakat akıcı olduğunu söyleyemeyeceğim. Özellikle Kemal'in Çukurcuma'daki eve gidip geldiği sekiz yılı okumak sıkılmama yol açtı.Çok uzun anlatılmış, detaylandırılmış ve neredeyse hiçbir gelişmenin yaşanmadığı bu zaman dilimini okumak birazcık sabır istiyor. Belki de bu süreçte karakterlerin tutukluğu, arada bir engel olmamasına rağmen birbirlerinden çaldıkları zamanların uzayıp gitmesidir beni sabırsızlandıran.

Editör: Ceren Kozalıoğlu

Masumiyet Müzesi Konusu

Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un birbirinden güzel birçok romanı bulunuyor fakat eserlerinden en dikkat çekeni kuşkusuz Masumiyet Müzesi kitabı. Bunun başlıca nedeni ise gerçekliğe en yakın roman olması diyebiliriz. Okurken klasik bir roman gibi başlıyor fakat daha sonra sanki gerçek bir hikaye okuyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz ve kitabın sonunda bu his daha da pekişiyor. Dahası romanda geçtiği gibi Masumiyet Müzesi adında bir müzenin olması gerçeği okuru daha da şaşırtıyor.

Masumiyet Müzesi kitabında aslında Yeşilçam tadında sıradan bir aşk hikayesi anlatılıyor. Zengin bir ailenin oğlu olan Kemal Füsun adında uzaktan akrabası olan fakir bir kıza aşık olur. Kemal nişanlanma arifesindedir fakat daha ilk görüşte Füsun’a aşık olur ve onu her seferinde görmeye çalışır. Aralarındaki ilişki ilerler ve gizli gizli buluşmaya başlarlar. Fakat Kemal nişanlısından kurtulamaz ve onunla nişanlanmak zorunda kalır. Bunun üzerine bir daha Füsun’u göremez. Sürekli buluştukları daireye gider ama Füsun artık gelmez. Füsun’un yokluğuna dayanamayan Kemal nişanı atar ve zamanını Füsun’un eşyaları ile geçirmeye başlar.

Kemal babasını kaybetmenin acısını yaşarken eve gelen bir mektup ile yeniden hayat bulur. Füsun’un ailesinden bir taziye mektubu gelir ve bunun üzerine Kemal mektuptaki adrese gider. Fakat adrese vardığında Füsun’un evlendiğini öğrenir. Buna rağmen Füsun’dan vazgeçmez ve onu görebilmek için çeşitli bahaneler ile etrafında olmaya devam eder.

Kemal her ne kadar Füsun ile yeniden yakınlaşmak için her şeyi yapsa da Füsun’dan pek karşılık görmez. Bunun üzerine her seferinde Füsun’un bir eşyasını çalar ve biriktirir.

Kemal aynı zamanda Füsun’un kocasının filmi için tüm maddi imkanlarını kullanır. Füsun başrolde oynamak ister fakat kocası bunu kabul etmez. Onun yerine hoşlandığı başka bir kadını oynatır ve bunun üzerine evlilikleri bitme noktasına gelir. Kemal bu fırsatı kullanır ve Füsun’a olan ilgisini daha da arttırır. Füsun bunun üzerine bazı şartlar karşılığında Kemal ile evlenmeyi kabul eder. Bunun üzerine Kemal ve Füsun sözlenirler.

Kemal hayalinin gerçekleşmesi mutluluğu ile Füsun ve annesini tatile götürmeye karar verir. Fakat yolda kaza yaparlar ve Füsun hayata veda eder. Ağır yaralanan Kemal iyileştikten sonra Füsun’un yokluğunun acısına fazla dayanamaz. Bunun üzerine bir zamanalar Füsun’dan gizlice topladığı eşyalardan bir müze yapar. Dahası Orhan Pamuk’a mektup yazarak bu hikayenin roman olarak yazılmasını talep eder ve ortaya bu roman çıkar.

Masumiyet Müzesi Soruları ve Cevapları

Masumiyet Müzesi kimin eseri?

Orhan Pamuk

Masumiyet Müzesi türü nedir?

Yerli Romanlar, Romantik Aşk

Masumiyet Müzesi kaç sayfa?

465

Masumiyet Müzesi Yorumları

elimden bırakamadığım bir eser orhan pamuku sevdiren bir kitap oldu

26-10-2015 13:29

çok güzel kurgulanmış bir roman orhan pamuk kalitesini göstermiş gerçek hayata uyarlama mükemmel olmuş

15-12-2015 20:19

bana göre orhan pamukun en güzel romanı çok güzel yazmış

29-12-2015 20:11

kitap gerçekten çok akıcı,okumanızı tavsiye ederim

10-03-2016 10:11

ben defalarca okumaya çalıştım
fakat o kadar detaya inilmişki kitapta cok sıkıldım ve yarıda bıraktım

22-03-2016 22:01

kitap gerçekten çok güzel okumanızı tavsiye ederim

24-04-2016 18:50

dil ustaca kullanılmış ama o kadar çok ruh tahlili ve tasvir var ki insan bazen nefessiz kalıyor.ayrıca o kadar fırtınalı bir dönemde takıntı haline gelmiş aşkından başka hiç bir şeyle ilgilenmeyen kemal karakteri insanın sinirini bozuyor.kitabı fırlatıp atmamak için kendimi zor tuttum.yukarıdaki özet dışında hiçbir olayın olmadığı konu için 585 sayfa yazmak ayrı bir maharet tabii..

27-05-2016 14:13

güzel ama sıkıldım o kadar detay var ki. güsünlara 8 yil boyunca gitdiğini okuduğumda bıraktım.

01-07-2016 16:55

kitabin bazi bolumlerini sifirladim.o sekilde bitirdim. o gunlerin turkiyesine istanbuluna ayna tutan bolumleri ilgi cekici.gereginden fazla detay var.baska bir yazarin kaleminden olsa okunur mu size soruyorum???

29-09-2016 15:22

orhan pamuk'tan okuduğum ilk kitap. üzgünüm ama biraz avam buldum açıkçası. bir kitap yazıp onu müzeye dönüştürmek çok orijinal bir fikir olsa da, "aşk" olarak yansıtılan şeyin obsesif komplüsif bozukluk olması; "sabredin sonunda muradınıza ereceksiniz." mantığıyla bu hastalığın karıştırılması, bir çok kez kitabı fırlatıp atma isteği uyandırdı bende. olay örgüsünün sonunda fisun'un ölümü kitabın kalitesini düşürmüş. yalnızca futbol-matador dövüşleri arasında yapılan bağlamsal incelemeyi (bknz: sayfa 46) hoş buldum. fikrimce, aldığı ödülleri hak etmeyen bir yazar.

14-01-2017 01:05

müthiş bir kitap gercekten çok beğendim ve gördüğüm herkese tavsiye ederim çok başarılı

25-05-2017 13:44

çok fazla detaya inilmiş,anlatım sıkıcı çok zor ilerledim okurken,beğenmedim tavsiye etmem

14-10-2017 18:03

bence güzel bi kitap ..orhan pamuk başlı başına zaten bir eser.. ❤❤❤

01-12-2017 19:12

kitap harikaa bence boyle bır kıtabı herhes okumalı kitabın sonlarına geldıgınizde birkac gözyasi damlası dökmeden geçemiyosunuz ve kesinlıkle odülünü hak eden bir kitap bende yeri hep ayrı olacak orhan pamuk yazarlığın hakkını veriyor

13-12-2017 18:59

bence çok gereksiz ve sıkıcı bi kitap. baş kahramanı bir türlü sevemedim. devamlı olarak aşk acısı altında yaptıklarının haklılığını kabul ettirmeye çalışması çok sinir bozucuydu. bu kadar sayfa emeğe yazık. lütfen vaktinizi boşa harcamayın. yer yer kitabı fırlatıp atmak isteyebilirsiniz. hatta bir süre sonra kendi ruh halinizi bile bozabilir.

20-12-2017 00:50

orhan pamuk eseri olunca çok büyük umutlar ile okumaya başlamıştım. yarıda bıraktığım tek kitap oldu "masumiyet müzesi" . kemal nişanlandıktan sonra okumayı bırakacaktım fakat sonunu merak ettim bir süre daha okumaya karar verdim ve ne zamanki füsun evlendikten sonra bile kemal onun kocasıyla film yapacağım diye füsunlara gelmeye başladı. o zaman fazlasıyla soğudum romandan. çok yavaş ilerlemesi bir yana, kemal ile füsun'un arasında bir aşk göremedim.
kısaca hayal kırıklığıydı benim için bu roman:)

20-12-2017 11:09

orhan pamuk dünyanın en iyi yazarı bu kitapta onun bir simgesi

23-09-2019 19:54

o kadar güzel bir romandı ki... bir paragrafta anlatılabilecek olayı beş sayfada anlattığı kısımlarda çok uzatmış desemde kesinlikle okumaya değer. dili çok güzel, anlatılan aşk hikayesi çok güzel. kitap sizi öyle bir sürüklüyor ki sanki kahramanların yanındaymış gibi hissettiriyor. kitabı okuyup daha sonrada müzesine gitmek gerek kesinlikle. kalın bir kitap ama tek oturuşta bitecek kadar güzel. mutlaka okuyun,okutturun❤️

Havva • 10-06-2020 23:37

kaç kişi benimle birlikte, kitapta geçen selahattin pınar'ın "nereden sevdim o zalim kadını" adlı şarkıyı açıp kitabın o kısmında es verip şarkıyı dinledikten sonra devam etti ? kitabın o sahnesini canlandıran var mı benim gibi :)

04-07-2021 16:55

konusu nedir tam olarak ne anlatıyor tek paragraf olarak yazsanız süper olacak

17-05-2022 17:55

sonunda ne oluyor sıkıldım bitiremedim

27-09-2022 13:18

çok fazla orhan pamuk romanı okumadım ama okuduklarım içinden en iyi romanı bu derim konusu çok etkileyici

07-12-2022 23:54

bir orhan pamuk romanını beğeneceğim aklıma gelmezdi çok güzeldi

11-03-2023 22:08

adamı çok kötülüyorlar ama çok güzel yazıyor bu da en güzel romanlarından bir tanesi

12-06-2023 22:30

bunun konusu gerçek mi sosyal medyada öyle birşey duydum

23-09-2023 19:13

çok etkilendiğim bir roman oldu orhan pamuk kalitesini görebiliyorsunuz

24-12-2023 18:13

füsun ölümü nasıl oldu

22-03-2024 17:49

gerçekte de böyle bir müze var mı

08-07-2024 19:21

Öteki Renkler Saf ve Düşünceli Romancı Veba Geceleri Babamın Bavulu Gizli Yüz Yeni Hayat Cevdet Bey ve Oğulları İstanbul - Hatıralar ve Şehir Sessiz Ev Kar Beyaz Kale Kırmızı Saçlı Kadın Kara Kitap Masumiyet Müzesi Kafamda Bir Tuhaflık Benim Adım Kırmızı Ben Bir Ağacım en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli Erotik Kitaplar Çocuk Kitapları Romantik Aşk Kitapları Yerli Romanlar Macera Kitapları Kişisel Gelişim Kitapları Yabancı Romanlar Fantastik Kitaplar Bilim Kurgu Kitapları Polisiye Kitaplar Öykü Hikaye Kitapları Korku Kitapları Komik Kitaplar Psikoloji Kitapları Politik Kitaplar Din / Tasavvuf Kitapları Tarihi Kitaplar Kadın Erkek İlişkisi Gizem Kitapları Gerilim Kitapları Felsefe Kitapları Deneme Kitapları Tiyatro & Oyun Kitapları Günlük Anı Kitapları Biyografi Kitapları Beslenme Diyet Kitapları Şiir Kitapları