Ben Bir Gürgen Dalıyım

Ben Bir Gürgen Dalıyım
Kitabın Yazarı:Hasan Ali Toptaş Kitap Türü:Yerli Romanlar Yayınevi:Everest Yayınları Yayınlandığı Yıl:2016 Sayfa Sayısı:160 ISBN:9786051850412 Kitap Puanı:8.9 / 10 | Yorum: 9

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al e-kitap,pdf,epub: *

8.9
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Harika
Giriş Yap Üye Ol

Ben Bir Gürgen Dalıyım - Hasan Ali Toptaş

Kitap Türü:Yerli Romanlar

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Ben Bir Gürgen Dalıyım Özet

Hasan Ali Toptaş bu öyküsünde insanlığın acımasızlığını bir gürgen ağacının ağzıyla aktarıyor biz okurlara ve “İnsanın karışmadığı her şey masaldır” diyor.

Ege toprağında kök salmış bir gürgen, çevresinde köknarlar, çamlar, ardıçlar, ladinler, kestaneler, meşelerle; kuşlar, böcekler, tavşanlar, tilkiler, kurtlarla; sümbüller, laleler, kayakekikleri, çiğdemler, gelinciklerle ses ve koku cümbüşü eşliğinde mutluluk, harmoni ve huzur içinde büyüyüp gelişmektedir. Kimi zaman bu durum yerini ormana gelen cellat yüzlü adamların arkadaşlarını kesmesiyle yerini acıya ve korkuya bırakır. Çünkü bir gün o da kesilecek, sobalarda, ocaklarda, fırınlarda yanacak ya da mobilyacılıkta kullanılacaktır. Ancak şansı varsa kül olmaktan kurtulup bir eşya kılığında yaşamaya devam edebilir. Bunu sağlamak için dimdik büyümeye karar verir. Bu sayede insanlar onu görünce büyülenecek, ondan dünyanın en güzel eşyası yapmaya karar vereceklerdir. Gürgen; beşik, tahterevalli, tahtadan bir at veya demiryolu traversi olmanın hayaliyle yaşar.

Bir kış günü gürgen, günlerdir süren sisin esaretinden sıyrıldığında yanı başındaki kambur köknarın yokluğunu fark eder. Arkadaşı, cellat yüzlü adamların balta darbeleriyle tek bir çıt bile çıkaramadan kesilmiş ve rüzgârın anlattığına göre bir mahpushane kapısı olmuştur. Bu olay neticesinde gürgen, mahpushane kapısı olacağına bir köy okulunda tuvalet penceresi olmayı diler.

Bahar geldiğinde ormana kaçak ağaç kesmeye gelen iki adam tarafından kesilen gürgen, bir marangozun avlusunda aylarca bekler. Artık tek hayali dışarıyı gören bir pencere olmaktır. Uzun süren bu bekleyiş gürgene, insanlığın acısıyla tanışarak kısa süre de olsa kendi derdini unutma noktasına getirir. Marangozun oğlu Cemal şehit olmuştur. Çocuğunun acısıyla baş edemeyen adam kendini içkiye vurur ve en sonunda yüreği tüm bunları kaldıramadığından bu dünyadan göçüp gider. Geçim sıkıntısına düşen aile marangoz atölyesindeki her şeyi satmaya karar verir. Makinelerin ardından sıra avludaki ağaçlara gelir. Kırmızı bir kamyonla askeri bir atölyeye getirilen gürgen bir savaş malzemesi olacağını düşünerek hüzünlenir. Ancak tahmininde yanılmıştır. Onu bekleyen son bir darağacı olmaktır. Bir şafak vakti gencecik bir insanın ölümüne aracı olmanın utancıyla bir an önceye çürümeye karar verir. Yıllar önce karar vererek uyguladığı taannüt yerini kendini yok etme arzusuna bırakmıştır.

Ben Bir Gürgen Dalıyım, yazarın uyguladığı teşhis ve intak yöntemi sayesinde çocuklara doğa ve çevre bilincini aşılamak, tabiatla empati kurmak bakımından önemli bir kaynak görevi görmektedir. Karikatür ve illüstrasyon alanında ulusal ve uluslararası çeşitli yarışmalardan pek çok ödül kazanan Oğuz Demir’in çizgileri de metne dair yeni yorumlar çıkarabilmek açısından oldukça destekleyicidir.

Türk dilini cinsiyetçi ifadelerden arındırmak bakımından yazarlara çok büyük bir görev düşmektedir. Bu bağlamda Hasan Ali Toptaş gibi kitapları pek çok dile çevrilen bir yazar “insanlık” yerine “insanoğlu” kelimesini kullanarak toplumsal cinsiyet kalıplarını yineleyerek tekrar oluşturma noktasında -hele ki kitabın hedef kitlesi düşünüldüğünde- dikkatsizliğinin kurbanı olmuştur.

Editör: Pınar Tufanlı

Ben Bir Gürgen Dalıyım Soruları ve Cevapları

Ben Bir Gürgen Dalıyım kimin eseri?

Hasan Ali Toptaş

Ben Bir Gürgen Dalıyım türü nedir?

Yerli Romanlar

Ben Bir Gürgen Dalıyım kaç sayfa?

160

Ben Bir Gürgen Dalıyım Yorumları

hasan ali toptasin kitaplari cok guzel oluyor

18-05-2019 18:32

ağaçların konuşması fikri bana çok orijinal geldi. ancak kitabı alıp sayfaları okumadan çevirmeyin. yoksa benim gibi çizimlerden kitabın sonunu öğrenmiş oluyorsunuz. bence de hasan ali toptaş güçlü bir yazar. yine de tam değerlendirmek için bir kaç kitabını daha okumak lazım. ama bu kitabın kurgusu bence başarılıydı. derin mesajlar içeriyor bazı cümleler diyorlardı sanırım ben o derinliğe fazla inemedim ancak bazı cümleleri vurucuydu. çizimler de başarılıydı bence.

19-05-2019 01:07

çok güzel bir kitap ve özeti de çok güzel olmuş

12-08-2020 15:33

biraz başları sıkıcıydı ama kitabı okudukça sıkıcı gelmiyor

12-01-2021 09:49

kitabın ana kahramanları kimlerdir?

27-04-2022 17:55

kitaptan sınav olacağız önceden çıkan soruları arıyorum sitenize bu özelliğide ekleseniz harika olur

20-10-2022 13:37

ana fikir yok yazın lütfen

19-12-2022 22:09

yerli roman dışında kitabın türü ne?

09-06-2023 22:26

çok güzel bir kitaptı iyi ki okumuşum dedim

17-12-2023 14:02

Beni Kör Kuyularda Uykuların Doğusu Sonsuzluğa Nokta Kayıp Hayaller Kitabı Ölü Zaman Gezginleri Gölgesizler Ben Bir Gürgen Dalıyım Harfler ve Notalar Bin Hüzünlü Haz Heba Kuşlar Yasına Gider en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli