Süheyla, Şükran ve Engin aynı dairede çalışmakta olan arkadaşlardır. Süheyla ile Engin arasında bir gönül ilişkisi bulunmakla birlikte her ikisi de esasında hayata farklı cephelerden bakmaktadır. Engin, bir yandan okuyup bir yandan çalışmakta olan, fakirlik içerisinde büyümüş, bu yazgısını aşıp zengin olma hayalleri peşinde koşan hırslı ve yakışıklı bir gençtir. Süheyla ise, ortamın yaşantısına ayak uydurmuş, lise tahsilinin ardından annesinin emekli maaşının yetersizliği sebebiyle iş hayatına atılmış bir genç kızdır. Engin gibi hırsları ve ihtirasları olmadığı gibi, Engin’in hayallerini süsleyen o dünyadan bahsedişinden de hoşlanmamaktır.
Engin günün birinde iş yerinden de Süheyla’nın yaşantısından da çıkıp gider. Şükran, Süheyla’ya Engin’i hiç de dengi olmayan fakat oldukça zengin bir kızla nişanlandığını haber verir. Bu haberin ardından büyük bir sarsıntı geçiren Süheyla’nın kafasından çeşitli sorular ve hatıralar binbir hızla geçip gider. Süheyla tam da böyle bir haldeyken önünde durduğu camiden okunan ezanla irkilir ve sanki ilk kez işitiyormuş gibi kulağına çalınır “hayyalel-felah” çağrısı. Henüz anlamını bilmediği bu çağrı ve Engin’den yoksun kalışı Süheyla’yı bambaşka bir dünyaya sürükler.
O günden sonra Süheyla bambaşka bir Süheyla olmuştur artık. İlk önce “Hayyalel-felah” çağrısının “haydin kurtuluşa” demek olduğunu öğrenir. Sonra annesinden kendisine Kur’an okumasını ister. Kızının bir an evvel evlenip yuva kurmasını isteyen annesi de kızındaki bu değişimleri annesi yadırgasa da ses çıkarmaz. Süheyla’nın arkadaşları –başta Şükran olmak üzere- aynı fikirdedir: bir araba, bir kat, bir koca… Süheyla ise artık uzun başörtüsü, uzun mantosu ve makyajsız sade yüzüyle yeni bir dünyaya adımını atmıştır: “başka bir Süheyla, başka bir dünyadır.” İşinden de istifa etmiş olan Süheyla artık eski arkadaşlarını, eski yaşam biçimini, eski eşyalarını da terk etmiştir. Onun için artık “sevdiği şeylerden vazgeçme” vaktidir ve her gün kazanmakta olduğu bu yalnızlıklarla hayatı zenginleşmektedir.
Şükran, Süheyla’yı ziyarete geldiği bir gün Engin’in aslında o kızla nişanlanmadığını haber verir. Bu haber Süheyla’da beklenen etkiyi uyandırmaz, Engin’in hâlâ kendisini düşündüğünü bilmesi de. Şükran’a, Engin’in kendisini sorması halinde ona “Süheyla Müslüman oldu” demesini ister. Çünkü o, içinde “Engin” olan o dünyadan vazgeçmiştir.
“Bir araba, bir kat, bir koca” idealine ulaşan Şükran’ın nikâhına davetli olan Süheyla, bu mecburî eski arkadaşlığa binaen davete icabet eder. Nikâh salonundaki herkesten görünümüyle ayrı durmakta ve bu dünyadan olmadığını haykırmaktadır. Nikâha gelenler arasında Engin de vardır. Bu yeni görünümüne karşın Engin Süheyla’nın yanına gelir ve kendisine yemek teklifinde bulunur. Süheyla ise Engin’in aklını allak bullak eden cümlelerle yanıt verir kendisine. Artık birbirlerine yabancı olduklarını ve bu şekilde görüşemeyeceklerini ama Engin’in o ihtişamlı ve haram içindeki yaşantısından vazgeçmesi halinde bir araya gelebileceklerini ve “haramsız bir beldeye hicret edebileceklerini” söyler. Bu sözler karşısında şaşıran Engin bir yanıt veremez ve nikâh salonundan ayrılırlar.
Engin geçen süre zarfında oldukça zengin bir hale gelmiş, istediği araba ve evi de almayı başarmıştır. Süheyla ile olan karşılaşmalarının ve aralarında geçen sohbetin ardından ise onun da gönlü karmakarışık hale gelir. İçkili toplantıların birinde muhataplarına “haram nedir?” diye sorar fakat kimse cevabı bilmemektedir. Sonraki katıldığı toplantılarda da aynı türden sorular sorması üzerine kendisine tatile çıkması yönünde önerilerde bulunulur. Ancak Engin’in kafasında artan ve cevapsız kalan bu sorular onu Süheyla’nın oturmakta olduğu eve dek götürür. Süheyla ve annesinin taşınmış olduğunu öğrense de onları aramaya devam eder. Mahallede gördüğü uzun başörtülü ve uzun mantolu kişileri Süheyla’ya benzetir. Artık Engin de başka bir dünya, haramsız bir dünya arayışındadır ve o eski görkemli yaşantısı gözünde yoktur. Engin de, Süheyla da aynı hakikatin yolcusudur;
“Ne ki senden alınmıştır, o senin hayrınadır. İçindeki yoksulluğu hissediyor musun? İşte senin için en hayırlı vakit... Ne ki nefsine ağır geliyor, onu yap. Kaldırdığın ağırlık miktarınca sana ferah erecektir.”
Yoksulluk İçimizde Soruları ve Cevapları
yoksulluk içimizde kimin eseri?
Yoksulluk İçimizde Mustafa Kutlu'nun bir eseridir.
Yoksulluk İçimizde Yorumları
konuşmak kolay adamda anlattıkça anlatmış ama hep boş klask şeyler
20-11-2016 21:04
güzel kitap duygularımızı ii yansıtmış
22-11-2016 20:54
kısa özet geçmek gerekirse yoksulsan yoksul kal demiş yani değişemezsin
04-12-2016 10:24
pek ilgimi çeken bir kitap olmadı çok sıradan şeyleri sıradan bir şekilde anlatmış
18-12-2016 16:35
mustafa kutlu kötü ile iyi arasındaki ince çizgide yazıyor o yüzden onun kitaplarını almak riskli bu kitap da güzel değildi parama yazık oldu
03-02-2017 17:58
teşekkürler özet için 👍
11-02-2017 15:18
bir kerede okudum güzel bir eser
02-03-2017 19:33
anlattıkları asla boş şeyler değil belli ki boş olduğunu düşünenler de yalan olan dünyanın ihtişamına kapılmışlar
13-05-2017 20:53
aslında edebiyatı sevmediğim için kitap ağır geldi pek bir şey anlamadım ama sondaki hadisi okuyunca tüylerim diken diken oldu ve farkettim ki beğenmediğimi sandalda kitap beni etkilemiş
22-05-2017 19:30
insanın içimden okuma hevesinide alacak bir şey olmuş, kitap demiyorum türk toplumu okumuyorsa bunun nedenlerinden biri, anlatım sıfır anlatılan hiç bir şey yok, yazık giden zamanıma acıdım, ticaret düşünenler kitap yazmasalar kitapların değeri olur.
09-07-2017 20:58
ilk baskısı 1981 de yazılmış bir kitap ve böylesine naif bir hikaye anlatmasi ne kadar ticari olabilirdi? ya okumayi ya da kalitesiz eserler okumaktan kaliteyi görmeyi unuttuk.
okuduğum ilk kitabi olmasından tereddütle başlayıp iyi ki diye bitirdiğim bir kitap oldu. sanıyorum mustafa kutlu diğer kitaplarına gidecek kapıyı bana bu kitabıyla açtı.
06-02-2018 20:51
musyafa kutlu'dan boş bir kitap daha.
11-11-2018 22:52
çok beğendim kitabı içindeki hikayeler çok güzel konusunu yazar güzel hazırlamış 10 numara bir eser olmuş 10 üzernden 10 verdim ben
21-05-2019 19:20
yoksulluk içimizde: hikâyeler mükemmel bir kitap mustafa kutlu çok güzel yazmış konusu çok hoşuma gitti harika bir roman
03-12-2019 11:34
yoksulluk içimizde kitap analizi güzel olmuş acaba zaman mekan bilgilerini de paylaşabilir misiniz
18-02-2020 22:56
gayet güzel bir eser. kötü yorumlara takılmayın. bir an için bu dünyadan uzaklaşıp başka bir aleme gitmek istiyorsanız tek seferde okuyunuz, zaten akıcı bir kitap.
05-03-2021 10:59
kitap analizi güzel olmuş işime yaradı güzel site yapmışsınız
06-05-2022 13:48
kitap ile ilgili sorular arıyorum sınavda çıkabilecek
10-11-2022 20:16
içindeki kişisel gelişim unsurları çok hoşuma gitti bir çok not aldım çok beğenerek okuduğum bir kitap oldu tavsiye ederim
09-05-2023 22:30
bu kitaptan sınav olan var mı
10-11-2023 21:38
ben okumaya başladım ama sıkılıp nete araştırma yaptım burayıda böyle buldum sıkıcı bir kitap