Tahir Sami Bey'in Özel Hayatı; yazarın (Mustafa Kutlu) İstanbul'a gelip, oradaki tarihi yerleri gezip, öğrenme merakından başlar.
Mustafa Kutlu, 10 yıldır İstanbul'da tarihi mekanları geziyordur. Bir gün eski bir devlet dairesine girer. Ama içeride kimse yoktur. Orayı incelemeye koyulur. Sonra karşısına odacı Şeref Efendi çıkar. Şeref Efendi ona burada ne aradığını sorar. Yazar da anlatır. Sonra tanışırlar ve sohbet etmeye başlarlar. Yazar Şeref Efendi'ye içeriyi gezdirip gezdiremeyeceğini sorar. Şeref Efendi ona devlet dairesini dolaştırır ve devlet dairesinde kimlerin çalıştığını tek tek sayar: Cahide Hanım, Hülya Hanım , Ercan Bey, Şaban Bey, Tahir Sami Bey...
Yazar Tahir Sami Bey'i merak eder ve tanışmak ister. Şeref Efendi yazarı onun yanına, bahçeye götürür. Tanışırlar ve sohbet etmeye başlarlar. Tahir Sami Bey biraz hayat hikayesini anlatır. Yazar Tahir Sami Bey'in hayatını çok derin bulur ve onun hayat hikayesini yazmak ister. Tahir Sami Bey ne kadar istemese de ve bu konuda ısrar etse de hikayeyi yazdıktan sonra tekzip yazabileceği konusunda söz alınca kabul eder mecbur.
Süleyman Ağa Tahir Sami Bey'in bilinen en dip dedesidir. Odun kömürcülüğü yapar. Oğlu Tahir'in kendisi gibi odun kömürcüsü olmasını istemez. Ciltçi Nişan Usta'nın yanına çırak verir. Tahir ciltçiliği öğrenir zamanla ustalaşır. Ustası yaşlanır ve son zamanlarını Fransa'daki ailesinin, akrabalarının yanında geçirmek ister. Dükkanı Tahir'e verir ve Tahir'i terzi Sami'nin kızı Feride'yle evlendirir. Nişan Usta evini onlara verir ve biraz da para bırakıp Fransa'ya gider. Tahir parayla evi onarır ve orada yaşamaya başlarlar. 8 yıl sonra Ziya isimli bir oğulları olur. Ziya da evlilik çağı gelince babası ölmüş, annesi ve abisiyle yaşayan Saliha ile evlendirilir. Ziya'nın iki kızı ve bir oğlu olur: Nebahat, Nurhayat ve Tahir Sami. Nurhayat çok güzel bir kızdır. Nebahat onu çok kıskanır. Romantiktir ve sürekli hayallere dalar. Çok iyi haritalar çizer ve Tahir Sami'ye de öğretir. Liseyi bitirince bankacı olup evu geçindirir. Nebahat civelek ve hiperaktif bir kızdır. Bir gün oyun oynarken merdivenlerden düşer. Kolunu, bacağını kırar ve sakat kalır. O günden sonra çok aksi, kıskanç ve dediğim dedik biri olur Babasının da bunda etkisi vardır. Ona kıyamaz ve şımartır. Nebahat evde kararları kendisi vermek ister ve her şeye karışır. En küçükleri Tahir Sami'yi kısıtlar. Tahir Sami Nebahat yüzünden evden çıkamaz, arkadaşları yoktur. Bu durum okulda da sıkıntılara yol açar. Arkadaşları tarafından dışlanır.
Ziya son zamanlarını yaşarken ciltçinin anahtarlarını Tahir Sami'ye teslim eder. Ama Tahir Sami ciltçiliği sevmiyordu. Tahir Sami'nin askerlik çağı gelmiştir. Askere gider. Askerdeyken babası fenalaşır. Ancak cenazeye yetişebilir. Babasının vefatı en çok annesini yaralamıştır. Bir iki ay sonra da annesi yataklara düşer.
Tahir Sami'nin bunalımda olduğunu gören Hakim Hamit Bey ona devlet dairesinde arşiv memurluğu teklifinde bulundu. Tahir Sami de hemen kabul etti. Tahir Sami bu sıralarda köy kitaplarına merak sakar ve köy kitapları koleksiyonuna başlar. Sahafçılara gider kitap toplar. Kitaplarını raflara dizer.
Bir gün sahafçı dükkanına gider Tahir Sami. Orada piyasanın eski kağıtçılarından Niğdeli Selman Gümüş vardır. Tahir Sami onunla tanışır. Selman, Başpınar köyündendir. Köyünü ve köylüsünü çok sever. Tahir Sami'nin de köy kitapları koleksiyonu olduğunu duyunca kendisinden dergi çıkarma konusunda ricada bulunur. Tahir Sami için bu kaçınılmaz bir fırsattır ve hemen kabul eder. Uzun bir çalışmanın sonunda derginin 1. sayısını çıkarırlar.
Tahir Sami'nin kitapları artık hiçbir yere sığmamaktadır. Nebahat kitaplarını da al defol git diyerek onu evden kovar. Tahir Sami kitaplarıyla beraber evi terk eder.
Devlet dairesinde herkes emekli olmuştur. Müdür bile gitmiştir anahtarları teslim edip. Bir tek kendisi ve Şeref Efendi kalmıştır. Sonradan Şeref Efendi de gider. Ama Tahir Sami ayrılmak istemez. Orayı çok seviyordur. Kitaplarıyla beraber oraya yerleşir. Kitaplarıyla "Türk Köyü Kütüphanesi" kurmak ister. "Kurucusu Tahir Sami Tokaç" yazılı bir levha konulacaktır. Bunun için bakanlıklara ve genel müdürlüklere başvurur. Ama cevap alamaz. Günleri, devlet dairesinde ve sahaflarda dergiyi tamamlamakla ayrıca Ney çalanların olduğu, sohbetlerin yapıldığı Neyzenler kahvesinde geçmektedir.
Kış gelir. Kitapların üzerinde uyurken vefat eder. Mahalledeki her şeyden haberdar olan ihtiyar kadın onun birkaç gündür ortalıkta olmadığını fark eder ve meraklanır. Polise haber verir. Polis onu nasıl yatmışsa öyle yatağında bulur ve ailesine haber verir. Devlet dairesinin kapısı bir daha kim bilir ne zaman açılmak üzere kitlendi.
Sami Bey'in bir ömür verip biriktirdiği kitaplar ne oldu dersiniz? Ne oldu?
Tahir Sami Bey'in Özel Hayatı Soruları ve Cevapları
Tahir Sami Bey'in Özel Hayatı kimin eseri?
Mustafa Kutlu
Tahir Sami Bey'in Özel Hayatı türü nedir?
Öykü/Hikaye
Tahir Sami Bey'in Özel Hayatı kaç sayfa?
163
Tahir Sami Bey'in Özel Hayatı Yorumları
mustafa kutlu bir güzel bir kötü kitap yazıyor bu da kötü sınıfına giriyor benim görüşüm tabi
13-02-2018 09:12
tahir sami bey tam benim kafada
14-06-2018 15:03
çok güzel bir kitap okumanızı tavsiye ederim.
15-07-2018 14:54
tahir sami beyin özel hayatı mustafa kutlunun bir kitabı güzel bir hikayesi var bir çok insan kendini bulur
12-01-2020 22:11
tahir sami karakteri için kişilik analizi lazım onu da paylaşabilir misiniz
06-02-2020 23:04
kim yazdı bilmiyorum ama kitap incelemesi harika olmuş sizin sayenizde projeyi yapabildim yazana teşekkür etmek istiyorum
15-03-2022 16:13
öğretmen ödev olarak verdi arkadaşım adamın özel hayatına da saygı kalmadı diye şaka bile yaptı ama kitap güzel çıktı ön yargılı olmamak lazım
13-10-2022 22:51
kitap incelemesi ile özet aynı mu oluyor
18-06-2023 22:36
kitabı yazarın kitaplarını okurken akıcı bir his verdigi icin oldukca guzel oldugunu dusunuyorum kitap sizi icine cekiyor benim ilk okudugum eseriydi ben bundan sonra 4 eserini daha okudum bu kitap digerlerine gore daha az akıcı ve daha kotu bir hikayeye saip olsada bu kitapta cok ilgi cekici bir kitaptır kitap baya kitaptan daha ilgi cekici ve akıcı dır