Orhan Kemal’in “Küçük Adamın Romanı” serisinin ilk kitabı olan Baba Evi, genel olarak açlık ve sefalet üzerine kurulmuş bir tema etrafında oluşturulmuş. Kitabın yazarın kendi hikâyesi olduğunu zannederek kitabı almıştım ama sonradan öğrendim ki kitap yazarın Adana’da tanıdığı bir adamın hayat hikâyesi olduğunu öğrendim. Baba Evi” çocukluktan gençliğe geçiş, “Avare Yıllar” ise gençlikten yetişkinliğe geçiş aşamalarını anlatıyor.
İlk kitap ile başlayalım. Avukat bir babanın hükümet ile ters düşüp ailesi ile birlikte ülkeden kaçmasıyla birlikte hikâye şekilleniyor. Kitabın bu kısmında küçük adamın baba korkusu en çok bahsedilen ve kendini gösteren konu.
Düşman yaklaşınca kaçmak zorunda kalan aile, zorlu bir yolculuk yapıyor. Baba, Ankara’ya gidip onlardan ayrılıyor. Aile ise babanın kömürcü olduğunu söylüyor herkese. Köyde yaşanan bazı olaylar sonucu baba, anneyi dövüyor ve evine yolluyor. Onu boşuyor. Sonradan anlaşılıyor ki baba, babaanne ve halaların gazına gelip böyle davranıyor. Eve daha sonra dönüyor anne. Siyaset, evi en çok etkileyen ve hayatlarını şekillendiren konu oluyor. Baba evi terk etmek zorunda kaldığında, küçük adam buna üzülemiyor. Daha çocuk olan biri için bu son derece sevindirici bir haber gibi görünüyor.
Beyrut’ta yaşadıkları dönemde babaya avukatlık yaptırılmadığı için birlikte bir lokanta açıyorlar. Baba genel olarak Niyazi ve küçük adama bırakıyor lokantayı. Bir süre sonra işler bozuluyor ve lokanta iflas ediyor. Baba hasta olduğu için çalışamıyor eve Niyazi ile buldukları işleri yaparak para getiriyorlar. Bu dönemde en fazla parayı getiren Niyazi oluyor çünkü işportacılık yapıyor. Küçük adam daha çok evden iş aramaya diye çıkıyor, iş bakıyor ve balık tutuyor. Bu bir süre daha devam ediyor, babasının arkadaşı ona iş buluyor. Görevi kâğıt kesme makinesinde kol çevirmek oluyor. İş yerinde bir kız ile tanışıyor. Elini. Bir süre sonra birlikte çalışıyorlar. Bu Elini ve ailesi sürgün edilene kadar devam ediyor. Daha sonra kendi işine de son veriliyor ve işsizlik, açlık geri dönüyor. Ve küçük adam işine son verilince aklına tek bir şey koyuyor; Adana’ya, memleketine dönecektir.
Nihayet hayalini kurduğu yurduna döndüğünde hiçbir şeyin düşündüğü gibi olmadığını fark edecektir. Okul ile bağları tümüyle kopuştu ve arkadaşları da hep farklı yerlerdeydi. Yeni edindiği arkadaşları ile maçlar yapıyorlardı.
“Ey açlık! Seni midemde, iliklerimde, kanımın yuvarlarında duydum. Ve sen, benim iyi, benim şefik ve rahîm olan soyum, insan soyu, sen ebedî tokluğu fethedeceksin!”
Avare Yıllar adlı kitaba gelecek olursak, kitap aynı anlatım şekli ile devam etmekte. Babası evden uzakta olmasından ve kimsenin ona karışmamasından dolayı okulu iyice boşlamış hatta bırakmıştır kahraman. Babaannesinin yalvar yakarlarına rağmen genel olarak hayatını maç oynayarak ve arkadaşlarıyla takılarak geçirmiştir. Halasının gönderdiği parayı, arkadaşı ile İstanbul’a kaçmak için kullanan küçük adam yine bir hayal kırıklığı ile baş başa kalmıştır. Çok fazla dayanamaz ve eve geri dönmek zorunda kalır. Okula dönemez. Bir dokuma fabrikasına kâtip olarak girer.
Fabrikadaki kızlardan birini sever ve onunla tüm itirazlara rağmen evlenir. Etraftan ödünç alınan eşyalar ve takılarla düğün yapılır. Kitap bu şekilde biter.
Kitabın anlatımı son derece sürükleyici ve akıcı. Kitabın ana konusunu oluşturan yoksulluk konusu her anlamda çok iyi ele alınmış. Betimlemeler sayesinde kitabı gözünüzde çok kolay canlandırabiliyorsunuz.
Kitabın içinde genelde yer alan hayal kırıklığını ister istemez hissediyorsunuz. Güçlü ve sert bir imaj çizen babanın oğlu ile bir türlü anlaşamıyor olması, ikisinin farklı yapılarda olması ve hikâyenin bir yerde buna göre şekillenmesi çok hoşuma gitti. Kesinlikle iz bırakan hikâyelerden biri. Orhan Kemal’in kalemine bir kez daha hayran kalıyorsunuz ve kitabı bir solukta okuyorsunuz.
Yazan: Sena AKSOY
Baba Evi - Avare Yıllar Soruları ve Cevapları
Baba Evi - Avare Yıllar kimin eseri?
Orhan Kemal
Baba Evi - Avare Yıllar türü nedir?
Yerli Romanlar
Baba Evi - Avare Yıllar kaç sayfa?
222
Baba Evi - Avare Yıllar Yorumları
baba evi çok güzel? kitab. okumayanlara tavsiye ederim
severek okudum orhan kemal çok güzel yazmış hikayesi çok güzel
05-11-2018 20:43
bana kısa bir şekilde baba evi avare yıllar kitap incelemesi gerekiyor buradaki çok uzun ve detaylı olmuş bana daha kısası lazım yardımcı olabilir misiniz
25-05-2019 17:50
öğretmen olan babamın tavsiyesi üzerine okudum neden okumamı istediğini de çok iyi anladım gençliği bu kadar iyi anlatan başka roman var mı bilmiyorum ama tüm lise öğrencilerinin okuması gerek