Halit Ziya Türk roman dünyasının ilk yazarlarındandır. Diğer eserlerinden farklı olarak Kırık Yıl kitabında kendi hayatını anlatmıştır. Samimi bir üslup ve objektif tutumla kaleme alınan eser oldukça uzun. Hayatında iz bırakan kişilerden, ailesinden ve yaşadığı o dönemden uzun uzun bahsetmiş. Edebiyatımızın kuruluşu da adım adım anlatılıyor. Tanınan birçok yazarın Halit Ziya ile olan dostluklarına tanık oluyoruz. Tabi o dönem Sultan Hamit’in ve toplumsal olayların yoğun yaşandığı bir dönem ve Halit Ziya bundan da bahsediyor. Anlayacağınız eser çok donanımlı. Edebiyattan siyasete ve toplumsal yapıya kadar birçok konuyu içeriyor. Bana göre anı okumak gerçek odaklı olduğu için çok daha zevkli. Halit Ziya’nın sohbet edasındaki üslubu da bu süreci eşsiz kılıyor. Sanırım kitabın uzun olması okunmasını zorlaştırmış okuduğum birkaç yorumda zar zor eline aldıklarından ve bitirmelerinin uzun sürdüğünden bahsediyorlardı. Haklılar kitabın akışına tutunmak ve hızlıca okuyup bitirmek çok zor. Fakat bir iradeyle başlayıp bitirdikten sonra aldığınız hazzı fark edeceksiniz. Çok uzun sürüyor ama değiyor. Kesinlikle okunmalı.
ÖZET
Halit Ziya 1865 yılında İstanbul’da dünyaya gelir. Uşakkizadeler’in Helvacızade ailesine mensup evin üçüncü ve en küçük çocuğudur. Yaşadıkları konakta cariyeler ve uşaklarla büyür. Okul hayatı önce bir mahalle mektebi ardından da Askeri Rüştiye’yle devam eder. Tasavvufa ilgi duyan babası Hacı Ali Efendi sayesinde okuma hevesi başlar. Edebiyata romanlara hayranlık duyar. Babası onu sık sık tiyatrolara götürür. Halit Ziya hem yerli hem de yabancı eserlere aşina olmakla beraber arkadaşlarıyla da küçük çaplı oyunlar yazıp oynar. 93 Muhaberesi meydana geldiğinde annesiyle beraber ablasının kocasının evine Serez’e gider. Savaştan etkilenen ve işleri bozulan Hacı Ali Efendi ailesini de alıp İzmir’e döner. Halit Ziya büyükbabasının tuttuğu özel hocalardan dersler alır. Hem tüm batı dillerini öğrenir hem de eve gelen misafirlere gazete okur. Ermeni ve Rum çocuklarına özel olan okula gider. Yerli yabancı birçok yazarı tanır ve onları okurken çeviriler de yapar. Okuldan mezun olduktan sonra maddi sıkıntılardan dolayı eğitimine devam edemez. Roman okumayı hiç bırakmaz ve sevdiği yazarları örnek alarak ilk yazısını yayımlar. Arkadaşlarıyla bir dergi çıkarır. İstanbul’a döndüğü vakitte tanıştığı bir kitapçının teklifiyle kitap yazar. Eseri Fransa edebiyatı hakkında olan ilk kitap kabul edilir. Tekrar İzmir’e döndüğünde Osmanlı Bankası’nda tercüman olarak işe girer. Hem tercümanlık yapar hem de eser kaleme almaya devam eder. Arkadaşıyla çıkardığı gazete de İstanbul’da ilgi çeken makaleler ve mensur şiirler yazar. Bu dönemde annesi vefat eder. Daha sonra Avrupa’daki birçok şehri gezer. Döndüğünde Osmanlı veziri bir paşanın yeğeni olan Memnune Hanım’la nikahlanır. Evliliğinin üzerinden çok geçmeden büyük kayıplar verir. İlk önce büyükbabasını, amcasını daha sonra da dünyaya gelen ilk evladını kaybeder. Sonrasında İstanbul’a dönerek Reji İdaresi’nde çalışmaya başlar. Orada geçirdiği günlerinde bilindik birçok yazarla tanışıp ahbaplık eder. Servet-i Fünun’da yazmaya başladığında Edebiyat-ı Cedide hareketine de katılır. Yazdığı Mai ve Siyah romanı Edebiyat-ı Cedide hareketinin poetikası sayılır. Eski yeni tartışmalarına girmez ve dergi kısa süreliğine kapandığında İkinci Meşrutiyet’e kadar yazarlığı aksar. Batı Edebiyatı Tarihi dersleri verir. Meşrutiyet’ten sonra birçok gazete de yazmaya devam eder. Türk Derneği kurucularından biri olurken İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne girer. Cemiyet onu V. Mehmet’in başkatibi olarak seçer ve Halit Ziya Dolmabahçe Sarayı’na başkatip olarak girer.
Yazan: Leyla Nur Sarı
Kırk Yıl Konusu
Halid Ziya Uşaklıgil Türk edebiyatının öncülerinden biridir. Yazdığı Aşk-ı Memnu romanı Türk edebiyatının ilk romanı olarak kabul edilmiş, yazdığı romanlar ile Türk edebiyatının batıya yönelmesini sağlamıştır.
Halid Siya Uşaklıgil yazarlık kariyerine daha Osmanlı döneminde başlamış, bu dönemde gazetecilik de yapmıştır. Bu yüzden Osmanlı’dan Cumhuriyete geçişe tam anlamı ile tanıklı etmiştir. Kırk Yıl kitabı onun bilindik romanlarından bir tanesi değil yazarlık kariyeri boyunca yaşadıklarını anlattığı bir hatıra kitabıdır.
Yazarlık kariyeri boyunca Osmanlının yıkılışından Cumhuriyetin kuruluşuna kadarki dönemde yaşadıkları ilginç olayları kitabına bir roman havasında aktarmış, bu yüzden kitap sadece hatıra kitabından çıkıp roman havasına da bürünmüştür.
Kırk Yıl kitabında yazarlık dışında yaşadığı olayları da anlatmıştır fakat kitapta en fazla dikkat çeken kısımlar yazarlık maceralarıdır. Bu maceraları da yine okurlara roman tadında sunmuş, okurların bir nevi kendi hayatını roman hikayesi gibi okumalarını sağlamıştır.
Kitapta aynı zamanda Osmanlıdan Cumhuriyete geçişte yaşan zorluklar ve bu zorlukların yazara olan etkileri de vurgulanmıştır. Yazarın kendi düşünceleri ve duygusal hallerini de kitapta bulmak mümkün.
Kırk Yıl kitabı sadece Halid Ziya Uşaklıgil’in hatıralarını paylaştığı bir kitap değil, aynı zamanda bir dönemi anlatan muhteşem bir eserdir.
Kırk Yıl Soruları ve Cevapları
kırk yıl türü nedir?
Kitap anı türünde güzel bir eserdir.
kırk yıl kimin eseri?
Halit Ziya Uşaklıgil'in bir eseridir.
kırk yıl hangi dönemde yazılmıştır ?
Kırk Yıl eseri Tanzimat Dönemi'nde yazılmıştır.
Kırk Yıl Yorumları
sıkıcı br kitap ben roman sandım ama adam anılarını anlatmış pek de birşey yaşamamış
30-11-2016 18:54
zor bitirdim zaten çok uzun zorla okuttular bitirene kadar canım çıktı hiç tavsiye etmem
14-12-2016 14:12
güzel kitap değil oku oku bitmiyor
15-01-2017 17:44
bilgilendirici ama sıkıcı bir kitap konusu ders anlatılır gibi anlatılmış
27-01-2017 18:51
çok kötü bir kitap ya anafikrini çıkartmam lazım ama anlayamıyorum kitabı
04-02-2017 22:00
çok güzel bir kitap burada özeti de güzel yazılmış tavsiye edebileceğim kitaplardan bir tanesi
17-02-2017 20:06
fazla politik fazla sıkıcı akmıyor okurken zorla okuyorum resmen
13-03-2017 20:56
kitapları karakterleri yazabilirmisiniz karakter analizi çıkartmam gerek kitap çok kalın
17-05-2017 18:55
zaman sürecini çok iyi ele almış uzun bir kitap ama bu sayece akıcı bir hal alıyor bilgi almak isteyenler için eşsiz bir eser
18-07-2017 02:39
yeşilköy semtinden bahsetmiş kitabında çok akıcı
16-10-2017 15:49
böyle bir romanı nasıl öğrenciye ödev olarak verirler aklım ermiyor bu kadar kalın kitabı nasıl okuyalım biz allahtan kütüphanede buldum burada 50tl diyor fiyatını allah öğretmenlere akıl fikir versin okuduktan sonra hocaya anlamadığım yerleri soracağım bakalım cevap verebilecek mi veremezse direk soracağım siz okumadınız mı diye sanmıyorum okusun
13-12-2018 19:32
ziya uşaklıgil mükemmel bir yazar kırk yıl kitabı da en güzel kitaplarından en ilginci burada kitabın yazarı yazıyor türü yazıyor özeti bile yazıyor bazıları hala gelip kırk yıl kimin eseri ve kırk yıl türü ne gibi sorular soruyor anlamıyorum okumaktan bu kadar mı aciziz sayfa açılıyor bazı o sayfayı biraz okuyun yaa
17-05-2019 18:53
kırk yıl düşünsem bu kadar kötü ve sıkıcı bir kitap yazılacağı aklıma gelmezdi
29-11-2019 20:41
kırk yıl eserinin türü nedir arkadaşlar öğretmen onu soruyormuş sınavda günlük mü yoksa anı mı
18-02-2020 22:15
40 yıl kimin eseri yazsaniz?
24-03-2022 18:39
yazıyor koskoca kimin eseri olduğu bu ne rezil bir soru
25-03-2022 10:56
eserin türünü sormuşlar arka kapağında yazıyor "edebiyatımızın anı türündeki en güzel örneğidir" kimin eseri diye sormuşlar ön kapağında yazıyor hadi yazarın kısaca kim olduğu anlamında sordunuz kitabın içinde yazıyor bir öğretmen olarak türk gençliğini bu şekilde görmek umudumu kırıyor kitabın adını sorsak onu da burada mı soracaksınız?
04-12-2022 21:46
kırk yıl hangi dönemde yazılmıştır
07-08-2023 23:35
soru cevap kısmında sorunun cevabı var hiç mi bakmıyorsun