Bu Benim Bedenim

Bu Benim Bedenim
Kitabın Yazarı:Hatice Kübra Tongar Kitap Türü:Çocuk Kitapları Yayınevi:Hayykitap Yayınlandığı Yıl:2022 Sayfa Sayısı:128 ISBN:9786257479653 Kitap Puanı:8 / 10 | Yorum: 2

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:80,02 TL D&R:111,20 TL e-kitap,pdf,epub: *

8
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Bu Benim Bedenim - Hatice Kübra Tongar

Kitap Türü:Çocuk Kitapları

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Bu Benim Bedenim Özet

Hatice Kübra Tongar’ın yazdığı Bu Benim Bedenim, 8 yaş ve üzeri okurlara hitap ediyor. Hem kız erkek çocukların merakla okuyacağı kitap, İbrahim Çiftçi'nin çizdiği siyah beyaz resimlerle süsleniyor. Ömer Faruk Paksu'nun editörlüğünde hazırlanan kitabın kapak tasarımı ise Cemile Kocaer'e ait. Hayykitap Çocuk tarafından 2022 yılında yayımlanan kitap “Çocuklar İçin Bedenini Tanıma ve Koruma Rehberi” üst başlığına sahip.

Kitabın başkahramanı Prof. Dr. Vızvızakan adında bir sivrisinek. Prof. Dr. Vızvızakan kitap boyunca dinozor, aslan, fil, kedi, timsah, penguen gibi hayvanlarla farklı yaş ve cinsiyetlerdeki insanları inceliyor. Böylece hem farklı canlı türleri arasındaki hem aynı türün farklı cinsiyetleri arasındaki farklılıkları araştırıp okurlarla paylaşıyor. İnsanların ve çeşitli hayvanların dünyaya geliş şekillerine de kısaca değiniyor. Ayrıca vücutta özel bölgeler olduğunu anlatıyor ve canlıların bedenlerinin de kararlarının da dokunulmaz olduğunu vurguluyor.

Yazar, kitap boyunca çocukların hoşuna gidecek eğlenceli bir dil kullanıyor. Başkahramanın bir hayvan olması da çocuklar için kitabı daha ilgi çekici hâle getiriyor. Direkt olarak okura hitap etmesi ise okurların kendilerini kitabın içinde başkahramanla birlikte araştırma yapıyor gibi hissetmelerini sağlıyor.

Kitabın grafik tasarımının da okuma sürecini olumlu yönde etkilediğini söylemek mümkün. Kitaptaki önemli noktaların gri ve siyah renkli olarak vurgulanması ve bazı sayfalarda konuşma baloncukları ile farklı şekillere sahip çerçevelerin yer alması kitabın tasarımını dinamikleştiriyor. Bu da tekdüzeliği ortadan kaldırarak özellikle çocukların sıkılmadan kitabı okumalarına yardımcı oluyor.

128 sayfadan oluşan kitapta 10 bölüm yer alıyor. Tamamı "Bilime Paha Biçilmez Katkılarım…" başlığına sahip bölümlerin adları sırasıyla şu şekilde:

1. Farklı Türlerin Farklı Vücutları Vardır
2. Aynı Türlerin de Farklı Vücutları Vardır
3. Her Tür İki Cinsiyetten Oluşur
4. Cinsiyetlerin Farklılıkları Onları Anne-Baba Yapar
5. Her Tür Farklı Şekilde Dünyaya Gelir
6. Her Tür Anne Karnında Farklı Şekilde Büyür
7. Her Canlının Büyüme Süresi Farklıdır
8. Vücudumuzda Özel Bölgelerimiz Vardır
9. Her Canlının Bedeni Dokunulmazdır
10. Her Canlının Kararları da Dokunulmazdır

Bu Benim Bedenim Özeti

Kitap, Prof. Dr. Vızvızakan'ın kendisini tanıtmasıyla başlıyor. Prof. Dr. Vızvızakan, kendisinin tarih öncesi çağlardan beri var olduğunu ve o zamandan bu zamana kadar pek çok araştırma yaptığını anlatıyor. Çeşitli hayvanlarla birlikte insanları da inceleyerek elde ettiği araştırma sonuçlarını bir kitap hâlinde okurlarla paylaştığını söylüyor. Ardından da araştırma sırasında elde ettiği bilgileri tek tek açıklamaya başlıyor.

İlk olarak farklı türlerin farklı vücutlara sahip olduğunu dinozorları örnek göstererek anlatıyor. Etobur ve otobur dinozorların beslenme biçimleri nedeniyle farklı özelliklere sahip olduğunu açıklıyor. İkinci olarak aslanlar üzerinden aynı türdeki bireylerin dişi ve erkek olmalarına göre farklı vücutlara sahip olduklarını tespit ediyor. Bu tespitini fil, geyik ve tavus kuşu örnekleriyle destekliyor.

Üçüncü olarak insanları inceliyor ve böylece tüm canlı türlerinin iki cinsiyetten oluştuğu bilgisine varıyor. Bu iki cinsiyetten birinin dişi diğerinin erkek olduğunu ve insanların dişisine kadın dendiğini söylüyor. Dördüncü olarak kadın ve erkek vücudunu inceleyerek cinsiyetlerin canlıların hayattaki rollerini belirlediği yani dişilerin anne, erkeklerin ise baba olduğu sonucuna ulaşıyor. Bu bölümde dişi ve erkek üreme organlarından da kısaca bahsediyor.

Beşinci olarak bir sineğin yumurtadan çıkarak, bir filin ise annesinden doğarak dünyaya geldiğini örnek gösterip hayvanların dünyaya geliş şekillerine göre ikiye ayrıldıklarını söylüyor. Bunlardan birinin memeliler diğerinin ise yumurtlayanlar olduğunu, insanların da memeliler arasında yer aldığını anlatıyor. Altıncı olarak canlıların dünyaya gelmeden önceki büyüme süreçlerini inceliyor. Bu sürecin memelilerde hamilelik olarak adlandırıldığını söyleyip çeşitli canlıların anne karnında kalma ve yumurtadan çıkma sürelerine dikkat çekiyor.

Yedinci olarak ise canlıların dünyaya geldikten sonra ne kadar zamanda büyüyüp erişkinliğe ulaştıkları hakkında bilgi veriyor. Bu sürecin tüm canlılarda farklılık gösterdiğini söyledikten sonra insanların büyüme sürecinin bebeklik, çocukluk, ergenlik ve erişkinlik olmak üzere dört aşamadan oluştuğunu açıklıyor. Sekizinci olarak dişilerin ve erkeklerin üreme organlarının birbirinden farklı olduğunu ve bunların bedenin içinde ya da dışında olmasına göre de farklılık gösterdiğini anlatıyor. Bu bölümde üreme organlarının özel bölgeler olduğunu ve tüm canlıların tüy, kuyruk ve kıyafet gibi şeylerle bu bölgelerini gizlediğinden bahsediyor. Hiçbir canlının bir başka canlının özel bölgesine bakamayacağını da önemle hatırlatıyor.

Dokuzuncu olarak tüm canlıların tıpkı evlerini korudukları gibi bedenlerini de koruduklarını ve bedenlerini korumaya çok ama çok önem verdiklerini anlatıyor. Farklı canlıların bedenlerini korumak için nasıl taktikler kullandıklarını ve insanların da önce elleriyle kendilerini korumaya çalıştıklarını, ellerinin yetersiz kaldığı durumlarda ise çevredeki diğer insanlardan yardım istediklerini anlatıyor. Ayrıca canlıların bedenlerinin dokunulmaz olduğuna dikkat çekiyor.

Onuncu olarak ise canlıların bedenlerinin yanı sıra kararlarının da dokunulmaz olduğunu vurguluyor. Bu konuyu izinsiz fotoğraf çekimi ve çekilen fotoğrafların yayınlaması üzerinden ele alıyor. Böylece kimsenin izinsiz olarak fotoğraflarını çekmeye ve herhangi bir yerde yayınlamaya hakkı olmadığını çocuklara öğretiyor.

Editör: Firdevs AÇAR

Bu Benim Bedenim Soruları ve Cevapları

Bu Benim Bedenim kimin eseri?

Hatice Kübra Tongar

Bu Benim Bedenim türü nedir?

Çocuk Kitapları

Bu Benim Bedenim kaç sayfa?

128

Bu Benim Bedenim Yorumları

herkese tavsiye ederim faydalı bir kitap

19-07-2023 20:58

kişisel gelişim kitabıymış çocuk kitabı değil

15-02-2024 16:01

Minikler İçin Peygamberimiz Bu Benim Bedenim Çeyiz Allah’ım Ben Geldim Bağırmayan Çocuklar Fıtrat Pedagojisi 2 Peygamberlerin Çocuk Eğitimi Metotları Yarışı Yavaşlar Kazanır Allah’ı Arayan Çocuk Fıtrat Pedagojisi Korkutarak Değil Sevdirerek Din Eğitimi Minik Bebeğime Afiyetle Bağırmayan Anneler en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu