Çeyiz

Çeyiz
Kitabın Yazarı:Hatice Kübra Tongar Kitap Türü:Öykü/Hikaye Yayınevi:Hayykitap Yayınlandığı Yıl:2022 Sayfa Sayısı:176 ISBN:9786258222029 Kitap Puanı:7.9 / 10 | Yorum: 2

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:76,02 TL D&R:190,00 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.9
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Çeyiz - Hatice Kübra Tongar

Kitap Türü:Öykü/Hikaye

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Çeyiz Özet

Kişisel gelişim, çocuk gelişimi, psikoloji ve çocuk kitaplarıyla tanınan Hatice Kübra Tongar bu kez yetişkinlere yönelik bir hikâye kitabıyla okurlarının karşısına çıkıyor. Yazarın kendi hikâyesine de yer verdiği Çeyiz kitabı, içindeki hikâyelerden birinin ismini taşıyor. 2022 yılında Hayykitap tarafından yayımlanan eser, yayınevinin Edebiyat dizisinde yer alıyor. Kitabın editörü Canan Öztürk. Kitaba katkıda bulunanlar Elif Karakuş ve Ayşe Çetintaş. Kitabın kapak tasarımı ise Erdi Demir'e ait.

Kitap; kapağındaki çeyiz sandığı, anne-kız silüeti ve "Anneler bazen kederlerini koyar kızlarının çeyizine, bazen de kaderlerini…" cümlesiyle içindeki hikâyelere dair ipucu veriyor. Kitaptaki tüm hikâyeler farklı yaşamlara sahip kadınların eşleri ve aileleri yüzünden yaşadıklarını konu alıyor. Hikâyelerin pek çoğu epey hüzünlü olsa da birkaçı okuru gülümsetecek detaylar da barındırıyor. 175 sayfadan oluşan kitapta birbirinden farklı konulara sahip 12 hikâye bulunuyor. Kitaptaki hikâyelerin isimleri:

● Eşek
● Babama Duyurun Çeşmesi
● Günah Keçisi
● Tanık
● Yappıştır
● Çeyiz
● İsmini Vermek İstemeyen Dinleyici
● Kırık Cam
● Afiyet Olsun
● Gelincik Çiçeği
● Suskunlar Evi
● Soğan

Çeyiz Özeti

“Eşek” adlı ilk hikâye üç çocuklu bir ailenin son kızı olan Songül’ün önce ailesi sonra da kocası tarafından maruz bırakıldığı değersizlik hissinden nasıl kurtulduğunu anlatıyor. Bir türlü yaranamadığı ailesinden kurtulmanın yolunun evlilikten geçtiğini sanan genç kadın, kocası yüzünden intihar ediyor. Neyse ki ölümle burun buruna gelse de yeniden yaşama tutunuyor ve komşusu Perihan Abla sayesinde hem kendisi hem çocukları için yeni bir hayat kurmayı başarıyor.

“Babama Duyurun Çeşmesi”, dört çocuk annesi olan Rizeli Aysel'in hikâyesi. Aysel, bayram tatilinde eşi ve çocuklarıyla Rize'ye ailesini ziyarete gidiyor. Bu ziyaret sırasında yıllar önce eşiyle tanışmalarına vesile olan çeşmenin adını fark ediyor ve bundan çok etkileniyor. Çeşmenin adı Aysel'in çocukluktan gelen kendini babasına kanıtlama arzusuyla yüzleşmesini sağlıyor. Böylece Aysel önce kendisiyle sonra da babasıyla hesaplaşıyor. Kız çocuklarını sevmeyen babasına yaranmak için kız değil de erkek gibi geçirdiği çocukluğuyla barışan Aysel, eşi ve çocuklarıyla daha mutlu bir şekilde hayatına devam ediyor.

"İsmini Vermek İstemeyen Dinleyici" Mürüvvet Neşelisoy'un kızı olan başkahramanın annesi sayesinde hayallerine nasıl kavuştuğunu anlatıyor. Küçüklüğünden beri sunucu olmak isteyen başkahraman, annesinin yönlendirmesiyle bir radyoda sekreter olarak çalışmaya başlıyor. Ama radyoda kendi işinden çok teknik masa bölümü ilgisini çekiyor. Bir gün teknik masadaki kişinin hastalanması sonucunda kısa bir süreliğine de olsa teknik masaya geçiyor. Bu sırada pek çok kadının radyodaki programlara ismini vermek istemeyen dinleyici olarak katıldıklarını fark ediyor ve bu kadınların her biri için bir hikâye yazıyor. Teknik masadaki eleman iyileşip işinin başına gelince kendisinin yeniden sekreterliğe dönmesi gerekiyor. Ancak o, elindeki hikâyeleri radyonun genel yayın yönetmenine götürüp bu hikâyelerle bir radyo programı yapmak istediğini söylüyor. Genel yayın yönetmeninin bu teklifi kabul etmesiyle önce radyo programcısı oluyor. Bir süre sonra da bir televizyon kanalından teklif alıp hayalindeki işe kavuşuyor.

"Afiyet Olsun" eşinin kendisini aldattığını sanan ve bu yüzden de ondan boşanmak isteyen ancak boşanma sürecinde önce kendi kendini yıpratıp sonra da iyileştiren Zeynep'in hikâyesini konu alıyor. Boşanma davası hakim tarafından ertelenen Zeynep, kızını da alıp memleketi Bitlis'e gidiyor. Memleketinde kimsesi kalmamış olsa da doğduğu evde anne ve babasından kalan eşyalarla avunmaya çalışıyor. Bu sırada babasının vefatından sonra henüz kendisi minicik bir bebekken annesinin tuttuğu günlüğü buluyor. Bu günlük sayesinde annesinin çektiği acıları öğreniyor ve bunları en yakın arkadaşı olarak gördüğü eşiyle paylaşmak istiyor. Acı hatıralar sayesinde öfkesi biraz da olsa dinip eşiyle görüşünce aslında onun kendisini aldatmadığını öğreniyor. Böylece hem eşiyle barışıyor hem geçmişinden gelen acılarla yüzleşiyor.

Yazarın kendi hikâyesi olan “Soğan”; dış kabuk, iç kabuk, cücük ve kü/cücük bir misafir başlıklarından oluşuyor. Hikâye, yazar 33 yaşındayken Kâbe'de başlayan ve yazarın panik atak rahatsızlığının ortaya çıkmasıyla derinleşen iç yolculuğunu konu alıyor. Yazar, kendi hikâyesini kaleme alarak hayatının bir döneminde yaşadığı panik atak rahatsızlığını ve bu rahatsızlıktan kurtulma sürecini samimi bir şekilde okurlarıyla paylaşıyor. İç sesi sayesinde bebeklikten gelen yaralarıyla nasıl yüzleştiğini ve kızı dünyaya gelmeden önce kendi kendini iyileştirdiğini anlatıyor. Kitabın en sonunda ise yazarın son söz niyetine kızı Meva için yazdığı satırlar yer alıyor.

Editör: Firdevs AÇAR

Çeyiz Soruları ve Cevapları

Çeyiz kimin eseri?

Hatice Kübra Tongar

Çeyiz türü nedir?

Öykü/Hikaye

Çeyiz kaç sayfa?

176

Çeyiz Yorumları

okuduğum en iyi kitaplardan biri olduğu kesin

03-07-2023 23:01

benim annem kederlerini koymuş

02-04-2024 22:10