Korkutarak Değil Sevdirerek Din Eğitimi

Korkutarak Değil Sevdirerek Din Eğitimi
Kitabın Yazarı:Hatice Kübra Tongar Kitap Türü:Din / Tasavvuf Yayınevi:Hayykitap Yayınlandığı Yıl:2017 (22-09-2017) Sayfa Sayısı:184 ISBN:9789752477315 Kitap Puanı:8.6 / 10 | Yorum: 5

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:120,10 TL e-kitap,pdf,epub: *

8.6
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Harika
Giriş Yap Üye Ol

Korkutarak Değil Sevdirerek Din Eğitimi - Hatice Kübra Tongar

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Korkutarak Değil Sevdirerek Din Eğitimi Özet

Hatice Kübra TONGAR'ın "Sevdirerek Din Eğitimi" adlı kitabı öncelikle ebeveynlere ve eğitimcilere hitap ediyor. Kitabın her bölümünün sonunda "Not Defterim" başlığı altında madde madde öneriler sıralanıyor. Ayrıca bölüm aralarında güzel sözler ve konularla ilgili karikatürler bulunuyor.

BİRİNCİ BÖLÜM: ÇOCUK VE DİN

Din Nedir?

Din eğitiminde ilk adım, kişinin "din" kelimesinden ne anladığını gözden geçirmesidir. Din kelimesi kişiye sadece namaz kılmak, oruç tutmak gibi şekilsel ibadetleri çağrıştırıyorsa kişi bu kelime üzerinde biraz daha düşünüp, araştırma yapmalıdır. Çünkü "din" ve dolayısıyla "din eğitimi" sadece namaz, oruç gibi ibadetleri kapsamaz. Bunlara ek olarak dürüstlük, merhamet gibi güzel ahlaka dair erdemleri de kapsar.

Din Algımız, Din Yaşantımızla Örtüşmüyorsa

Çocuklar 0-6 yaş döneminde çevrelerinde olup bitenleri kaydederler. 6-12 yaş döneminde ise, görerek öğrenip kaydettiklerini taklit ederler. Daha sonraki dönemde ise önceki dönemlerin birikimlerini özümseyerek hayatlarını sürdürürler. Bu nedenle din eğitiminde rol model olmak çok önemlidir.

Din Eğitiminde İki Önemli Bileşen: Güven ve Sevgi

Din eğitiminde başarılı olmak için çocukla sevgi ve güven bağı kurmak önemlidir. Çünkü çocuk, karşısındaki kişiye sevgi ve güven duyuyorsa onun anlattıklarına inanır ve anlattıklarını özümsemeye çalışır.

Dini Kodlamalarımız Doğru mu?

Gün içinde yaşanılan duygular soyuttur. Fakat bu duygular bazen somut nesnelerle eşleşir. Mesela ödev yaparken şiddet görüp acı duyan bir çocuk için ödev ve acı eşleşir. Yani ödev artık çocuğa acıyı çağrıştırır. Bu yüzden din eğitiminde bilerek veya bilmeyerek yapılan eşleştirmelere yani kodlamalara dikkat edilmelidir.

Sevgi Tohumu Nasıl Sulanır?
Din eğitiminin temelinde korku değil sevgi olmalıdır. Çünkü korkuyla öğrenilen şeyler ya özümsenmez ya da kalıcı olmaz. Fakat sevgiyle öğrenilen şeyler özümsenerek kalıcı olur.

İKİNCİ BÖLÜM: ÇOCUK VE EĞİTİM

Din Eğitiminde Neyi Neden Yapıyoruz?

Din eğitiminde amaç, çocuğa din ile ilgili bilgi ve beceriler kazandırıp bunları deneyimlemesini sağlamaktır. Bunun için öncelikle çocuğun iyi ve donanımlı bir varlık olduğu kabul edilmelidir. Daha sonra çocuğun içindeki özü açığa çıkarmak ve pekiştirmek imkan sunmak, ödül ve övgüyle ödüllendirmek gereklidir.

Din Eğitiminde Ceza ve Ödül Olmalı mı?

Din eğitiminde maddi ve manevi hiçbir cezaya yer yoktur. Çünkü ceza, çocuğu pasifleştirerek itaate zorlar. Bu durumda çocuk zamanla kendisini cezalandıranları cezalandırmak için dinden uzaklaşır.

Din eğitiminde mükafat olmalıdır. Fakat önceden vaat edilmemeli, sürekli olmamalı ve çocuğun kişiliğine değil davranışına yönelik olmalıdır.

Din Eğitiminde Ailenin Rolü

Din eğitiminde ailenin rolü çok büyüktür. Çünkü çocuk öncelikle ailesini izler ve örnek alır. Onlar gibi davranmaya çalışarak onları taklit eder.

Din Eğitiminde Babanın Rolü

Din eğitiminde baba, çocuğu için irade ve güç kaynağıdır.

Din Eğitiminde Annenin Rolü

Din eğitiminde anne, hem çocuğa sevgi, vicdan ve merhamet duygularını aşılar. Hem de çocuğu bu duygularla sarıp sarmalar.

Din Eğitiminde Öğretmenin Rolü

Çocukların anne-babalarından sonra en çok etkilendikleri kişi öğretmenleridir. Bu yüzden din eğitiminde öğretmenin rolü de çok büyüktür. Özellikle ailesinden din eğitimi almayan çocuklar için öğretmenlere büyük sorumluluk düşmektedir.

Din Eğitiminde Neyi, Ne Zaman, Ne Kadar Anlatalım?

Belli bir yaştan sonra çocuklar dinle ilgili sorular sormaya başlar. Bu sorular ebeveynleri korkutmamalıdır. Aksine bu sorular din eğitiminde yönlendirici olarak görülmeli ve dikkate alınmalıdır.

Din Eğitiminde Mucize Bir Cümle: 'Gel Beraber Yapalım'

Ait olmak, bir bütünün parçası olduğunu hissetmek çocuk için çok önemlidir. Bu yüzden ibadetlerde aile birlikteliği oluşmak din eğitimine çok katkı sağlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: ÇOCUK VE ALLAH

Beni Kim Yarattı Anne?

Çocuklar belli bir yaşa geldiklerinde Allah'ı merak edip Allah'la ilgili sorular sormaya başlarlar. Çocuğun ebeveynine Allah'la ilgili sorular sormaya başlaması, çocuğa Allah'ı anlatmanın zamanının geldiğini gösterir. Artık ebeveyn uygun bir dille, çocuğun anlayacağı şekilde, korkutarak değil sevdirerek Allah'ı çocuğa anlatmalıdır.

Sıkı Tutunun Çocuklar, Esma Yolculuğuna Çıkıyoruz!

Çocuklara Allah'ı anlatırken Esma-i Hüsna'dan faydalanmak gerekir. Esma-i Hüsna'da geçen sevgi gibi soyut kavramlar somutlaştırılarak çocuğun Allah'ı tanıması sağlanır.

Çocuğuma Allah'ı Ne Zaman ve Nasıl Anlatayım?

Çocuk Allah'la ilgili sorular sorduğu zaman gerçek, kısa ve net cevaplarla çocuğa Allah anlatılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: ÇOCUK VE KUR'AN

Kur'an Eğitiminden Önce Kur'an Algısı
Kur'an Eğitimine Kaç Yaşında, Nasıl Başlanmalı
Kur'an Sureleri Bize Ne Söyler?
Buyurun Amin Alayı'na
BEŞİNCİ BÖLÜM: ÇOCUK VE NAMAZ
Biz Namaz Kılıyoruz Ama Namaz Bizi İnsan Kılıyor mu?
Namazı Kıldırmadan Önce Namazı Sevdirelim
Namaz Eğitimine Kaç Yaşında, Nasıl Başlanmalı?
Çocuğumuzun Etrafında Kimler Var?
Namaza Başlama Töreni Yapalım
Çocuk ve Cami

ALTINCI BÖLÜM: ÇOCUK VE ORUÇ

Gelin Hep Birlikte 'Anne Orucu' Tutmaya Niyet Edelim
Çocuklarda Haz Öteleme Eğitimi
Çocuklarımıza Orucu Nasıl Anlatalım?
Tekne Orucu İle Oruç Alıştırmaları

Editör: Firdevs AÇAR

Korkutarak Değil Sevdirerek Din Eğitimi Soruları ve Cevapları

Korkutarak Değil Sevdirerek Din Eğitimi kimin eseri?

Hatice Kübra Tongar

Korkutarak Değil Sevdirerek Din Eğitimi türü nedir?

Din / Tasavvuf, Kişisel Gelişim

Korkutarak Değil Sevdirerek Din Eğitimi kaç sayfa?

184

Korkutarak Değil Sevdirerek Din Eğitimi Yorumları

güzel noktalara değinmiş ama pek uygulama kısmı yok

08-01-2018 01:47

güzel yazmış kuran'da da bu şekilde yazıyor söylemde de bu şekilde söylüyor herkes ama uygulamaya gelince bildiğimiz din dinlikten çıkıyor nedense din adamları ya da din söylemi yapanlar söylediklerini uygulasalar zaten dünya cennet olacak

23-01-2019 17:58

sevdirerek din eğitimi pek görünmüyor günümüz din adamları çok yetersiz güven vermiyorlar zaten çocuğunuzu kendinz eğitin daha iyi

08-02-2020 19:15

okumadım sadece sitede başka kitaba bakarken sağ tarafta göründü adı dikkatimi çekti güzel mi bilmiyorum ama ben ilk okula giderken yazın camide din eğitimine giderdik sağ olsun hocamız döve döve öğretirdi o günlerden beri camiye adımımı atmadım içimde hep bir acı olarak kaldı

02-11-2022 20:53

7-12 yaş din eğitimi için kitap arıyorum bu olur mu

08-02-2024 12:47