Nobel Ödüllü yazar Jose Saramago’nun en ünlü romanı olan ve bir çok kişiye göre Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmasını sağlayan roman olan Körlük son zamanların en yaratıcı gerilim romanlarından bir tanesi. Körlük romanını mükemmel kılan birçok etken var. Bunlardan bir tanesi kitapta hiç bir şeyin isminin olması. İsimsiz bir ülkede isimsiz bir şehirde isimsiz insanların başlarına gelenler anlatılıyor. Diğer bir özelliği ise kitapta nokta ve virgül dışında hiçbir noktalama işaretinin kullanılmamış olması.
Körlük kitabının konusu ise gerçekten tüyler ürpertici. İsimsiz bir ülkenin isimsiz bir şehrinde ani bir salgın hastalık başlar. Herkes Beyaz Körlük denilen hastalığa yakalanmaya başlar. Hastalığın özelliği insanları kör etmesi fakat karalık yerine her şeyi bembeyaz görmeleridir.
Salgının yayılması sonrasında devlet önlem olarak hastalığa yakalananları karantina altına alır. Bir göz doktoru da hastalığa yakalanmıştır ve karantina bölgesine alınmıştır. Eşini yalnız bırakmak istemeyen kadın da hastalığa yakalandı bahanesi ile eşinin yanında karantinaya alınır. Herkesin kör olduğu bir yerde bir tek o görür ve her an o da hastalığa yakalanacağı korkusu ile yaşar. Yine de bir an olsun eşini yalnız bırakmaz.
Hastalığın ilerlemesi nedeni ile karantina bölgesindeki insanlara kimse yaklaşmak istemez. Bunun üzerine bölgede düzen tamamen bozulur. Çeteler kurulmaya ve güçlü olanın zayıfa eziyet ettiği bir yer haline gelir. İşler daha da kötüye gidince doktorun eşi gizlice çete liderini öldürür fakat bu işleri daha da kötüye sürükler. Karantina bölgesinde ayaklanma çıkar ve herkes kaçar. Şehirde de hastalık tamamen yayılmıştır. Bunun üzerine doktorun eşi, eşini de alarak evlerine döner. Herkesi esir alan Beyaz Körlük hastalığı da etkisini yavaş yavaş kaybeder ve herkes tekrardan görmeye başlar.
Körlük Yorumları
10 numara konusu var harika
06-09-2015 21:45
okuduğum en mükemmel kitaplardan bir tanesi insan elinden bırakamıyor kusursuz
04-01-2016 08:05
kitabın konusu oldukça güzeldi bazı kısımları anlamadım tekrar okuyabilirim