Abbas Yolcu

Abbas Yolcu
Kitabın Yazarı:Attila İlhan Kitap Türü:Deneme Yayınevi:İş Bankası Kültür Yayınları Yayınlandığı Yıl:2005 Sayfa Sayısı:182 ISBN:9789754585247 Kitap Puanı:7.4 / 10 | Yorum: 1

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:108,63 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.4
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Abbas Yolcu - Attila İlhan

Kitap Türü:Deneme

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Abbas Yolcu Özet

Deneme türünde bir eser olan Abbas Yolcu, 1925-2005 yılları arasında yaşayan Attilâ İlhan’ın Türkçe nesirde yeni bir üslup oluşturma çabasını ortaya koyar. Yazarın 1949-1952 yılları arasında Varlık dergisinde yayımlanan gezi yazılarından oluşan kitap, ilk kez 1957 yılında Dost Yayınları tarafından bir araya getirilerek basılır. 1996 yılında da Bilgi Yayınevi tarafından okurlarla buluşturulur. 2004 yılından itibaren ise Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanır.

Kitabın Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları baskısı, 5 ana bölüme ayrılan 182 sayfadan oluşur. Kitaptaki bölümler; Siftah, Sıla, Yâdel, Son Kesti, Meraklısı İçin Notlar. Siftah bölümünde 4, Sıla’da 5, Yâdel’de 15 ve Son Kesti’de 1 yazı olmak üzere kitapta toplam 25 gezi yazısı bulunur. Yazarın gezi serüveninin nasıl başladığının yanı sıra yaptığı bazı tren ve gemi yolculuklarını da içeren kitap, yoğunlukla Paris günlerini anlatır. Kitapta bulunan yazıların klasik gezi yazılarının aksine gezilip görülen yerlere değil de yazarın içsel yolculuğuna odaklandığı söylenebilir.

Kitap, yazarın 1996 yılında Çeşme Ilıca’da yazdığı önsöz ile başlar. Yazar, bu kısımda henüz lise öğrencisiyken Varlık dergisine şiirlerini gönderdiğinden ve Türk Edebiyatının önemli isimlerinden, aynı zamanda Varlık dergisi ile Varlık Yayınevinin kurucusu olan Yaşar Nâbi Nayır’a mektuplar yazdığından bahseder. Yaşar Nâbi’nin kendisinin şiirlerinden etkilendiğini ve bir mektubunda yolculuklarını şiirlerindeki üslupla kaleme alıp Varlık dergisine göndermesini istediğini anlatır. Yazar ayrıca Falih Rıfkı Atay, Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa ve Mithat Cemal Kuntay’dan etkilendiğini de açıkça okurlarla paylaşır. Yazarın gençliğinde yazdığı yazıları neredeyse yarım asır sonra yeniden okuyup değerlendirmeye tabi tutarak kaleme aldığı önsöz, yazar ve kitap hakkında verdiği bilgilerin yanı sıra yıllara meydan okuyan bir yazarın gençlik dönemi eserlerine bakışını yansıtması bakımdan da oldukça önem taşır.

Türkiye Sosyalist Partisinin faal militanı ve Paris’teki İlerici Jöntürkler Birliği ile Nâzım Hikmet’i Kurtarma Komitesinin faal üyesi olan yazar, Meraklısı İçin Notlar başlığını taşıyan son bölümde kitapta yer alan kişileri sıkıyönetim ve zincirleme tevfikatın hakim olduğu 40’lı yılların karanlığından ötürü belirsiz şekilde andığını söyler ve kimin kim olduğunu açıklar. Yazarın kitap boyunca muhatap aldığı sağdıç, kardeşi Cengiz İlhan’dır. Amigo, lise ve üniversite yıllarından arkadaşı Necdet Emir’dir. Namıdiğer Mırç, yazarın İstanbul’da tanışıp Paris yolculuğunu birlikte örgütlediği Cahit Güçbilmez’dir. Mahel’in arkadaşı, İlerici Jöntürkler Birliğinde yazara çokça destek olan Fahri Petek’tir. Gidişat, siyasi sebeplerle yurda dönemeyip Fransız vatandaşı olmak zorunda kalarak Guy Caran adını alan Adanalı Tacettin Karan’dır. Çember sakallı şair, Can Yücel’dir. “Otuz bu kadar yaşındaki dost” ise yazarın İstanbul edebiyat çevresinden tanıdığı Raşit, namıdiğer Reşko’dur. Annette (Anuşka), yazarın Alliance Française’de tanıştığı sevgilisidir. Hasan ise kitapta adı geçmemesine rağmen yazarın adını anmadan geçmeye gönlünün razı gelmediği bir dostudur.

Son olarak yazar, Abbas Yolcu’nun yayımlandığı ilk yıllarda okurlarına yaptığı uyarıyı tekrarlayarak Abbas Yolcu’yu tam olarak anlamak için Zenciler Birbirine Benzemez’le birlikte okumalarını söyler. Ayrıca Sisler Bulvarı ve Yağmur Kaçağı adlı kitaplarının aynı ortamın ve hatta aynı kişilerin şiirlerini içerdiğini söyleyerek bu iki kitabı da okumalarını tavsiye eder.

Abbas Yolcu Özeti

Yazar, ilk yazısında önce Anadoluyu görmekle işe başlamak gerektiğini söyler. Daha sonraki yazılarında da Anadolu’da yaptığı tren ve gemi yolculuklarını anlatır. Tren ve gemi yolculuklarını kaleme alırken hem Anadolu insanının hâlini hem kendi iç dünyasında olup bitenleri ön plana çıkarır. Anlatımın doğal seyri içinde o yıllardaki yolculukların ne denli zor olduğunu da gözler önüne serer.

Kur’andan bir ayetle başlayan Yâdel bölümü ise adından da anlaşılacağı üzere yazarın gurbetlik çektiği Paris günlerini konu alır. Yazar bu bölümde Paris’in taşından toprağından ziyade Paris’te beraber bulunduğu dostlarından ve onlarla yaşadığı olaylardan bahseder. Kitaba adını veren son yazı Abbas Yolcu’da ise pek çok kişi ve yerin adını anarak yoğun bir anlatımla kapanış yapar.

Editör: Firdevs AÇAR

Abbas Yolcu Soruları ve Cevapları

Abbas Yolcu kimin eseri?

Attila İlhan

Abbas Yolcu türü nedir?

Deneme

Abbas Yolcu kaç sayfa?

182

Abbas Yolcu Yorumları