Yahya Kemal

Yahya Kemal
Kitabın Yazarı:Ahmet Hamdi Tanpınar Kitap Türü:Biyografi Yayınevi:Dergah Yayınları Yayınlandığı Yıl:1962 Sayfa Sayısı:224 ISBN:9789759955700 Kitap Puanı:8.6 / 10 | Yorum: 6

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:117,00 TL e-kitap,pdf,epub: *

8.6
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Harika
Giriş Yap Üye Ol

Yahya Kemal - Ahmet Hamdi Tanpınar

Kitap Türü:Biyografi, Deneme

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Yahya Kemal Özet

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümünden sonra Yahya Kemal’i Sevenler Cemiyeti tarafından yayımlanan bu eser, ömrü yetmediği için kitaba son halini veremeyen Tanpınar’ın notlarına sadık kalarak hazırlanmıştır. Eserin ikinci baskısından itibaren, öğrencisi ve meslektaşı olan Mehmet Kaplan tarafından “Kitap Hakkında Birkaç Söz”, okumayı kolaylaştıran dört ana başlık, Kaynaklar Dergisinden alınan “Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Hatıraları”, dizin ve fotoğraflar eklenmiştir.

Kitabın ilk bölümü olan “İlk Karşılaşma”da Ahmet Hamdi Tanpınar, Yahya Kemal ile edebiyat fakültesinde öğrenciyken dersine girmesiyle tanışır. Dersin Milli Mücadele ve Fransız İhtilaliyle karışık ama büyüleyici geçmesiyle dersler seminerlere oradan da kahvelere taşınır. İki yıl sonra Ahmet Haşim, Abdülhak Şinasi Hisar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Falih Rıfkı Atay gibi yazarların da yer aldığı Dergâh dergisini çıkarırlar. Ahmet Hamdi Tanpınar bu dergide yazdığı şiirlerle yayın hayatına atılmış olur.

“Sanat-Kültür-Medeniyet”te Tanpınar, Yahya Kemal’in sanatını neoklasizm akımıyla Fransız siyaset ve edebiyatının arasında konumlar. Maurice Barrès, Charles Maurras gibi yazarlarla ortak yanları doğduğu, çocukluğunu geçirdiği toprakların düşman elinde kalmasıdır. Kemal de Türk milletine ait özellikleri bir araya getirerek ulus bilincini aşılamaya çalışır. Bu bilinçte din anlayışının büyük bir etkisi vardır. Dini, estetik ve toplumsal kaynaşmanın temeli olarak ele alır. Tasavvuftaki aşırı kaçışı eleştirir. Ders aldığı Albert Sorel’in etkisiyle fikirsel olarak ortak bir paydada bulunmasa da dili ve zevkini beğendiği için öğrencilerine Ziya Gökalp’i okutur.

“Milli Şair” adlı bölüm Yahya Kemal’in fikir ve sanat alanındaki değişimin bir özetidir. Kemal, o dönem dünyada yankı uyandıran Stéphane Mallarmé, André Gide, Marcel Proust, James Joyce, Victor Hugo’dan etkilenir. Tanpınar bu bölümde Türk edebiyat tarihinin Abdülhak Hamit Tarhan, Halit Ziya Uşaklıgil, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Tevfik Fikret, Ziya Gökalp, Mehmet Akif Ersoy, Ahmet Haşim, diğer Servet-i Fünun ve Fecr-i Ati dönemi yazar ve şairlerin özelinde Yahya Kemal’in sanatını konumlandırır.

“Yahya Kemal ve Eski şiir” adlı bölümde Tanpınar’a göre Servet-i Fünun ve Tanzimat Dönemi şairleri eski şiiri “yenilik” yapma arzusuyla yok saymışlardır. Tanpınar divan şiirlerinden örnekler üzerinden Türk şiirinde temel konuşmanın bunlarla başladığı ifade eder. Nâ'ilî, Nedîm, Nâbi ve Şeyh Galip’in mısra ve beyitlerinin batıya öykünme nedeniyle göz ardı edilmesine rağmen Yahya Kemal dildeki milliliği divanı göz ardı ederek değil sanatına katarak yakalamıştır. Yahya Kemal divan şiirinin toplumsal lirizmi yansıtan sesidir.

“Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Hatıralarında” Tanpınar, Yahya Kemal’in öldükten sonraki bir aylık süreci ara ara içinde bulunduğu maddi ve psikolojik durumu, hissettiği acıyı, arkadaşlarıyla yaptıkları anmayı sevdiği deftere, ölümünden sonra okunacağını düşünerek kaydeder.

Tanpınar’ın Yahya Kemal kitabı Yahya Kemal’in hayatı, kişiliği, eserleri özelinde Türk edebiyat tarihinin bir özeti niteliğindedir. Mitoloji, resim, heykel, mimari ve müzik estetiği bilgisine sahip olması; Yahya Kemal’le tanışıklığının onu hayatını, kültürünü, yaratıcılığını yakından tanıma imkânı vermesi söz konusu kitabı diğer tahlillerin çok daha ötesine götürür. Yaptığı “edebiyat üzerine edebiyat oluşturmak”tan ziyade şairle kurduğu zihinsel bir bağın tezahürüdür. Bu bağ kimi yerde de şaire hayranlık duyduğu, onu Türk şiirinin kurtarıcısı sıfatını yakıştırmasıyla hissileşir.

Sayfa sayısı az gibi görünmesine rağmen metindeki çok katmanlılık ve ağır dil konulara hâkim olmayanları uzun bir araştırmaya sevk etmektedir. Ancak kitap bittiğinde sadece Yahya Kemal’in kişiliğini ve sanatını değil; Türk siyasetinin, Türk edebiyatının, dünya bilhassa Fransız edebiyatının edebiyatımızda yarattığı etkinin, şairlerin/yazarların birbirleriyle kimi zaman büyük tartışmalara yol açan ilişkilerinin bir dökümünü de öğrenmiş oluruz.

Editör: Pınar Tufanlı

Yahya Kemal Soruları ve Cevapları

Yahya Kemal kimin eseri?

Ahmet Hamdi Tanpınar

Yahya Kemal türü nedir?

Biyografi, Deneme

Yahya Kemal kaç sayfa?

224

Yahya Kemal Yorumları

yazarın tüm kitaplarının okuması zor ama çok güzel

28-02-2018 01:38

bu kitap hakkında sayfalarca yazı yazılır

06-03-2018 17:26

yahya kemali çok güzel anlatmış şiddetle tavsiye ederim zaten hamdi tanpınar kitabı kötü olma ihtimali yok

19-02-2019 00:34

yahya kemali ahmet hamdi tanpınarın kaleminde okuyup tanımak farklı oluyor tavsiye edeceğim bir kitap

26-02-2020 22:48

yahya kemal'in öğrencisi kim?

12-11-2022 18:41

meraklısına çok iyi bir kaynak kitabı

29-02-2024 21:04

Abdullah Efendi'nin Rüyaları Yaz Yağmuru Yahya Kemal Yaşadığım Gibi Mahur Beste Huzur Aydaki Kadın Beş Şehir Sahnenin Dışındakiler Saatleri Ayarlama Enstitüsü en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Martin Eden Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli