Ahmet Haşim

Ahmet Haşim Kimdir

Ahmet Haşim, İslam kültürünün en değerli miraslarından olan Ortadoğu’nun en büyük şehirlerinden Bağdat’ta 1884 yılında doğmuştur. Yahya Kemal Beyatlı ile aynı yıl doğmuştur. Yahya Kemal ile kesişmeyen bir çizgide sanatın en derin ve süslü örneklerini sembolizmden etkilenerek Ahmet Haşim vermiştir.

Çocukluk yıllarında pek çok kez seyahat etmek zorunda kalan Ahmet Haşim, memur olan bir ailenin şair olarak ünlenmeden önce memurlukla geçimini sağlamakta karar kılmış bir bireyidir. Arapça bilgisinin yanı sıra ikinci ana dili olarak Türkçe hayatına İstanbul’a geldiğinde girmiştir. Eğitim hayatında göç ve dil farklıları Ahmet Haşim’i içinde bulunduğu tekilliği şiirleriyle sanat adına adanmış bir manifestoya dönüştürecektir. Estetiğin ve sanatın doruklarında olan bu arayış, Ahmet Haşim’i ustalık eseri şiirler vermesini sağlayacaktır. Refik Halid Karay, Abdülhak Şinasi gibi edebiyatımıza ışık tutmuş isimlerle çok erken yıllarda tanışmıştır. Dergilerinde şiirlerinin yayınlanmasıyla edebiyatımıza yön verecek bir tarzın ilk ipuçları halk tarafından fark edilmiştir.

‘’Mecmua-i Edebiyye’’ dergisiyle başlayan ünü Servet-i Fünun dergisini eleştiren Fecr-i Ati topluluğuyla en parlak dönemini görmüştür. Sanatın kılcal damarlarının ‘’toplum için sanattan’’ uzak olduğuna inanan Ahmet Haşim, sembolik ve musiki içerisinde sanatın bütün sınırlarını zorlamıştır.

‘’Karanlık ‘’ ve ‘’ilham veren’’ ağdalı bir üslubu tercih ettiği yapıtlarında ritme ve estetiğe adeta tapmıştır. Fecr-i Ati’nin omurgası sayabileceğimiz Ahmet Haşim’in en bilinen yapıtları ‘’Göl Saatleri(Şiir), Frankfurt Seyahatnamesi(Gezi) ve Leyal-i Aşkım’dır.

Ahmet Haşim Şiirleri: Ağaç, Akşam yine toplandı derinde, Bahçe, Bir günün sonunda arzu, Bir Yaz Gecesi Hatırası, BülBül, Başım, Gece, Gelmeden Evvel Geldin Birlikte, Havuz, Karanfil, Karanlık, Kari'e, Mehtapta Leylekler, Merdiven, Mukaddime, O belde, O Eski Hücreye Benzer ki, Orman, Öğle, Parıltı, Seher, Sonbahar, Süvari, Şafakta, Şairsiz Dünya, Tahattur, Yarı Yol, Göl saatleri, Piyale

Ahmet Haşim Kitapları: Gurabahane-i Laklakan (1928), Bize Göre (1928), Frankfurt Seyahatnamesi (1933)


7.4
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Ahmet Haşim Kitapları

Frankfurt Seyahatnamesi Frankfurt Seyahatnamesi

Kitapta Haşim’in dönüş izlenimlerini aksettiren herhangi bir yazı yoktur. Haşim Almanya hakkında birtakım olumsuz fikirlere sahip olsa da Alman imajı Türkiye için hayal ettiği gerçektir.

Puan: 8.1 | Yorum: 4

Bize Göre ve Bir Seyahatin Notları Bize Göre ve Bir Seyahatin Notları

Ahmet Haşim’in iki eserinin tek bir kitapta birleştirilmesiyle oluşmuş Bize Göre ve Bir Seyahatin Notları kitabının ilk bölümünde Ahmet Haşim’in dönemin konularıyla ilgili düşünceleri deneme şeklinde yer alıyor.

Puan: 6.1 | Yorum: 7

Göl Saatleri Göl Saatleri

Göl Saatleri, ağır diline rağmen, anlaşıldıkça Ahmet Haşim’in şiir gücünü tüm açıklığı ile göz önüne seren okunması gereken önemli bir eseridir.

Puan: 7.3 | Yorum: 4

Gurebahane-i Laklakan Gariban Leylekler Evi Gurebahane-i Laklakan Gariban Leylekler Evi

Ahmet Haşim’in sanattan estetiğe, gelenekçilikten modernizme pek çok farklı temanın etrafında oluşan ve Yeni Mecmua, Akşam, Dergâh’daki yazılarından derlenen bu 29 denemesi, şairin şiirlerinde dile getirmediği görüşlerini öğrenmek için oldukça önemli bir çalışmadır.

Puan: 8.1 | Yorum: 1

Ahmet Haşim ile ilgili yorumlar

çok güzel yazıyor çok beğeniyorum

25-11-2016 20:29

yazarı araştırmamız isteniyor kitaplrını bulup okumaya çalışıyorum

16-03-2017 20:40

kitapları genelde sıkıcı ama nedense sürekli tavsiye ediliyor

06-12-2018 18:41

frankfurt seyahatnamesi özeti de ekleyebilir misiniz?

24-09-2019 14:02

gurabahanei laklakan kitabının özeti acil olarak lazım elinde olan var mı hiç bir yerde bulamıyorum

14-10-2021 21:22

leyali aşkım ahmet haşiminmi

05-12-2023 20:32