Mehmet Akif Ersoy

Mehmet Akif Ersoy Kimdir

Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılının Kış’ın en soğuk hissedildiği Aralık ayında doğmuştur. İstiklal Marşı‘nın yazarıdır. Ahlak ve toplumun hassasiyetlerini içeren yapıtları Osmanlı halkının bütün işgal yıllarına ve son günlerine ayna tutar. Toplumu bilinçlendiren ve birlik duygusuna ulaştıran bir ülkü barındırır. Mehmet Akif Ersoy şiiri, tüm bunların yanı sıra Divan edebiyatı yıllarının en parlak dönemlerinden de sanat (Ahenk ve duygulu anlatım kastedilmiştir.) olarak aynı seviyede hatta daha da ileride olduğu söylenebilir.

Mehmet Akif Ersoy’un şair kimliği ilk eğitim aldığı Mahalle Mektebi’nde fark edilmiştir. Okulda öğretmenleri Mehmet Akif’in cevherini ilk fark edenlerdendir. İlk ve orta eğitiminden sonra Mehmet Akif veterinerlik okuluna kayıt olup gıpta edilecek bir dereceyle mezun olmuştur. Ülkenin pek çok yerinde görev almıştır. İnsanları yakından gözlemleme fırsatı bulurken Osmanlı’nın acı günlerine tanık olmuştur. Mehmet Akif asıl mesleği veterinerlik olsa da çevirmenlik, hatiplik ve vekillik görevleriyle Vatan uğruna çalışmalarda bulunmuştur. Mehmet Akif’in mebus için dini araştırmalar yapabilecek düzeyde İslami bilgiye sahip olduğu günümüze ulaşan bilgiler dâhilinde bilinmektedir.

Mehmet Akif İstiklal Marşı’nın kabulünden sonra toplumuzda büyük ve değerli bir konumda yer almıştır. Açılan Milli Marş yarışmasının ödülünü bütün fakirliğine rağmen kabul etmeyişi ve İstiklal Marşı’nı insanlarımızın ve ülkemizin bir parçası olarak gördüğünü söylemesi büyük bir kibarlık ve özveri örneğidir.

Mehmet Akif pek çok şiirini yayınlamamış ve imha etmiştir. Yayınladıklarını Safahat adlı eserinde toplamıştır. Safahat aşama, süreç anlamına gelmektedir. İstiklal Marşı ve Çanakkale Şehitleri yazarın en çok bilinen, sevilen şiirleridir.

Mehmet Akif Ersoy, 27 Aralık 1936 yılında arkasında eserlerini bırakarak hayata veda eder. Edirnekapısı’nda, Süleyman Nazif’in yanında bulunan kabrine mütevazı bir törenle uğurlanır.

Mehmet Akif Ersoy Kitapları: Safahat (1911), Süleymaniye Kürsüsünde (1912) , Hakkın Sesleri (1913) , Fatih Kürsüsünde (1914), Hatıralar (1917), Asım (1924), Gölgeler (1933)


8.6
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Harika
Giriş Yap Üye Ol

Mehmet Akif Ersoy Kitapları

Safahat Safahat

Safahat herkesçe bilinen, lakin birçok kişinin eline alıp okumaya cesaret edemediği eseri Mehmet Akif Ersoy’un.

Puan: 8.6 | Yorum: 11

Mehmet Akif Ersoy ile ilgili yorumlar

kitapları olduğunu bilmiyordum şans eseri gördüm okumak isterim

12-02-2018 10:44

çok değerli bir isim kitapları da oldukça güzel

09-11-2018 17:06

günümüzde hala kendisine hakaret edenlerin el üzerinde tutulması üzücü politika olunca karşıda kimin olduğunun önemi yok benden değilse kim olursa olsun kötü oluyor yazık insanlar mehmet akif ersoy kitapları okusalar kendisini daha iyi tanıyacakalr ama ne yazık ki okumuyoruz

16-05-2019 17:30

sadece istiklal marşı ile tanınması üzücü oysa çok güzel romanları var iyi bir şair şiir kitapları var okumaya değer keşke okuyan bir millet olsaydık da kitaplarını okuyabilseydik

26-11-2019 16:31

en bilinen kitabı hangisi safahat mı

18-02-2023 12:23

ben mehmet akif ersoyun hayatını anlatan bir kitap arıyorum

27-05-2024 16:38