İlber Ortaylı Seyahatnamesi - Bir Tarihçinin Gezileri

İlber Ortaylı Seyahatnamesi - Bir Tarihçinin Gezileri
Kitabın Yazarı:İlber Ortaylı Kitap Türü:Günlük / Anı Yayınevi:Timaş Basım Yayınlandığı Yıl:2013 Sayfa Sayısı:304 ISBN:9786050808568 Kitap Puanı:6.8 / 10 | Yorum: 9

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al e-kitap,pdf,epub: *

6.8
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Ehh işte
Giriş Yap Üye Ol

İlber Ortaylı Seyahatnamesi - Bir Tarihçinin Gezileri - İlber Ortaylı

Kitap Türü:Günlük / Anı

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

İlber Ortaylı Seyahatnamesi - Bir Tarihçinin Gezileri Özet

Türkiye’de "tarih" denince akla ilk gelen isimlerden biri olan İlber Ortaylı’nın gözünden dünya nasıl gözükür? Bir tarihçi, gezip gördüğü yerlerde nelere dikkat eder ve gezi yazılarında nelerden bahseder? Ortaylı’nın rehberliğinde ülkeler gezmek nasıldır? İlber Ortaylı Seyahatnamesi, bu gibi soruların cevabını verecek nitelikte bir eserdir.

İlber Ortaylı, “İlber Ortaylı Seyahatnamesi - Bir Tarihçinin Gezileri” eserinde Türkiye ve Osmanlı tarihini yakından ilgilendiren ülkelere yer vermeye dikkat etmiştir. Dolayısıyla kitap, İlber Ortaylı’nın gezdiği bütün coğrafyaları değil, yalnızca belirli yerleri içerir. Bu kitapta yer verilen ülkeler ve coğrafyalar şu şekildedir: Suriye, Ürdün, İsrail, İran, Azerbaycan, Rusya, Kırım, Özbekistan, Tuna, Bosna, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Macaristan, Romanya, Eski Avusturya, Yunanistan, İtalya, Malta, İspanya, Portekiz, Litvanya, Estonya, İsveç, Hindistan, Japonya ve Singapur. Ortaylı, kitabın sonuna üç müzeyi de müstakil olarak eklemiştir; çünkü bu müzelerin bulunduğu ülkelere seyahatnamede yer verilmemiştir. Bahsi geçen müzeler şunlardır: Louvre Müzesi, Biritish Museum ve Ermitaj Müzesi.

Seyahatnameye müzelerle ilgili metnin eklenmesinden de anlaşılacağı üzere bu kitap, bahsi geçen ülkelerin kültürü ve tarihi üzerine yoğunlaşmaktadır. Zaten İlber Ortaylı’dan başka bir şey de beklenemezdi doğrusu. İlber Ortaylı, engin bilgi birikimi ve güçlü yorum yeteneğiyle ülkelerin tarihine ve kültürüne dair kayda değer bilgiler paylaşmakta ve önemli yorumlarda bulunmaktadır. Normalde okuyucu, bir seyahatnameden, seyyahın gezip gördüğü şeyleri anlatmasını, yani hatıralardan bahsetmesini bekler. Seyyahın başından nasıl olaylar geçmiştir, seyyah ne yiyip ne içmiştir? Kimlerle tanışmış, nasıl mekanlarla ve manzaralarla karşılaşmıştır? Gezip görülen yerlerin seyyah üzerinde ne gibi etkileri olmuştur? Seyyahın duyguları, hisleri, seyahat boyunca nasıl bir değişim geçirir? Okuyucu tarafından merak edilen sorular bunlardır. Fakat İlber Ortaylı Seyahatnamesi, bu soruların neredeyse hiçbirine cevap vermez. Seyahatnamede İlber Ortaylı’nın kendisi bile yoktur neredeyse. O, “Şuraya gittik.”, “Şu kişiyi ziyaret ettik.”, “Şurada konferansa katıldık.” deyip geçer, sonra yine bulunduğu ülkenin tarihinden, kültüründen, önemli mekanlarından, bu ülkenin Türkiye ve Osmanlı ile ilişkilerinden bahseder. Dolayısıyla eser, bir seyahatnameden daha çok, gezilen ülkelerin genel tarihinden bahseden bir tarih kitabı gibidir. Bu husus, eserin hem orijinal yönüdür hem de bir kusurudur. Nitekim okuyucu olarak biz, kitabı bir seyahatname olarak okurken pek keyif alamadık; ancak yaklaşımımızı değiştirip kitaba gezilip görülen yerlerin tarihi ve kültürel geçmişine dair bir eser olarak baktığımızda İlber Ortaylı Seyahatnamesi’ni sevdik.

Peki bu kitap neyi anlatıyor? Böylesine yoğun bir kitabı özetlemek zor; ancak ilgi çekici birkaç husustan bahsedilebilir. Neticede bu kitap bir hikaye ya da roman olmayıp bir gezi, tarih ve kültür kitabıdır. Ortaylı’nın dediğine göre Şam civarındaki Ma’alula köyünde hâlâ Aramca konuşulmaktadır. Oysa Hz. İsa’nın dili olan Aramca, günümüzde ölü bir dil olarak bilinmektedir. Demek ki öyle değilmiş. Malta’da da Fenikece konuşulurmuş hâlâ. Gerçekten de ilgi çekici bir durum. Bir yerde Ortaylı, tarihimizde Fatih Sultan Mehmed’in heykel toplayan nadir insanlardan olduğunu; ancak bu heykel koleksiyonunun II. Bayezid devrinde dağıtıldığını söyler. Ortaylı’ya göre Osmanlı seçkinleri, daha çok kitap koleksiyonu oluşturur. Ortaylı, Tebriz aydınının Türkçeye çok düşkün ve Farsçaya da saygılı olduğunu; ancak Bakü’de durumun böyle olmadığını belirtir. Azeriler, müziğe düşkün bir toplumdur. Leningrad ise veremiyle meşhurmuş bir zamanlar. İlber Ortaylı’nın soyismi ise Kırım’da bulunan Ortay’dan gelmekteymiş. Arnavutluk’tan bahsedilen kısımda Ortaylı, Şemseddin Sami Bey’in Arnavut ve Türk milliyetçiliğini harmanlayan biri olduğunu ve bu durumun sadece Osmanlı İmparatorluğu’na has olabileceğini söyler. Ortaylı’ya göre Batı Avrupa imanının baş şartı Yunanistan’ı sevmektir. Romanya’da bulunan Erdel kiliselerinin duvarlarına Türk haliları asılırmış. Ortaylı, en iyi korunan Türk halılarının bu kiliselerde muhafaza edilenler olduğunu söylüyor. Selanik’i hep Yunan şehri olarak bilirdik; ama aslında Makedonya’nın başkentiymiş eskiden. Bir yerde İlber Ortaylı, San Marino kilisesinin en güzel yanı olarak İtalya’yı doya doya seyredebilme imkanını gösterir. Tabi ki Ortaylı, Türkiye’yi İtalya’dan daha güzel bulduğunu da ekler. Elhamra Sarayı’nın duvarlarında peygamber resimleri minyatür olarak değil, Rönesans teknikleriyle resmedilmiş. Litvanya’da Karaylar adında Yahudi Türkler yaşarmış ve bunlar Anadolu Türkçesine en yakın lehçeyi konulurlarmış.

Sonuç olarak “İlber Ortaylı Seyahatnamesi - Bir Tarihçinin Gezileri”, İlber Ortaylı’nın gözüyle anlatılan ülkelere dair bir kitaptır ve içerisinde hatıralar az, tarih, kültür ve fikir çoktur. İlber Ortaylı’nın kitaplarıyla ve tarihle ilgilenenler için mutlaka okunması gereken kitaplardan biridir.

Editör: Murat ASLAN

İlber Ortaylı Seyahatnamesi - Bir Tarihçinin Gezileri Konusu

Türkiye’de gezi ve kültür denince akla gelen ilk isimlerden biri olan İlber Ortaylı yılların birikimini seyahatnamesinde biriktiriyor ve İlber Ortaylı Seyahatnamesi – Bir Tarihçinin Gezileri eseri ile okurları ile buluşturuyor.

İlber Ortaylı Türk kültüründe önemli bir yere sahip. Topkapı Müzesinin başkanlığını yapan, bir çok gezi ve kültürel televizyon programına imza atan ve yeri geldiğinde tarih dersleri veren isim hayatı boyunca en sevdiği iş olan harita üzerindeki yerleri ve müzeleri gezmeyi seyahatnamesinde topluyor.

Dünyanın tüm kıtalarını içeren, Japonya’dan, Avrupa’nın ücra köşelerine, Ortadoğu’nun gizemli müzelerinden Afrika’nın çöllerine, Asya’nın büyülü topraklarına kadar her kesimden bilgileri içeren bu eşsiz seyahatname gezip keşfetmeyi sevenler için adeta bir ansiklopedi diyebiliriz.

Gitmeden dünyanın sayılı yerlerini keşfetmeyi isteyenler için alıp okunması gereken güzel bir eser. İlber Ortaylı mükemmel bir kitaba imza atmış ve yine adına yakışır bir iş çıkartmış.

İlber Ortaylı Seyahatnamesi - Bir Tarihçinin Gezileri Soruları ve Cevapları

İlber Ortaylı Seyahatnamesi - Bir Tarihçinin Gezileri kimin eseri?

İlber Ortaylı

İlber Ortaylı Seyahatnamesi - Bir Tarihçinin Gezileri türü nedir?

Günlük / Anı

İlber Ortaylı Seyahatnamesi - Bir Tarihçinin Gezileri kaç sayfa?

304

İlber Ortaylı Seyahatnamesi - Bir Tarihçinin Gezileri Yorumları

ilber bey size ve derin bilgierinize bayılıyorum. tv ve pc den takip edıyorum kıtaplarınızı okumayı gerçekten cok ıstıyorum .fakat u sıralar maddı zorluk ıcındeyım yınede yazın.. düzlüğe çıkar çıkmaz hepsını alacağım .. okuyup sıze goruz bıldırecegım. bır ev hanımı olarak . tur ev hanımlarınında kıtap okuduğunu dünyanın artık bilmesı gereklı . aslında bızler için bır ıstısna olsada okuduğumuz kıtapları ısteyenlere postalasak oyle ıyı olur ı benım ıcın bu yıl 40 uzerı kıtap okumayı ıstıyorum .. gecen yıl 35 okudum ... ders kıtaplarım harıc ... buda ev hanımına gore kulfetlı ... yınede değer ıse yaramaz ıncık boncuğa onca para ödeyenlere benzemektense dusunce ozgurlugune ve ozgun düşünceye para yatırmayı tercıh ederım ... hocam senı ayakta alıslıyorum....nevın ç. sa....

27-04-2013 03:08

adam bilgi küpü resmen bilmediği şey yok araştırmadığı şey yok imrendim

14-12-2015 08:54

adamın çok yüksek bir egosu var kendisini beğenmiş herkesten üstün görüyor kendisini o kadar kendisini geliştirmiş ama geldiği noktaya var kitabını okusanız ne olacak okusanız siz benim kitabımı okumaya layık değilsiniz der

21-12-2015 20:34

ilber ortayli,kultur yuklu bir sahsiyet.ulke olarak bizim boyle insanlara cok ihtiyacimiz var,billhassa bu ortamda.

22-01-2016 10:52

ilber ortaylı seyahatnamesi özet i bu kadar mı yaa?

05-08-2019 10:57

ilber hocayı televizyonda izlemek çok zevkli ama okumak tam bir çile yine de onu daha iyi tanımak için güzel bir kitap adamın kültür seviyesine hayranım

07-04-2022 16:03

bu adam bir tek bana mı itici geliyor tamam çok bilgili değilim ama adam da sanki herkes üniversite master doktora mezunu gibi herşeyi bilmek zorunda gibi konuşuyor gıcık oluyorum böyle olunca küçümsüyor ama kendi bir telefon kullanamıyor o zaman kendisi cahil olmuyor yani

08-01-2023 22:41

okurken hocam yanımdaymışım gibi hissettim umarım bir gün bir gezide denk gelip sohbet etme şansı doğar

29-09-2023 23:44

adamın kitapları çok pahalı okumak istiyoruz pdf paylaşın

17-06-2024 22:09

Cumhuriyet’in İlk Sabahı Dakikalar İçinde Atatürk ve Dünyası Türklerin Altın Çağı Türklerin Tarihi Yakın Tarihin Gerçekleri İlber Ortaylı Seyahatnamesi - Bir Tarihçinin Gezileri Bir Ömür Nasıl Yaşanır Gazi Mustafa Kemal Atatürk İmparatorluğun Son Nefesi Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek Osmanlı'ya Bakmak Cumhuriyet'in İlk Yüzyılı (1923-2023) en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Martin Eden Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli