Ülkemizdeki en ünlü tarihçilerden olan İlber Ortaylı'nın son çıkan kitabı Osmanlıya Bakmak bize dopdolu bir bilgi birikimi sunuyor. Haçlı Seferlerinden Harf Devrimi'ne kadar olan süreci Çağdaşlaşma alt başlığıyla anlatan yazar ders kitabı niteliğindeki bu eseri oldukça akıcı ve sade bir dille yazmış. Okudukça birçok bilgiye ulaşabiliyoruz. Kitap konu konu gittiği için özetlemek zor olsa da kısaca bölümlerin bazıları şöyle;
Cem Sultan Olayı
Fatih Sultan Mehmed öldükten sonra şehzadeleri Bayezid ve Cem taht kavgasına başlamışlar hatta bu kavga nedeniyle babalarının cenazesi on günde kaldırılamamış. Bayezid dindar hatta sofu bir insan olduğundan yeniçeriler onun değil de şehzade Cem'in padişah olmasını istiyorlardı. Fakat ordular Yenişehir’de karşı karşıya geldiklerinde Cem yenileceğini anladı ve Kahire'ye sığındı. Burada çok iyi bir şekilde karşılandı ve Anadolu'ya gidip tekrar savaşması için ona destek verdiler. Ama tahtta oturan kardeşi Bayezid Cem'in gittiği her yeri öğreniyor ve o vilayetler ile anlaşmalar imzalıyordu. Çok büyük paralar karşılığında şehzade Cem'i desteklemesinler diye imzalar attırıyordu. Cem en sonunda Avrupa'ya sığındı ve Papa onu himayesi altına aldı. Bayezid bunu da öğrendi ve en sonunda Hristiyan birine kardeşini zehirletti. Ayrıca kardeşinin cenazesini almak için de çok büyük bedeller ödemiştir.
Kars Çar'ın Şehri İken
Berlin Antlaşması sonra Osmanlı'nın üç bölgesi geçici olarak başka devletlerin idaresine geçti. Fakat bu geçicilik iki bölge için sürekli hale geldi. ( Bosna, Hersek ve Kıbrıs.) Daha sonra Kıbrıs geri alındı. Bir de Osmanlı-Rus savaşları sonrasında kırk yıl boyunca Rusya'nın himayesi altına giren Kars vilayeti. Kars çarlık Rusya ile yönetilirken Rusya'nın yapısına göre yönetiliyordu. Genellikle halk Ermenilerden oluşuyordu. Kars'ta kast sistemi geçerliydi. Halk dört sınıfa ayrılmıştı: Aristokrasi, Ruhban Sınıfı, Kentliler, Köylüler ve ilave olarak kotaklar ve ecnebiler. Ayrıca daha sonra da dinsel cemaatlere de ayrılmıştır. Fakat Brest-Litovsk anlaşma ile Kars geri alındı. Osmanlı ise uzun dönemli olarak iskan politikası uyguladı ve buradaki köklü aileleri Anadolu'nun farklı bölgelerine yerleştirdi.
Kadınlar Siyasete Yön Verdi
Osmanlı Devleti'nde adını çok duyurmuş olan birçok kadın vardır. Bunlardan ilk akla gelenler Hürrem ve Kösem Sultan'dır. Hürrem'in yaptığı kötü şeyler olsa da Kösem kadar kötü değildir. Ayrıca Kösem gerçekten sultan olmuştur. Buna rağmen Hürrem, Sultan Süleyman'ın nikahlı eşi olduğu için sultan olmuştur. Kösem on iki yaşındaki oğlu Murat tarafından hiç sevilmiyordu ve tahta çıktığında ilk olarak annesini saraydan uzaklaştırmıştır. Ayrıca Kösem iki şehzadesinin ölümüne hiç itiraz etmemiştir. Bunların yanında Kösem'in bilinmeyen bir yönü daha vardır. Bu da bir çok fakire yardım etmesi ve bir çok kızın çeyizini yapmasıdır.
Bir Kaç Dipnot
Almanlar 18.yy da çok büyük bir yangın tehlikesi atlattıklarından yangından çok korkuyorlardı ve bunun için her sokakta beşer-onar tane tulumba kuyuları vardır. Her tulumbanın başında da kızaklı fıçılar emre hazır bulunmaktadır.
Midhat Paşa, Tanzimat Dönemi sonrası görev yapan son devlet adamlarından biridir. Ayrıca idamla yargılanmıştır. Bunun nedeni de Abdülaziz'e yapılan darbe girişiminin sorumlularından biri olarak görülüyordu.
Kırım Savaşı'nda Rusya ve Osmanlı çok büyük maliyetlerle savaşa girdiler. Binlerce ordu yıkıma uğradı. Fakat savaşın nedeni ve neden bu kadar büyük bir ordunun savaşa gittiği hala bilinememektedir.
Yazan: Ilgın Kocaman
Osmanlı'ya Bakmak Konusu
Günümüz yazarları içinde en fazla tanınan tarihçilerden bir tanesi olan İlber Ortaylı Osmanlı’ya Bakmak kitabı ile yine okurlarına mükemmel bir eser sunuyor.
İlber Ortaylı günümüzün en değerli tarihçilerinden bir tanesi ve bilgi birikimini her fırsatta kitaplara dökmeye devam ediyor. Osmanlı’ya Bakmak kitabında bu kez Osmanlı İmparatorluğunu farklı bir şekilde ele alıyor.
İlber Ortaylı’ya göre Osmanlı İmparatorluğu türünün son örneğini oluşturuyor ve bu tarz büyük bir imparatorluğun günümüz milliyetçi ve modern dünyasında yeniden oluşması mümkün değil. İlber Ortaylı da kitabında Osmanlı İmparatorlu içinde yaşanan tartışmalı olayları en başından ele alıp Osmanlı İmparatorluğunun yıkılışa ışık tutuyor.
İlber Ortaylı Osmanlı’ya Bakmak kitabında Haçlı Seferlerine Mohaç ve Kırım Savaşlarını, Osmanlı İmparatorluğunun Ortadoğu’da sırtından nasıl bıçaklandığını, Balkanlardaki milliyetçi hareketlerine ve daha çok birçok olaya yer veriyor.
Osmanlı'ya Bakmak Soruları ve Cevapları
Osmanlı'ya Bakmak kimin eseri?
İlber Ortaylı
Osmanlı'ya Bakmak türü nedir?
Tarihi
Osmanlı'ya Bakmak kaç sayfa?
320
Osmanlı'ya Bakmak Yorumları
adamın bilgisine hayranım keşke kitapları biraz daha ucuz olsa çok öğretici bilgiler içeriyorum tüm kitaplarını okumak isterdim
13-02-2016 11:57
adam yine mükemmel yazmış hayran olmamak elde değil konuşması bana çok ukala geliyor ama adamın bilgisi çok etkileyici bilmediğim çok şey varmış dedirtiyor
16-02-2016 02:15
bir osmanlı merakı aldı gidiyor bir taraf öve öve bitiremiyor bir taraf yerin dibine sokuyor bu adam gibiler ancak orta yolu bulabiliyor
22-02-2016 21:06
harika adam harika is.
07-04-2016 11:09
osmanlı hakkında çok kitap okudum ve diyebilirim ki osmanlı devletini anlatan kitaplar içinde ilk 10da yer alır çok başarılı zaten ilber ortaylı hocamızı herkes tanıyor böyle bir esere imza atması yerinde olmuş
23-08-2019 16:49
olmanlıyı anlatan harika bir kitap zaten tarih ilber hocadan okunur yine harika anlatmış