Bilgin Adalı'nın yazdığı Geçmişten Gelen Konuklar adlı çocuk kitabı, 9 yaş ve üzeri okurlara hitap ediyor. İlk kez 2004 yılında yayımlanan eser, Zaman Bisikleti adlı serinin ikinci kitabı. Bilgin Bey, Elif Hanım, Damla, Yağmur, Çuka ve Anin adlı karakterlerin yer aldığı hikâye; kahramanların ilk kitapta başlayan zaman yolculuklarının devamını konu alıyor. Serinin ilk kitabında çeşitli icatların nasıl ortaya çıktığını anlatan yazar, bu kitabında geçmişten gelen konukların pek çok kolaylıkla dolu günümüz yaşam koşulları karşısındaki tepkilerini işliyor. Kapak resmini Mert Tugen'in çizdiği kitap, 11 bölüme ayrılan 92 sayfadan oluşuyor. Can Çocuk Yayınları tarafından basılan kitabın bölüm başlıkları ise şu şekilde:
● Karşılaşma
● Zamanın Kapısı Açılıyor
● Uygar Dünyanın Büyüleri
● Çuka Çok Dışarıda
● Dönüş
● Zaman İçinde Bir Başka Zaman
● Zaman İçinde Gezerken Gördüklerimiz
● Ayna Ayna Neredesin?
● Zaman İçinde Bir Deney
● Çuka'nın Büyüleri
● Hastalık Büyüsü
Geçmişten Gelen Konuklar Özeti
Hikâye; zamanda yolculuk yapmayı, bir zaman bisikleti icat etmelerini sağlayacak kadar çok seven Damla ve Yağmur adlı iki kardeşin babaları Bilgin Bey'i zamanda yeni bir yolculuğa çıkıp Çuka ve Anin'i kendi zamanlarına getirmek istemeleriyle başlıyor. Bilgin Bey, çıktıkları son zaman yolculuğunda Çuka ve Anin'e yakalandıkları için kızlarının bu isteğine pek olumlu bakmıyor ancak iki kardeşin ısrarları ve makul çözüm önerileri karşısında yeni bir zaman yolculuğu yapmayı kabul ediyor. Böylece iki kız kardeş ve babaları zaman bisikletine atlayıp daha önce pek çok kez gittikleri Karain'e doğru yolculuğa çıkıyorlar.
Her zaman gittiklerinden on yıl sonrasına giden baba ve kızlarının korktukları şey başlarına geliyor ve büyüdüğü için artık kabilesinin başkanı olan Çuka'ya yeniden yakalanıyorlar. Ancak bu kez Çuka'dan kolayca kurtulamıyorlar ve tüm Karain halkıyla tanışmak zorunda kalıyorlar. Bu sırada onlara çakmağı -onların isimlendirmesiyle ateş büyüsünü- tanıtan Bilgin Bey, Çuka'nın isteği üzerine kardeşi Anin'le birlikte onu da kendi zamanlarına götürmek zorunda kalıyor. Asıl macera da Çuka ile Anin'in günümüze gelmesiyle başlıyor.
Çuka ve Anin, günümüz dünyasında daha önce hiç görmedikleri pek çok şeyle karşılaşıyorlar. Çuka ve Anin'in her birini farklı bir büyü olarak tanımladıkları şeyler arasında lamba, televizyon, araba, fotoğraf makinesi ve ayna gibi pek çok şey yer alıyor. Açıklayamadıkları her şeyi büyü olarak nitelendiren Çuka ve Anin, yaklaşık 10 gün kadar Bilgin Bey ve ailesiyle kalıyorlar.
Geri dönme zamanı geldiğinde Çuka, kabilesinin hayatını kolaylaştıracağını düşündüğü büyüleri de yanında götürmek istiyor ancak Bilgin Bey bunun mümkün olmadığını söyleyerek onu ikna ediyor. Çuka ve Anin'i kendi zamanlarına bırakan Bilgin Bey ile kızları geri döndüklerinde zamanın akışında değişiklik olduğunu fark ediyorlar. Bu değişikliğin nedeninin Çuka'nın yanında götürdüğü bir ayna olduğunu anlayıp zamanın akışını eski haline döndürmek için yeniden zaman yolculuğuna çıkıyorlar. Biraz zor olsa da bunu başaran zaman yolcuları, bu tehlikeli durumun üzerinden fazla zaman geçmeden yeni bir maceraya atılıyorlar.
Bilgin Bey ile kızları, Karain halkını pek çok icatla tanıştırıp bu icatlar sayesinde toplumlarını ne kadar geliştireceklerini görmek istiyorlar. Bu nedenle çıktıkları zaman yolculuğuna Bilgin Bey'in eşi ve kızlarının annesi Elif Hanım da katılıyor. Bu yolculuk sayesinde ailecek Karain halkına tahtalarla araba ve kille çanak çömlek yapmak gibi şeyleri öğretiyorlar. Bilgin Bey ve ailesi öğrettikleri, Çuka ve kabilesi ise öğrendikleri şeylerin kendilerine epey fayda sağlayacağına inanıyorlar.
Bilgin Bey ve ailesi zamanı 10 yıl ileri alıp Karain halkının gelişimini görmeyi umarken onların eskisine göre çok kötü bir halde olduklarına şahit oluyorlar. Karain halkının içine düştüğü bu durumun kendi zamanlarından getirdikleri araç gereçlerle taşıdıkları mikropların sebep olduğu türlü hastalıklardan kaynaklandığını öğrendiklerinde ise çok üzülüp hata ettiklerini anlıyorlar. Pişmanlıkla her şeyi eski haline çevirip evlerine dönüyorlar.