Siyah Pelerinli Adam

Siyah Pelerinli Adam
Kitabın Yazarı:Necip Fazıl Kısakürek Kitap Türü:Tiyatro & Oyun Yayınevi:Büyük Doğu Yayınları Yayınlandığı Yıl:1943 Sayfa Sayısı:96 ISBN:9789758180745 Kitap Puanı:7.4 / 10 | Yorum: 4

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:14,54 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.4
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Siyah Pelerinli Adam - Necip Fazıl Kısakürek

Kitap Türü:Tiyatro & Oyun

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Siyah Pelerinli Adam Özet

Eserde iki tiyatro vardır.

SİYAH PELERİNLİ ADAM

Eserdeki olaylar, 20. yüzyılda İstanbul’da geçmektedir. Eserde Ma href="https://kitap.yazarokur.com/goethe-kitaplari">Goethe’nin Faust’undan esinlenmeler vardır. Siyah Pelerinli adam, şeytanı Şair ise insanı temsil etmektedir. Şair, bir akşam dağınık masasında eserlerini icra ederken elektrikler kesilir. Otelden bir mum alır ve onu yakar. Sonrasında kapı çalınır. Gelen kişi, Siyah Pelerinli Adam’dır. Şair, bu adama kim olduğunu sorar. Siyah Pelerinli Adam, Şair’e kim olduğunu kendisinin bildiğini söyler. Şair, siyah pelerinden başka bir şey görmediğini söyler. Bunun üzerine Siyah Pelerinli Adam, insanoğlunun görmediği şeylere anlam yüklemeye alışık olduğunu ve Tanrı’yı da görmediği halde ona anlam yüklediğini söyler. Şair, Siyah Pelerinli Adam’a ruhunu onun kirli düşüncelerine alet etmeyeceğini söyler. Birden ışıklar kapanır ve Siyah Pelerinli Adam kaybolur. Şair ışıkları açtığında karşısında Kadın’ı görür. Kadın, şeytanın kendisidir. Kadın, Şair’i etkileyecek hoş sözler söyler. Yanına gelmesini ona dokunmasını söyler. Şair, onun şeytan olduğunu anlar ve onun dediklerini yapmaz. Kadın ne kadar dil dökse de Şair’i ikna edemez. Bu sefer Kadın kaybolur ve yerine cüce, yahudi Kambur gelir. Kambur, Şair’den ruhunu ona satmasını istemekte ve karşılığında çok para vereceğini söylemektedir. Şair, ruhunu vermek istemez ama bir yandan da ruhunu ne yapacağını merak etmektedir. Kambur, meslek sırrı olduğunu söyler. Şeytan, Şair’i kaldıramayacağını anlar ve bu sefer de mont giyinmiş İskelet olarak geri döner. Şeytan, Şair’e bu sefer de devlet ve hâkimiyet iksirini sunar. Şair bu teklif karşısında çok direnir. En sonunda rahmetli ninesinden kalan kitabı çıkarır. Şeytan, ortadan kaybolur. Goethe’nin Faust eserinde şeytan; erkek ve kadınların zaaflarını bulup onların ruhunu satın almaktadır. Erkeklerin zaafı kadınlar, kadınların zaafı da mücevherlerdir. Şeytan, Şair’i; kadın, para, mevki ile sınasa da başarılı olamamıştır. Şair tüm bunlara rağmen direnmiştir.


KUMANDAN

Bir denizaltında Yüzbaşı, Üsteğmen, Üstçavuş, Teğmen mahsur kalır. Yüzbaşı gayet sakin bir şekilde yardım haberi beklemektedir. Üsteğmen ise panik olmuştur. Yardım geldiğinde ise hepsine birden yardım edilmez. Teğmen ve Yüzbaşı geçmişe dönerek balo gününü hatırlarlar. Balo günü, Teğmen ve nişanlısı dans ediyordur. Teğmen’in nişanlısı Yüzbaşı’na gönlünü kaptırmıştır. Bunu dışarıdan izleyen herkes kolaylıkla fark edebilmektedir. Teğmen de durumun farkındadır. Nişanlısına niçin sürekli Yüzbaşı’yı izlediğini söyler. Nişanlısı da çok güzel dans ettiğini, onunla dans etmek istediğini söyler. Teğmen de Yüzbaşı ile gidip dans etmesini söyler. Daha sonra nişanlısı ilk fırsatta Yüzbaşının yanına sohpet etmeye gider. Teğmen’in kız kardeşi de Yüzbaşı’ya aşıktır. Onunla kısa bir süre tartıştıktan sonra Yüzbaşı ile sohbet etmeye koyulur. Teğmen nişanlısının Yüzbaşı ile olduğunun farkındadır. Kız kardeşi ile tartışan Teğmen sahip olduklarının aslında kendisinin olmadığının farkına varır. Kız kardeşine aralarında geçen tartışmadan dolayı tokat atar. Bunu duyan Yüzbaşı Teğmen’in yanına koşar. Niçin böyle bir şey yaptığını söyler. Teğmen ve nişanlısı ayrı, Yüzbaşı ve kız kardeşi de ayrı eve dönerler. Devamında Yüzbaşı ve Teğmen göreve dönerler. Bu küçük hatıradan sonra boğulma tehlikesi ile boğuşmaktadırlar. Çavuş’un aklına küçükken suda öldürdüğü kaplumbağa gelir. Bu korkusunu Yüzbaşı ile de paylaşır. Devamında herkesi bir korku salar. Bu zamana kadar sık sık anmadıkları Allah akıllarına gelir. İnsanoğlu böyledir. Başı sıkıştığında, bir musibetle karşılaştığında Allah’ı anar. Her şey yolunda olduğunda şükretmek, Allah’ı anmak aklına gelmez. Yüzbaşı ve Teğmen boğulmak üzere sıralarını beklerken geçmişe dönük anılarını akıllarına getirirler ya da bulundukları mekânı hayali olarak değiştirmeye çalışırlar.

DEĞERLENDİRME

1943 yılında Necip Fazıl Kısakürek tarafından yazılmıştır. İnsanoğlunun şeytan tarafından nasıl kandırıldığını anlatır. Şeytan; kadın, para, mevki, şöhret ile insanoğlunu kandırmaya çalışır. Sahnelenmekten ziyade okunmak için yazılmış bir oyundur. Goethe’nin Faust adlı eserinden esinlenmedir. Faust’u okumadıysanız öncelikle onu okumanızı öneririm. Sonrasında okunabilecek bir kitaptır.

Kitapla kalın…

Yazan: B. Öğretmen

Siyah Pelerinli Adam Soruları ve Cevapları

Siyah Pelerinli Adam kimin eseri?

Necip Fazıl Kısakürek

Siyah Pelerinli Adam türü nedir?

Tiyatro & Oyun

Siyah Pelerinli Adam kaç sayfa?

96

Siyah Pelerinli Adam Yorumları

harika bir kitap editör nasıl düşük puan verir anlamıyorum necip fazılın kitabı olduğunun farkında mı acaba?

17-01-2022 18:13

faust’un birebir aynısı 👎

09-05-2022 13:45

tiyatroda sergiledik beğenmediğim eserlerden biri oldu

19-03-2023 11:06

bunun filmi varmı okumaktansa izleyip yazalım

31-12-2023 20:53