Kitap Türü:DenemeOrjinal Adı:Les Identites MeurtrieresÇeviren:Aysel Bora
Puan Tablosu
Arka Kapak Bilgisi
Ölümcül Kimlikler Özet
Ölümcül Kimlikler, Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf’un ilk kez 1998 yılında yayınlanmış olan deneme türündeki eseridir. Maalouf Ölümcül Kimlikler’de yaşadığı kimlik karmaşasından, kendinden yola çıkarak “kimlik” kavramını ele alıyor. Oldukça evrensel bir bakış açısıyla kaleme alınan Ölümcül Kimlikler’in, kimlik kavramını birçok yönüyle ve tarafsız denebilecek bir bakış açısıyla yazıldığını söylemek mümkün.
Kitabın giriş paragrafında Maalouf, adeta tüm kitabı özetlercesine şöyle der: “1976’da Lübnan’ı terk edip Fransa’ya yerleştiğimden beri, son derece iyi niyetli olarak, kendimi “daha çok Fransız” mı, yoksa “daha çok Lübnanlı” mı hissettiğim ne kadar çok sorulmuştur bana. Cevabım hiç değişmez: “Her ikisi de!” Herhangi bir denge ya da haktanırlık endişesi yüzünden değil, ama cevabım farklı olsaydı, yalan söylemiş olurdum. Beni bir başkası değil de ben yapan şey, bu şekilde iki ülkenin, iki üç dilin, pek çok kültür geleneğinin sınırında bulunuşumdur. Benim kimliğimi tanımlayan da tam olarak budur. Kendimden bir parçayı kesip atmış olsaydım, daha mı gerçek olurdum?” Kuşkusuz bunlardan biri veya birkaçı değil bütünüyle insanın kimliği oluşur. Lübnan’da doğmuş ve yaşamının büyük bir kısmını Fransa’da geçirmiş olan Amin Maalouf ise öz kimliğinden yola çıkarak ve diğer birçok kavramla ilişkilendirerek, objektif bir bakış açısıyla bu konuyu değerlendiriyor.
Deneme türündeki eserin, konusu ve türü itibariyle kolay okunabilecek, akıcı bir kitap olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Fakat sindire sindire okunduğunda gayet iyi anlaşılabilecek, okuyucuya bir şeyler katacak dolu dolu bir kitap Ölümcül Kimlikler. Okurken tüm paragrafların altını çizmek isteyeceksiniz, bu da kuşkusuz yazarın kaleminin ne denli kuvvetli olduğunun bir kanıtı niteliğinde. Kendince “kimlik” arayışında olanların, “kimlik” kavramını anlamaya çalışan okurlarımızın başvurabileceği adeta bir kaynak kitap. Ayrıca bu konu üzerine yazılıp çizilenler arasında belki de en realist ve uzlaşmacı tavır içereni olduğunu söylemek de mümkün.
Yazar kitaba kendini, kendi kimliğini sorgulayarak başlayıp oldukça evrensel konulara değinerek devam ediyor. Bu nedenle Ölümcül Kimlikler okuyucuların tümüne de bir farkındalık kazandıracak, yeni ufuklar ve yeni pencereler açarak düşünmeye sevk edecek bir eser. Sırf bu nedenle bile olsa okunması gerektiğini düşünüyorum. Zira Amin Maalouf yalnızca kendini sorgularken bile insana kendini sorgulatıyor. Kendi “kimlik” algısını ise korkusuzca, hiç endişeye düşmeden sorgulayabiliyor yazar. Tüm bunlara ek olarak ise kitabın tek olumsuz denebilecek yanının bazı konularda ek bilgi sahibi olmayan bir okuyucunun anlamakta zorlanacağı bölümler içermesi. Ve fakat bu yönüyle de araştırmaya teşvik ettiğini söyleyebiliriz.
Son olarak, altını çizdiğim ve sanırım kitapta en sevdiğim cümle olan şu cümleyi eklemek isterim: “Yaraların hissedilmesi için tanımlanmaya ihtiyaçları yoktur.”
Yazan: Miraç Elif Kanbay
Ölümcül Kimlikler Soruları ve Cevapları
Ölümcül Kimlikler kimin eseri?
Amin Maalouf
Ölümcül Kimlikler türü nedir?
Deneme
Ölümcül Kimlikler kaç sayfa?
136
Ölümcül Kimlikler Yorumları
güzel kitaptı bir kerede okudum
26-10-2018 19:02
beklediğimden daha iyi çoktı sıkıcı değil okuması zevkli
11-11-2018 00:24
hocamız ölümcül kimlikler özet ödevi verdi o yüzden okudum kısa olması iyi olmuş pek ookunacak yanı yok konusu saçma neden okutuyorlar anlamıyorum
21-05-2019 19:17
elinde pdf olan var mı kitapçıda yok interneten alamıyorum yardımcı olun lütfen okumam gerek
21-03-2022 16:16
öldüren kimlikler kitabı bu mu oluyor?
12-11-2022 20:36
özet için teşekkür ederim okumaya çalıştım ama sıkıcı bir eser