John Barleycorn

John Barleycorn
Kitabın Yazarı:Jack London Kitap Türü:Yabancı Romanlar Yayınevi:Yordam Edebiyat Yayınlandığı Yıl:1903 Sayfa Sayısı:240 ISBN:9786051723273 Kitap Puanı:7.2 / 10 | Yorum: 1

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:109,20 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.2
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

John Barleycorn - Jack London

Kitap Türü:Yabancı Romanlar Orjinal Adı:John BarleycornÇeviren:Mete Ergin

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

John Barleycorn Özet

John Barleycorn (Bir Alkoliğin Anıları)- Jack London

Alkolle ilk deneyimini beş yaşında içtiği birayla yaşayarak, yedi yaşında şarapla, on dört yaşında ise viskiyle tanışarak kırk yıllık ömrünü dipsomaninin pençesinde geçiren Jack London; alkol üretiminde kullanılan barley (arpa) ve corn (mısır) kelimeleri birleştirilerek yaratılmış, bira ve viski yapım süreçlerinde arpanın içinden geçtiği süreçleri insanın başından geçen aşağılanma, dayak ve ölümle ilişkilendirerek anlatılan bir halk şarkısından alan John Barleycorn isimli bu eserini ikinci eşi Charmian Kittredge London’ın önerisiyle kaleme almıştır. Yaşamının ilerleyişi içindeki her türlü vesile, alkolün kolay ele geçen bir şey olması, erkekliğin en büyük göstergesi sanrısı, üne kavuştuktan sonra da bayağılıktan kaçışta sığınılan bir liman görevi görmesi London’ı her zaman küçümsediği bir düşman olan “beyaz mantığın” hayatını nasıl ele geçirdiği bu otobiyografisinde bile tam anlamıyla bir kabulleniş içermez. London bu kafa karışıklığını “Tanrı bizleri; içki ve sigara içmeyen, küfür etmeyen erkeklerden korusun” şeklinde ifade etmiştir. İntihar düşüncesi hiçbir zaman aklından geçmemişken tam üç hafta hiç ayık kalmadan yaşadığı sürecin sonunda sabahın birinde aniden kendini sulara bırakarak ölme düşüncesinden onu kurtaran soğuk su ve bir Rum balıkçı olmasına rağmen bu korkunç deneyim onu John Barleycorn’un pençesinden kurtulmanın bir bahanesi olamamıştır. Ama belki de içinde gittikçe büyüyen ikilem Irving Stone’a yazdığı gibi “John Barleycorn’da gerçeği tüm çıplaklığıyla yazamadım. Yazamadım, çünkü bu kadarına cesaretim yoktu” cümlelerinde saklıdır.

Yazara göre doğduğundan beri içinde bulunduğu sosyal çevre uzun süre manevi olmayan sadece fiziksel nefret duyduğu içki alışkanlığına istekle değil böyle olması gerektiğini düşünerek karar vermesinde büyük etken olmuş; kendini asla bir ayyaş, bir bağımlı olarak tanımlamamasına rağmen daha önce kadınların oy kullanmasına karşıyken ilerleyen yaşlarda California Eyalet Yasasında yapılması teklif edilen değişiklikler arasında yer alan kadınların oy kullanma hakkını şiddetle desteklemiş, oy hakkı elde ettikleri an kadınların pubları kapattıracağına inanmış ve bu düşüncelerini şu çarpıcı cümlelerle desteklemiştir: “Çocuklarımızın yok olmaması için arseniği, striknini, tifo ve verem mikroplarını büyük bir başarıyla ortadan kaldırdık. John Barleycorn’a da aynı şekilde davranın. Durdurun onu. Ruhsat verilmiş ve yasal olarak, ortalıkta dolaşıp, gençliğimizi avlamasına izin vermeyin. Ben alkolikler için yazmıyorum; yeni doğmuş ya da doğmakta olan sağlıklı normal çocuklarımız için yazıyorum. Bu yüzden kadınların oy kullanması yönünde oy kullandım. Çünkü gelecek kuşakların karılarının ve annelerinin John Barleycorn’un varoluşunu sonlandırmak ve onu yitip giden vahşiliğimizin tarihsel hapishanesine geri göndermek üzere oy kullanacaklarını biliyorum. Kadınlar, ırkın gerçek koruyucularıdır. Erkekler savurgan, maceracı ve kumarbazdır. Sonunda onları kadınları kurtarır. İnsanın kimyada yaptığı ilk deney, alkol yapmak olmuştu, o gün bugündür de kuşaklar boyunca, içki yapıp içiyorlar. Herhangi bir toplumda oy hakkı elde ettikleri an yapacakları ilk iş pubları kapatmak olacaktır”.

İlk olarak 1903’te Saturday Evening Post’ta tefrika edilen bu otobiyografik roman, yayımlanmasından itibaren öylesine geniş bir yankı yaratmıştır ki 1919 yılında Amerika'da içki yasağının uygulanmasına yol açan etkenlerden biri olmuştur. Din adamları bu romanı, içki içenleri kınamak için bir dayanak haline getirmiş; içki yasağından yana olan ahlak dernekleri London'un yapıtından bölümler alarak kitapçıklar hazırlatıp yüzbinlerce kitapçığı Amerika'nın dört bir köşesine dağıtmışlardır. Eser kitap halinde yayımlanmasından bir sene sonra da Hobart Bosworth tarafından sinemaya uyarlanmışsa da film onlarca yıldır kayıptır.

Editör: Pınar Tufanlı

John Barleycorn Soruları ve Cevapları

John Barleycorn kimin eseri?

Jack London

John Barleycorn türü nedir?

Yabancı Romanlar

John Barleycorn kaç sayfa?

240

John Barleycorn Yorumları

jack london hayranıyım

12-04-2024 12:52