Kitap Türü:Yabancı RomanlarOrjinal Adı:The Iron HeelÇeviren:Şemsa Yeğin
Puan Tablosu
Arka Kapak Bilgisi
Demir Ökçe Özet
Proletarya ve emek kahramanlarının mücadelesi gün geçtikçe zorlaşmakta Jack London’ın deyimiyle ‘’Sosyal Devrim’’ kanla insanların zihinlerine kazınmaktaydı. Karın tokluğuna çalışan ağır işçilerin çalışma süreleri arttırılıp ücretler azalmaya; proletarya’nın korkulu rüyası küçük işletmeleri boğarken ki vahşilikle kendisinin kurban konumunda olacağı günü hissetmeye başlaması dişlilerini feda etmesiyle kan gölüne dönüşmektedir.
1910’lu yıllar ile başlayan Amerika ve bütün dünyayı savuran işçi komünlerinin var olma mücadelesinin Demir Ökçe ile titanlar tarafından ezilmesini, avukatlar tarafından adaletin kimin için olduğunu sorgulayan bütün çıplaklığıyla anlatan vahşi bir melodram okuyoruz. Kolunu kaybeden Jackson’un bir hiçliğin ortasına doğru itilişinin binlerce adsız kahramandan birini meclise kadar uzanacak bir efsaneye dönüştürecektir. Ernest’in canını ortaya koyarak çıktığı bu yolculuğu Avis’in ağzından dinliyoruz. Avis Ernest’le babasının düzenlediği toplantılarda yüksek sesle çıkışlarıyla tanınmaktadır.
Jackson’ın yaşamını araştırmasıyla birlikte ‘’omurgasız sürüngenlere’’ benzettiği Proletarya’nın makinenin durmaması için insanları nasıl harcadığını başta inanmasa da bu alt sınıf insanlara yaklaşarak bizzat görecektir. Düşüncelerinde ki inanç ve amaca olan tutkusu Ernest’le olan duyguyla daha da artmaya başlayacaktır. Sert tartışmalara sahne olan bu toplantılarda adalet ve basın üzerinde sermayenin eli o kadar uzundur ki kendisine yönelebilecek en ufak tehlikeyi bile en ağır şekilde cezalandırmaktadır.
Avis’in babası ekonomi ile ilgili yazdığı kitabı nedeniyle görevi sonlandırılır. O yüksek yaşamından ayakların altındaki insanların yanında kendini bulur. Avis Ernest’le evlenir. Ernest işçi komünlerinin destekleriyle meclise girer. Sermaye toplumu onu burada da yalnız bırakmayacaktır.
Amansız bir yolculuk onu buradan da hapishaneye yolunun düşmesini sağlar. O artık bir kahramandan ziyade ‘’Anarşist’’ bir hedeftir. Titanların hiç acıması yoktur. Emek ve insan sermayesi onlar için hiçbir şey ifade etmemektedir. Ernest ve arkadaşları için hapishane yaşamı engel teşkil etmez. Doğru zamanı beklemek daha önceliklidir. Ernest işçilerin yanında olarak inandığı değerlerin savaşının mecliste çözülemeyeceğini anlar.
Grev ve ardından da Oligarşinin paralı askerleriyle insanlıktan uzak bir savaş başlayacaktır. Kaybedecek hiçbir şeyi olmayan Jackson kendini bir anda direnişin içerisinde bulur. Yaşamı derme çatma bir odadan ibaret Jackson düşünceleri için kendini feda etmeye hazırdır. Zaten davadan başka başarılı sayılabilecek sağlam diğer kolundan başka bir şeyi yoktur. Proletarya’nın içerisine ölümü anlamlı kılmak için patlayıcılarla yürüyecektir. Sermayenin kendinden götürdüklerinin intikamını almak için kendinden vazgeçecektir.
İstihbarat ve paralı askerlerin arasında sivil savaş kaosu beslemektedir. Ernest durmadan kaçmaktadır. Vahşi bir hayvandan farksız olan Titanlar işçilerin üzerinde bir an bile kurşunlarını eksik etmemektedir. Sermayenin lüks ve dokunulmaz hayatı kanları içerek kendisine ulaşılmaz bir cennet kurmuştur. İşçiler bir av günü gibi sokaklarda can vermektedirler. Ernest’in anlatımıyla giysileri ve yemekleri işçilerin kanlarıyla olan sermaye bütün ulaşılmazlığıyla teker teker bütün sorunları ortadan kaldırmaktadır.
Örgütlenme ve birleşme gününün geleceği günü bekleyen Ernest yıllardır çözülemeyen bir esrarlı sonla ezikler ve morluklar içerisinde saklanarak, okuru şaşırtacağı bir gelişmeyi yaşadığı sonu beklemektedir.
Jack London Demir Ökçe kitabında Oligarşi ve Sosyalizm arasındaki mücadeleyi Proletarya’nın içinde bir sığınak olarak Avis’e olan Ernest’in aşkını ustalıkla anlatmıştır. Mücadele vahşetinden ve gücünden hiçbir şey kaybetmeyerek devam etmektedir. Jackson ve Ernest’ler yeniden doğmakta sosyolojik savaş rollerini zaman zaman değiştirerek devam etmektedir. Sermaye yeni insanları yutmakta bu doğal portre bütün gerçekçiliğiyle hala yaşamaktadır. Jack London yıllar öncesindeki çıtası halen çok yükseklerde geçerliliğini korumakta ve diğer kitaplarıyla yarışmaktadır. Jack London Demir Ökçe kitabında sermaye’nin kural tanımazlığını ve adaletin, basının, askerin içi boşaltılmış duygularını eleştirerek ideayı ve iyiyi övmektedir.
Yazan: Şeyhzade Bilgin
Demir Ökçe Soruları ve Cevapları
Demir Ökçe kimin eseri?
Jack London
Demir Ökçe türü nedir?
Yabancı Romanlar
Demir Ökçe kaç sayfa?
270
Demir Ökçe Yorumları
mükemmel bir konusu var çok etkileyici tavsiye ederim
30-03-2016 09:46
fazla mesaj veriyor o yüzden okurken bayıyor gençlere göre değil kitap
01-04-2016 11:38
konusu ilginç iğnelemeler ve göndermeler çok fazla o yüzden tartışılacak bir kitap ama genel olarak güzeldi buradaki özeti de güzel olmuş onu okuyarak da fikir edinebilirsiniz
23-08-2019 13:48
demir ökçe kitabı hangi varsayım üzerine kurulmuştur bilen var mı