Amerikalı yazar Ernest Hemingway’in ünlü eserlerinden bir tanesi olan İhtiyar Balıkçı okurlara hiçbir zaman umudu kaybetmemeyi gösteren bir hikaye sunuyor.
Romanda adından da anlaşılacağı gibi ihtiyar bir balıkçının hüzünlü hikayesi anlatılıyor. Balıkçılık yaparak geçimini sağlayan ana karakterimiz balıksızlık günlerinin etkisini tamamen hissetmeye başlar. Günlerdir ağına balık düşmez ve büyük sıkıntıya girer. Öyle ki yanına çırak içi aldığı çocuğun annesi yaşlı balıkçının beceriksizliğini öne sürerek çocuğu başka balıkçının yanına verirler.
Fakat çocuk ona balıkçılığı öğreten yaşlı adamın yanından ayrılmak zorunda kaldığı için üzgündür. Bu yüzden yaşlı adam ne zaman sahile dönse işi gücü bırakıp ona yardım etmek için giderdi. Bu şekilde aralarında özel bir arkadaşlık başlar. Birlikte kalkarak av için hazırlıklara başlarlar fakat daha sonra ayrı tekneler ile yolları ayrılırdı. Akşam olunca çocuk ihtiyar balıkçıyı bekler, ona yine yardımcı olurdu. Fakat ihtiyarın her zaman balıksız dönmesi çocuğu da üzmeye başlar. Bunun üzerine bir akşam ihtiyar balıkçıya iki büyük balık verir ve bunları yem olarak kullanmasını ister.
Bir sonraki sabah ihtiyar balıkçı daha uzak sulara giderek şansını bu şekilde denemek istedi. Günlerdir boş dönmesinin üzüntüsünü sürekli hayalini kurduğu büyük kılıç balığını yakalama umudu ile teselli ediyordu. Sahilde iyice uzaklaşarak ağlarına balık düşmesini beklemeye başladı. Bir süre sonra oltasına bir balık takıldı. Olta ipi o kadar gerilmişti ki balıkçı bunun hayalini kurduğu büyük kılıç balığı olduğuna emindi.
Balık ihtiyar balıkçının beklediğinden daha güçlüydü ve tekneyi sürüklemeye başlamıştı. İhtiyar balıkçı balığın yorulacağını umarak oltayı mümkün olduğu kadar uzattı fakat balığın pek yorulmaya niyeti yoktu. İhtiyar balıkçı artık yorulmuş ve suyu da az kalmıştı.
Bir süre sonra balık yavaşlayamaya başlamış ve su yüzüne çıkmıştı. Balığı görünce ihtiyar daha da umutlanmıştı. Balık tahmin ettiğinden de daha büyüktü. İhtiyar balıkçı balığı hemen öldürmüş ve teknesine bağlayarak eve doğru yola koyulmuştu. Fakat balığın kanından etkilenen köpek balıkları teknenin etrafını sarmıştı. Bunun üzerine yaşlı balıkçı mızrağı ile köpekbalıklarını öldürmeye çalıştı. Bunda da başarılı oldu. Fakat köpek balıklarından birini daha öldürmeye çalışırken mızrağını kırmıştı. Artık elinde savaşacak Bir şeyi kalmamıştı ve köpek balıklarının tekrar saldıracağını biliyordu.
İhtiyar balıkçının tahminleri doğru çıktı ve tekne ile sahile varana kadar köpek balıkları kılıç balığından parça parça kopararak geriye bir şey kalmamasına neden olmuştu. İhtiyar balıkçı da bu mücadeleden çok yorulmuş ve sahile geldiği gibi evine çekilip dinlenmeye başlamıştır.
Tekneye bağlı olan kılıç balığından kalanlar da balığın büyüklüğünü göstermeye yeterliydi. Bunun üzerine herkes teknenin etrafında toplanmış, balığın büyüklüğünü konuşuyordu. İhtiyar balıkçı balığı tek parça halinde getirememişti fakat yeniden insanların saygısını kazanmayı başarmıştı.
İhtiyar Balıkçı Ernest Hemingway’in balıkçıları ele alan kitaplarından bir tanesi. Yaşlı adamın tüm olumsuzluklara rağmen pes etmemesi okuyucuyu da motive ediyor. Bazen umudunu kaybetmeden mücadele etmeninin bile yeterli olabileceğini mükemmel bir şekilde okura aktarıyor.
İhtiyar Balıkçı Soruları ve Cevapları
İhtiyar Balıkçı kimin eseri?
Ernest Hemingway
İhtiyar Balıkçı türü nedir?
Yabancı Romanlar
İhtiyar Balıkçı kaç sayfa?
80
İhtiyar Balıkçı Yorumları
kitabı hiç bir yerde bulamıyorum nereden satın alabilirim acaba her yerde tükenmiş görünüyor bir türlü bulamadım
17-03-2017 17:05
aslında çok sıradan bir hikayesi var ama insanı kitaba bağlayan bir çekiciliği var elimden bırakamadım yazarın yeteneği sanırım mükemmel bir şekilde anlatmış
30-01-2019 23:45
ihtiyar balıkçı romanı güzeldi yazarı güzel yazmış bizim balıkçılara benziyor hikayesi
18-02-2020 19:39
özet için teşekkür ederim
10-11-2022 23:39
hikayesi çok güzel yaşlı balıkçı tablosu ile bir ilgisi var mı merak ettim