Tarihin kendini tekrar ettiği sık sık görülen bir durumdur. Hatta bir adım ötesinde, tarihte bazı şeyler hep aynıdır. Bir devleti destekleyenler ve desteklemeyenler de tarih sahnesinin vazgeçilmez oyuncularıdır. Bu iki güruh arasında ki atışmalar bazen çok kötü sonuçlar doğursa da, asla eksik olmamıştır. Hangi tarafın destekleneceği ise bireysel bir muammadır. Ancak bir gazeteci ve yazarın, bireyselliği aşarak kendi görüşünü destekleyen eserler yazması da olağandır.
Yılmaz Özdil “Sen Kimsin?” isimli son çıkan kitabında oldukça çarpıcı iddialar eşliğinde bunu yapmış. Yazdıklarıyla birçok kişiyi rahatsız edebileceğini kitabın kapak tasarımından da anlayabilirsiniz. Zira kitabın düz beyaz kapağı üzerinde, şişmiş bir vaziyette hazır bulunan kırmızı balonu patlatmak için, Yılmaz Özdil isminin İ’si yerine yerleştirilmiş bir iğne bulunuyor. Kapak farklı şekillerde yorumlanabilecek olsa da, dikkat çektiği ve cesurca bir gönderme yapıldığı kesin.
Arka kapak yazısında ise herhangi bit gönderme olmadan, açıkça içerik açıklanıyor. Siyasetle ilgilenen kesimi cımbızla seçercesine kendine çekiyor. Kitabın konusu ise Adalet ve Kalkınma Partisi, diğer partiler ve siyaset… Seçilebilecek en dengesiz konulardan birisi zira siyasette yoğun bir fanatikleşme mevcut. Bu da tepkileri kitaba, haliyle yazarına çekebilir. Yine de Yılmaz Özdil’in böyle bir çekincesi olmadığını kitabın ilk sayfasından itibaren anlayabiliyoruz.
Bu kitap bir şiir olacak olsaydı, satirik olarak nitelendirilirdi. Çünkü Yılmaz Özdil köşe yazılarında kullandığı dilden pek farklı bir dil kullanmamış kitabın tamamında. Her cümlesi oldukça sert ve yargılayıcı… İtham edici. Hiç tahmin edilmeyecek kişiler için hiç tahmin edilmeyecek söylemler yer alıyor denilebilir.
Sadece siyasi şahsiyetler değil, tarihi ve edebi kişilikler de Yılmaz Özdil’in kaleminden geçerek kitaba yerleşmiş. Bunlardan en şaşırtıcısı da Necip Fazıl Kısakürek… Edebiyat derslerinden, usta bir işçilikle yazılmış şiirlerinden –şüphesiz herkes hayatının bir anında Kaldırımlar şiirinden etkilenmiştir- tanıdığımız sanatçı hakkında yazılanlara inanmak istemiyor. Böyle anlarda araştırma gerekliliği hissediliyor. Çünkü yazılanlar insanı şaşırtıyor ve vuruyor.
Yılmaz Özdil sadece tek bir partinin değil birçok partinin siyasi şahsiyetlerini kendince değerlendirmeye almış ancak kullandığı dil eleştirinin iğneleyici yüzünden alınmış. Ustaca iğnelemeler, kinaye yahut herhangi bir edebilik yok. Kaygı, endişe ve serzeniş yok. Okurken kitap okur gibi değil de hararetli bir tartışma yapıyormuş gibi hissetmek çok mümkün. Bunda kullanılan dilin sohbet havası içerisinde olması ve yüksek çıkışların bulunması da etkili.
Yine de yazar ara sıra kendini tekrarlamaktan kurtulamamış. Bunun nedeni de kitabın sürekli yüksek telde kaleme alınmış olması olabilir.
Kitabın sonunda ise herhangi bir kaynakça belirtilmemiş. Siyasi bilgisi, kitabın doğruluğunu desteklemeye yetmeyecek kişileri, bilgilerin doğruluğu hususunda şüpheye düşürebilecek bir ortam hazırlıyor bu durum. Elbette yazar eserini kaleme alırken tarihi bir kitap niteliğinde değerlendirmediği için kaynakça belirtmeye gerek görmemiş de olabilir.
Siyasete yeni yeni merak salan kişilerin ilgisini çekebilecek olan bir yapıt olmasına karşın; eseri okumadan önce belirli bir siyaset bilgisine sahip olunması gerektiği kanısı, kitabın kapağını açtığım ilk andan itibaren benliğime yerleşti. Zira güçlü bir eleştiri, sağlam bir temel üzerine konulmalıdır. Eğer konulmaz ise, temeli düzeltmek yerine çökertebilir.
Günümüz toplumunda insanların güçlü eleştirilerden korkma sebeplerinden biri de budur. Bu hal öyle bir duruma gelmiştir ki; insanlar güçlü eleştiriler karşısında lanetler yağdırarak kaçabilir yahut tahribat oluşturabilirler. Görmek ve göstermek istemezler.
O yüzden siyasal eleştiri içiren kitaplar okunmadan önce temel edinilmelidir. İşte Yılmaz Özdil’in kaleminden bize ulaşan, eleştiri örneği “Sen Kimsin?” bu temelin üzerinde zihinsel farkındalık olarak yeşerecektir. Ne şekilde yeşereceği ise okuyanın takdiridir.
Yazan: Senagül YILDIZ
Sen Kimsin? Konusu
Köşe yazılarından tanıdığımız Yılmaz Özdil mükemmel üslubu ile mükemmel kitaplara imza atmaya devam ediyor ve yeni kitabı Sen Kimsin ile siyaset dünyasında son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz bazı soruların cevaplarını sunuyor.
Yılmaz Özdil kendi tarzı olan nadir yazarlardan bir tanesi ve siyaset gündemini en iyi takip eden gazetecilerin de başında geliyor. Daha önceki eserlerinde olduğu gibi siyaset dünyasında yaşananları farklı bir şekilde ele alıp güzel eserler ortaya çıkartıyor. Kadın ve Adam kitapları ile siyaset dünyasında adı geçenleri okurlarına tanıtan yazar bu kez de Sen Kimsin sorusu karşısında ismi geçenleri okurlarına anlatıyor.
Sen Kimsin? Soruları ve Cevapları
Sen Kimsin? kimin eseri?
Yılmaz Özdil
Sen Kimsin? türü nedir?
Politika
Sen Kimsin? kaç sayfa?
448
Sen Kimsin? Yorumları
internetten siparişini verdim merakla bekliyorum
14-10-2017 01:02
süper bir kitap herkese şiddetle tavsiye ederim. yılmaz özdil yine kendi üslubuyla yine harikalar yaratmış. kitabı alalı 4 gün oldu ve bitirdim. çok sürekleyici ve şuan yaşadığımız siyasi yaşantımızda ve bizi yönetenlerin yalan yanlış davranışlarını harbi olarak bize aktarıyor.
20-10-2017 11:10
siparis verildi bekliyorum
23-10-2017 19:59
klask yılmaz özdil kitabı yine herşeyi mükemmel arşivlemiş ve bir araya getirmiş
07-11-2017 17:42
çok güzel kitap ama bazı kısımlar bana bile itici geldi dilini ağırlaştırmış biraz
17-11-2017 17:35
şu an okuyorum bilgi tazelemek ve yakın tarih arşiviniz zenginlestiriyori
29-11-2017 16:20
bu kitabın özetini biri yazsın
12-01-2018 02:56
müthiş bir yakın tarih, tarihe not olarak kalacak kitap:
03-03-2018 13:26
güzel bir kitap klask yılmaz özdil kitabı beğeniyorsanız okuyun karşı taraftaysanız hoşunuza gitmez ama yine okuyun
23-12-2019 21:51
güzel yazıyor ama sürekli kendini tekrar ediyor gibi hissettiriyor