Kalp

Kalp
Kitabın Yazarı:İskender Pala Kitap Türü:Yerli Romanlar Yayınevi:Turkuvaz Yayınlandığı Yıl:2019 (02-04-2019) Sayfa Sayısı:328 ISBN:9786052169759 Kitap Puanı:8.3 / 10 | Yorum: 10

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al Pandora:156,00 TL e-kitap,pdf,epub: *

8.3
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Kalp - İskender Pala

Kitap Türü:Yerli Romanlar

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Kalp Özet

İskender Pala Kalp üzerine

İskender Pala’yı tanıyanlar onun divan edebiyatına olan ilgisini bilir. Ya da ufak bir araştırmayla elde edilebilir bir bilgidir. Divan edebiyatında kalbin ayrı bir yeri vardır. Tüm şiirlerin bir köşesi kalbe çıkar. Tasavvufun merkezinde yer alır. İnsan ilişkilerinde dahi sonunda karşımızda olan mantık değil kalptir.

Kalp üç bölümde ayrıntılanıyor eserde. Kalp Külliyatı, Kalp Muhteviyatı, Kalp Spektrumu başlıkları altında kalbi anlatıyor. Birinci bölümde kalbin türlerini, ikinci bölümde kalbin yapabileceklerini ve üçüncü bölümde ise kalbe etki eden duyguları ele alıyor. Bu kitap, kalbi her açıdan inceliyor. Kitabı elime aldığımda o kadar şaşırdım ki inanamadım. Bu denli ayrıntılı inceleme yapmak birikim ister. Uzun çalışmaların sonucu ortaya çıktığı çok aşikâr. Kimi zaman hepimizin bildiği hikayelerle karşımıza çıksa da hiç duymadığım bir o kadar da etkileyici hikayeleri konularıyla o kadar güzel bağdaştırmış ki elinden bırakmak istemiyor insan. Üstelik çok akıcı bir dile sahip ve okunması kolay. Her gün birkaç bölüm okumak cidden kısa sürede farklı bir bakış açısı kazanmanızı sağlıyor. Kalp’te felsefeden mitolojiye sanattan edebiyata her yönüyle incelenmiş bir kalp karşımıza çıkıyor. Divan edebiyatından verdiği örneklerle yazısını zenginleştiriyor Pala. Kimi zaman halk edebiyatı kimi zaman dini kitaplardan verdiği örnekler insanı etkiliyor.

“Kalbine baktır Hocam!”
“Kalbim bana ihanet etmez doktor!”
“Ya ederse?”
“Etmez doktor, etmez, çünkü kırk yıldır öğrencilerime kalbin içindeki sevgiyi, aşkı, dostluğu, erdemi anlatıyorum. Kalp, herkesin kendini unuttuğu bu çağda, bunca iyilik gördüğü birine ihanet etmez!”

Kitap bu replikle başlıyor İskender pala ve hekimi arasında geçen bu kısa diyalogdan sonra İskender Pala “kalbi tanıdığımı bildiğimi zannediyordum ve kalp üzerine meraklı okumalara alışıktım. Ama mesela kalbi hiç Hz. Adem’in sinesine bağlı duran Havva gibi düşünmemiştim. Kalbimi çok düşünmüştüm de mesela, kalbimi dinlemeyi düşünmemiştim...” diyor ve kitap bir nehir gibi kalbinize süzülüyor.

Kalbin mayası aşktır. Ve aşk hakkında dünya günümüze kadar oldukça fazla birikim yapmıştır. Mevlana başta olmak üzere aşkın her hali özellikle de Allah aşkı ön planda kitapta. Şiirler kitabın baş köşesinde çünkü “Kalp dili şiirdir.”. “Ne zaman gönlümüz konuşacak olsa şiir devreye girer ve kalbin şiir biçiminde söyledikleri, aslında ölümün elinden bir şeyleri kurtarmak için dile getirilmiş mısralara dönüşür. Bunun sebebi kalbin unutmayışı, şiirin de unutulmayışıdır. Kand-i mükerrer lezzet gibi.”

Her konuyla bir ilgisi olan kalp kavramının her şeyin hatta düşüncenin tohumu olduğunu görüyorum. En basitinden halk şiirleri, divan edebiyatı gibi halkın ve üst sınıfların bile ortak konusu halinde. Zengin ile fakirin belki de tek ortak noktasıydı kalp ve şiir bunun yansımasıydı. Değişmeyen tek şey değişimdir derler ya buna bir de kalbi eklemek gerekir. “Yazı yoktu ama o vardı. Dünya yaratılmamıştı ama o kasılıp gevşiyordu.”

Kalp... Bizleri yaşatan bir organ. Belki de aşkı anlatmak için kullanılan, çizilen bir obje. Ama bu kitap kalbin, gönlün, yüreğin ne anlama geldiğini gösteren harika bir harita sanki. Ne çok şey varmış kalpte. Ne az anlam yüklüyormuşuz meğer bir kalbe. Hak etmemiş bizlerin davranışlarını. Değer bilememişiz meğer... Pala’nın da söylediği gibi “Kalp, soğuğu sevmezmiş. Soğuk, kalpte spazma sebep olurmuş. Siz siz olun soğuk insandan, soğuk sözlerden, soğuk şakalardan... velhasıl her türlü soğukluktan uzak durun.”

Kitap herkese hitap ediyor ve çok akıcı bir şekilde okunuyor. İnsana farklı bir görüş alanı sunuyor maddi değil de biraz manevi biraz kendi içine yolculuk etmeli. Kalp kıymetli bir eser. Divan ve halk edebiyatı kültürümüz unutulmaya yüz tutmuşken tekrar canlanmasını sağlayan bir eser aynı zamanda.

Yazan: Gizem Yıldırım

Kalp Soruları ve Cevapları

Kalp kimin eseri?

İskender Pala

Kalp türü nedir?

Yerli Romanlar

Kalp kaç sayfa?

328

Kalp Yorumları

harika bir kitap verdiğiniz paraya değiyor

26-05-2019 21:58

bu kitabı bana hediye eder misiniz?

27-05-2019 16:55

iskender palanın yeni kitabı zaten adamın tüm kitapları güzel alıp da pişman olduğum olmadı yeni kitaplarını sabırsızlıkla bekliyorum

28-05-2019 17:48

super kitap ben okudum

28-05-2019 22:21

fena degil verdiginiz paraya degiyor okuduguna pisman etmiyor ama cok da guzel degil 3.5 yada 4 yildiz eder

29-05-2019 22:38

biz kitap okurlara iskender pala'dan yine harika bir kitap. el eline bitirmeden bırakamazsın. burdan kendisine teşekürler.

Aziz • 24-06-2019 15:46

iskender pala'nın okunması gereken kitaplarından bir tanesi

5parasızkitapsever • 25-07-2019 16:38

diğer yorumcuların aksine ben kitabı hiç beğenmedim. zor okunuyor. tamam divan edebiyatı üzerine uzmanlaşmış olabilir yazar ancak konu burda divan edebiyatı değil. türkçemizi itinayla katletmiş. tebrikler.
yeni türkiye (!) dönemine uygun bir kitap olmuş. alaaddinin sihirli lambasından iki tıkı daha az fantastik ögeler barındırıyor. satır aralarında itaat, biat kavramları kutsanırken akıl ve bilim yeriliyor. yazarın aynı zamanda bürokraside görev almasına bu yüzden şaşmamalı.

hikayeler bilindik ve doyurucu değil. koca koca adamların üstelik akademik unvanı olanların böyle hikayeleri gerçekmiş gibi anlatmasına şaşırmıyorum bu ülkede artık. üstlerine düşen misyonu yerine getirdiklerine inanıyorum.

üstelik yalan yanlış bilgiler de veriyorlar. hristiyanlar ve batı dünyası ne kötü, islam ve müslüman dünyası şahane mesajını iliklerinize kadar hissediyorsunuz. örnek olarak da avrupa'nın obezliğinden dem vuruyor. benim okuyucu kitlem belli ne desem inanır zaten diye hareket etmiş belli ki. hemen hatırlatalım türkiye avrupa'nın en obez ülkesi. yani işkembeden sallamamak lazım bence.

çalışan kadınlar da nasibini almış. anneler çalışmak yerine çocuklarıyla vakit geçirsinler mesajını vermiş. her taraf testesteron koksun istiyor yazar. gerçekten kitaba verdiğim paraya harcadığım zamana acıdığımdan kitabı bitirdim. yoksa doğrudan çöpe gidecek bir kitap.

nirvanayı ise "cezbe" denilen hal, durum ile yapmış. hani ibadet yerlerinde kendilerini parçalayan, bağıran, tuhaf davranışlar sergileyen tipleri olumluyor yazar.

tüm bunlardan sonra hala okumak istiyorsanız buyurun. karar sizin.

09-09-2019 10:29

a71 kitabını da ekler misiniz

11-07-2022 22:51

pdf paylaşın o kadar para veremem

12-06-2023 18:36

İki Darbe Arasında Dört Güzeller A-71 Kervan Leyla ile Mecnun Kalp İtiraf AbumRabum Karun ve Anarşist Kitab-ı Aşk OD Mesela İki Dirhem Bir Çekirdek Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk Katre-i Matem Bülbülün Kırk Şarkısı İstanbulcunun Sandığı Şah ve Sultan Mihmandar Efsane (Bir Barbaros Romanı) Aşka Dair en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli