Nazım Hikmet’in annesi, Yahya Kemal Beyatlı’nın sevgilisi ve sarayın en önemli devlet adamlarından biri olan Hasan Enver Paşa’nın kızıydı Celile. Ela Gözlü Pars Celile romanı onun biyografisini ele alan çok akıcı bir roman. Ayrıca kendisi Türkiye’nin ilk kadın nü ressamı olarak da biliniyor. Celile’nin hayatında yer etmiş herkesi barındıran Ela Gözlü Pars Celile kitabının konusu ise şöyle;
Celile’nin ailesi Osmanlı Devletinin en nüfuzlu ailelerinden biriydi. Dedesi ‘Eski ve Yeni Türkler’ adlı kitabın yazarı Mustafa Celaleddin Paşaydı. Aynı zamanda babası da ünlü dil uzmanı ve eğitimci olan Hasan Enver Paşaydı. Mürebbiyeleri ile beraber aldığı eğitim sonucunda Celile ilim sahibi bir kadındı. Her gün gazete ve dergi okur bunları da eş ve dostlarıyla paylaşırdı. Eşi Hikmet ise ondan tamamen farklı bir adamdı. Hiçbir zaman Celile’nin istediği eş profiline uygun biri olmamıştı. Dünyadaki ve ülkesindeki olaylarla çok ilgilenmeyen, işte çalışmayı çok sevmeyen biriydi. Babası ünlü Selanik valisi Mehmet Nazım Paşa olduğundan biraz da ona sırtını dayayarak yaşıyordu. Selanik o zamanlar yeni bir hareket ile çalkalanıyordu. Milliyetçilik akımı Balkanları da sarmış ve Türkler artık orada istenmiyordu. Celile ise oğlu Mehmet Nazım’a hamileydi ve İstanbul’a gitmeden doğum yapmıştı.
İstanbul’a gittiklerinde çok güzel günler geçiren Celile, kayın pederi Mehmet Nazım Paşa’nın Halep’e atanmasıyla kendisini bir anda orada buldu. Kocası onu, orada ticaret yapacağını ve çok para kazanacaklarını öne sürerek ikna etmişti ve Celile de buna göz yummuştu. Halep güzel bir şehirdi. Fakat önemini kaybetmişti. Ticaret yapan kişiler belliydi ve yeni gelenlere pek iş kalmıyordu. Bu sırada Celile tekrar doğum yaptı. Bir kızı olan Celile adını Samiye koyacaktı. Eşinin işlerinin bekledikleri gibi gitmediklerini gördüğünde İstanbul’a geri dönmeye hatta kocasından boşanmaya karar verdi. Boşanıp sonra tekrar nikahları kıyıldı. Nazım giderek büyüyordu, çok küçük yaşlarında bile şiire çok merakı olan bu mavi gözlü çocuğun hayali Harbiye idi. Şimdiden şehit olmak istiyor, vatanı milleti için bir şeyler yapmak istiyordu. Bir gün arkadaşıyla beraberken karşıdan gelen Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nu gördüler. İkisinin arası evvelden beri çok iyiydi. Onun yanında ise Yahya Kemal vardı. İlk gördüğü anda birbirlerinden çok etkilendiler ve bu durum bir yasak aşkı meydana getirdi. Büyükada da başlayan gizli görüşmeler, Celile’nin ev tutmasına sebep oldu. Çok güzel giden ilişkiler vardı. Oğlu ise usta şairi çok seviyor ve onun hocası olmasından dolayı mutluluk duyuyordu. Fakat okulda hocası ve annesi hakkında dedikodular çıkınca durum değişti. Usta şair bu durumdan kaçmaya karar verdi ve büyük aşk kısa bir şiirler son buldu. Aynı zamanda Celile kocasından da boşandı.
Osmanlı Devleti’nin Milli Mücadele yıllarında oğlu Nazım önce Milli Kuvvetlerin yanında yer almış, daha sonra ise Rusya’ya giderek Bolşevik İhtilaline gidenlere yardım etmişti. Böylece ülkeye komünist olarak geri döndü. Yazdığı tüm şiirler yasaklandı. Gazetelerde yazmış olduğu yazılar dolayısıyla on iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Annesi hep onun yanında yer aldı. Oğlunun özgürlüğü için tüm kurumlara başvurdu. Artık altmış yaşına ve oğlu da kırk yaşına geldiğinde iyice yaşlanmıştı. Başvurulan tüm yerlerden ret sonucu alınca Nazım Hikmet açlık grevine başladı. Kalp yetmezliği ve karaciğerindeki sorun nedeniyle büyük sağlık problemleri yaşadı. Annesi pankartlar hazırlayıp açlık grevi bile yaptı. Yaşamının son 2 yılına geldiğinde ise nihayet oğlu hapisten çıktı. Fakat Celile kısa bir süre sonra kalp krizi geçirerek ve ardında birçok tablo bırakarak hayata veda etti.
Yazan: Ilgın Kocaman
Ela Gözlü Pars Celile Soruları ve Cevapları
Ela Gözlü Pars Celile kimin eseri?
Osman Balcıgil
Ela Gözlü Pars Celile türü nedir?
Yerli Romanlar, Biyografi
Ela Gözlü Pars Celile kaç sayfa?
416
Ela Gözlü Pars Celile Yorumları
mükemmel bir kitap mutlaka okuyun
28-09-2016 21:43
ben roman olarak bekliyordum farklıymış sıkıcı bir kitap
07-11-2016 22:00
arka planda tarih ve anılardan alıntılar harika, şiddetle tavsiye ederim
12-11-2016 07:39
kitabı çok beğendim.sevdiğim şair yanya kemalin yaptıklarına çok sirirlendim 3 gün etkisinden kurtulamadım.
04-02-2017 18:52
güzel bir kitap sürükleyici.ben de yahya kemal 'in aşkıyla savaşmayıp kaçmasına cok kızdım.buradan da anlaşılacagı gibi erkeklere güzen yok.
05-02-2017 13:29
tarih aşk, şiir, insan içiçe harika bir kitap .
16-02-2017 20:47
guzel bir kitap aradığım hersey var.
20-06-2017 17:09
celile romanı çok güzeldi ilk kez osman balcıgil romanı okudum çok beğendim başka kitapları var mı acaba?
05-12-2019 21:38
almak istiyorum kitap yorumları güzel görünüyor fiyatına değiyor sanırım