Ege'den Denize Bırakılmış Bir Çiçek - Halikarnas Balıkçısı
Kitap Türü:Öykü/HikayeOrjinal Adı:Ege Kıyılarından
Puan Tablosu
Arka Kapak Bilgisi
Ege'den Denize Bırakılmış Bir Çiçek Özet
Kitapta 37 öykü bulunmaktadır.
Knidos Afroditi
Bu bölümde Knidos kentinin tarihi geçmişi ile ilgili bilgiler aktarılmış. Knidos Afroditi hakkında bilgiler de yer alır. Afrodit’in güzelliği ile ilgili tasvirler vardır. Geçmişte birçok kişi burayı ziyaret etmiş ve Afrodit’in güzelliği karşısında hayran kalıp övgüler dizerler. Bölümün sonunda da Afrodit’in kendini tanıttığı mitolojik bir yazı verilmiştir.
Yedi Adalardaki Balık Bankası
Balıkçı Ahmet adında birine Yunanlı ona güvenerek, senetsiz dört beş bin lira vermiştir. O da diğer balıkçılara dağıtmıştır. Amaç balıkçılar balık tutacak, tuttuğu balıkları kasaya bırakıp kilolarını yazıp Yunan ortaklarına para karşılığında teslim edeceklerdir. Ocak ayıdır. On beş gün denizde kalıp balık tutacaklardı. Yolculuk Yedi Adalaradır. Her an adalar başka bir güzellik gösteriyor. Yedi Adalar bir tuzağa, bir güzellik pususuna benzetilir. Buraya gelen bildiğimiz dünyadan çıkmış olarak tasvir edilir. Ada kıyısından çok düş kıyısına benzediği ifade edilir. Bölümün sonunda balıkçılar istenen kiloda balıkları kasalayıp paralarını almışlardır. Aradan on yıl geçti. Balıkçıların yarısı öldüler, bazıları da boğuldular.
Tam Çoban
Yazar Kisle Büküne yalnız gelmiştir. Burayı tasvir eder, yerdeki kumdan başlar çiçeklerine kadar doğayı kendi düş dünyasında anlatır. Orada gezinirken yanına bir çoban gelir keçilerini kayıkla karşı adaya taşımasını ister. O da kabul eder. Yıllar geçer, o çobanı kasabadaki kasaplara sorar, çoban ölmüştür. O öldükten sonra keçiler çobansız doğada yalnız kalmışlardır.
Ege'nin Öfkesi
Bu hikâye de Ege Denizi’nin öfkesinin tasviri yapılmıştır. Önce fısıldar sonra gök gürültüsü gibi gürler ve patlar. Denizi sertliğinden dolayı Aksi Mahmut diye adlandırırlarmış. Aslında yazar tasvirini insan özellikleri üzerinden anlatmıştır. Biraz karışıklık mevcuttur, anlattığı canlıyı önce insan zannediyorsun sonraları denize ait özelliklerle harmanlanmış buluyorsun.
Halikarnas
Yazar bu hikâyede Halikarnas’ı gezdiğini anlatır. Öncelikle gezisine Bodrum Kalesinden başlar, onun tarihi hakkında bilgi verir. Koca kale savaştan kalma top ateşine uğramış izleri üzerinde taşır. Bir yarımada vardır ki kale de onun üzerindedir. Kentin bütün dükkânları ve binaları eski binaların arasına kurulmuştur. Yazar kenti gezerken bizlere eşsiz tasvirlerle kenti tanıtır. Kayıkları mandalina ve portakal bahçesine, evleri de denize açılıp sünger avlayan balıkçılara benzetir. Denizin köpükleri beyazdır, Afrodit’in bedenini bu köpüklerin beyazından yaratabildiğini söylerler. Kıyılarda, sokaklarda çocukların çıplak ayaklarla dolaştıkları ifade edilir. Geziye devam ederken tiyatroya rastlar, tarihin insanlarını tiyatroları özellikle güzel manzaralı yerlere kurduğuna dikkat çeker. Burada konuşulan Türkçenin hangi şiveye büründüğünü bulmanın güç olduğunu söyler çünkü bu kent birçok millete ev sahipliği yapmıştır. Müzikleri hareketlidir, düğünlerinden bahseder. Doğada olan canlı cansız varlıklara tarihte yaşamış anlı şanlı insanların adlarını takmıştır. Hikâyenin sonunda öykü yazacak olanlara güzel bir yer bulamıyorlarsa bu geldiği kente gezi yapmalarını önerir.
Altmış Altı Bükün Oynadığı Oyun
Hikâye bir kızın denize girmesi ile başlar. Kız Ege Denizi’nin hırçın olduğunu hesaba katmamıştır. Bu yüzden biraz diplere doğru gitmiştir, orada deniz canlıları ile karşılaşır. Onlardan kendini korumaya çalışır. Denizin içinde bir mağaraya girer ve içinde kaybolur oradan bir daha çıkamamıştır. Ahmet adında biri sünger avlıyordur. O sırada önüne birden denizkızı çıkmıştır. Bu kız ile evlenirler çocukları olur. Yazar balık avlarken onlara rastlar sohbet eder. Aslında hikâyenin genel kurgusu yazar tarafından kurgulanan hayali bir sahnedir.
Karaoğlan
Sinek Salih adında bir adamın Karaoğlan adında bir atı vardır. Bu atı satmaya karar verir. Bay Haşmet adında biri satın almak ister. Sinek Salih bin lira ister, Haşmet pahalı der. Yine de sonunda almaya karar verir alır. At İzmit’e götürülecektir. Tam vardıkları sırada at kükrer ve o sinirle şehrin içindeki lokantanın içine girer her yeri darma duman eder, insanlar onu kudurmuş zanneder. Zabtedemeyince ata tabanca ile ateş ederler, at can çekişerek ölür.
Çingene Ali
Çingene Ali’yi çingene diye hor görürlerdi. O dışarda nereyi boş bulsa geceyi orada geçirirdi. Bir gün çarşıda gezerken zaptiye onu karakola götürür, idam edilecek bir adamı ona astırmak istiyorlardır. Bunun karşılığında ona yarım altın ücret vereceklerini söylerler. O da kabul eder. İşini yaptıktan sonra kimseye görünmeden hızlıca koşarak dağa gelir. Burası onun yuvasıdır, sevincini, üzüntüsünü paylaştığı mekândır. Burada biraz vakit geçirir. Karısı Cuda’yı bulmaya gider ve bulur. Karısı ona hadi sen çal ben oynayayım der ve Ali parmaklarını şakırdatmaya koyulur.
Deccal
Küçük bucağın donanma derneği komşu köylerden yardım toplamaya gider. Bu ekibin içinde kaymakamda vardır. Müzik grubuyla beraber bu yolculuğa çıkmışlardır, çala oynaya giderler. Komşu köye varınca su içmek için köyün girişinde dururlar, o sırada müzik aletleri çalınmaya hala devam ediyordur, Çopur Mehmet bu sesleri duyunca korkar, deccal çıktı kıyametin kopacağını ilan ediyor sanar. Daha sonra köy meydanında kaymakam ile karşılaşır. Önünde boyun eğerek cahillik ettiğini bizi bağışlayın, o sesleri deccal geldi sandık der, kaymakam da kara cahilsiniz müzik aletlerinin sesini deccal sanırsınız, yıkıl karşımdan diye kovar.
Değirmenci Ateşoğlu Nasrettin
Adamın biri yel değirmenine gider, orada Değirmenci Nasrettin ile sohbet etmeye başlar. O hem anlatır hem gülermiş. Adamın aslında değirmencinin sohbeti hoşuna gittiği için yanına gelir gidermiş. Onun dünyaya pozitif bakışını severmiş. Dünyanın binbir kaygısından kurtulmak için değirmencinin yanına gelirmiş. Bir gün yine değirmene uğrar ona taşsız bir toprak yığını olan mezarını gösterirler.
Gülen Ada
Deli Davut isminde biri vardır. Adalar kara sevdalısıydı. Özellikle Gülen Ada’nın aşığıydı. Davut'un ada sevdasından yola çıkılarak bölümde özellikle Gülen Ada ile ilgili tasvirler çok fazladır.
Fırıncının Kızı
Güllük köyünde fırıncının kızı Nimet vardır. Köyde çoğu erkek onu seviyordur. Ama sonunda bıçak zoruyla Kara Yusuf onu kaçırır. Bu olay gazeteye düşer. Köylüler kızın ırzına geçti diye konuşmaya başlarlar. O anda yanlarından gülerek Nimet ve Yusuf geçer, köylüler şaşar kalır.
Hayatımın Romanı(Bir Eşeğin Otobiyografisi)
Bu bölümde bir eşek konuşturularak doğumundan ölümüne kadar olan hayatı aktarılmıştır. Fabl türüne örnektir.
Cura
Salih Efendi adında yaşlı bir amca vardır. Bir gün gençlerle sohbet ederlerken geçmişe gider, Cura adında bir çingene kızına olan sevgisini anlatır.
Turgut Reis
Gümüşlü köyünde Hasan adında bir çocuk vardır. Bahçe küreğini kayık küreği gibi kullanarak hayal dünyasında yeşerttiği Turgut Reis’i canlandırıyordur. O sırada Cevat Amca onu görür, ne yaptığını sorar. Öğrenir ki çamaşır teknesinde filo yapmış, kendince oynuyordur. Ona yardımcı olmak ister, bu hayalinin biraz da olsa gerçekçi şekilde olmasını ister. Komşularından gizli kayığını alırlar. İki tane de yolculuğa eşlik edecek kişi bulurlar, akşam hava kararana kadar bu oyunu sürdürürler. Tekrar kasabaya döner, kayığı yerine bırakırlar.
Cennet Gemisi
Sünger Gemisi Bozburun’a doğru yol alıyordu. Tayfa grup şeklinde toplanmıştı. Deli Memiş adlı süngerci de oradaydı. Aklını birkaç yıl önce oynatmıştı. Sefer dönüşü evine varınca karısının ve dört çocuğunun bir gece önceki depremde ezilmiş olduklarını görmüş ve delirmişti. Süngercilere yalvarmıştı Memiş beni de alın yanınıza diye. Ona acımışlar, yanlarına almışlardı. Yolda giderken onlara cennet gemisi hikâyesini anlatır. Hikâyeden etkilenen denizciler bir türkü tutturur hep bir ağızdan. Sesleri denizin hışırtısıyla karışmıştır.
Gündüzü Kaybeden Kuş
Miho adında bir açık deniz martısı vardır. Havada uçsuz bucaksız bir şekilde uçarken Hacı Süleyman adında bir avcı onu gözünden vurur ve kuş kör olmuştur. Miho dört beş saat hiç durmadan görme yetisini kaybettiği için bir umutla ışık arar. Ama en sonunda sesi kısılır, gürültülü bir ses çıkararak ve tekerlenerek, çırpına çırpına denize düşer.
Kancay
Kancay adında çingene bir kız vardır. Bu bölümde onun hayat hikâyesi anlatılır. Çingene bir anneden doğar, sonra büyüyünce çingenelerin doğasında olduğu için düğünlerde para karşılığında göbek atar, insanları eğlendirirdi. Bir gün düğün esnasında düğün sahibinin parayı alnına sert yapıştırması ile Kancay sinirlenir, kadına tokatı yapıştırır. Sonra herkes onun üzerine çöker, perişan halde oradan ayrılır. Ondan sonra da onu kimse kasabada görmez.
Neyzen
Tevfik adında bir çocuk vardır. Hayal dünyası geniş biridir. Bir gün kasabanın kahvesine bir yabancı adam gelir, oradakiler ona selam verip kahve sunarlar. Daha sonra bu adam elindeki ney müzik aletini çalmaya başlar. Bu ney sesini duyan Tevfik elindeki oyuncak kayık ile hayallere dalar. Ney sesi kesilince Tevfik yanında bulunan kamışlardan bir ney yapar. Uğraşır ve yaptığı neyden ses çıkarır. Gönlünün yolculuğunu anlatmaya koyulur.
Denizkızı
Bir adam bir gün deniz kıyısına gider. Orada denizkızı ile karşılaşır. Ona aşık olur. Babasını bulur ondan kızını ister o da adam zengin olduğu için kızını verir. Evlenirler ama eşi onunla sağlam bir bağ kuramaz kendini denize ait hissediyordur. Bir gün karısı denize gidiyorum diye gider ve bir daha dönmemiştir. Adam bu olaydan sonra delirir.
Son Türkü
Kör Hüseyin adında yaşlı bir adam vardır. Bir deniz kazası yüzünden gözü kör olmuştur. Ayriyeten çocuklarından ikisi de deniz kazası nedeniyle ölmüştür. Bu olaydan itibaren kendini deniz üzerinde dolaşmaya vermiştir. Bir gün kayık içerisinde otururken içten bir türkü tutturur, ardından denizciler bir bakar ki adam ölmüştür.
Unuttuğu Türkü
Samut adında bir denizci vardır. Sevdiği bir kız vardır. Kendisi bir gemici parçası olduğu için kız onunla değil zengin biri olan Ahmet’le nişanlanmıştır. Bir gün ikisini geminin üzerinden vedalaşırken görür ve içi sızlar. Ahmet gemiye biner uzun bir yolculuğa çıkmışlardır. Bir gün haber gelir ki geminin battığı içindekilerinde boğulduğu söylenir. Nişanlısının boğulduğunu duyan kız delirir, sürekli onun geleceğini tekrarlar. Samut ve Ahmet kurtulmuştur, beş altı ay sonra köye gelirler. Ahmet kızı tımarhaneye göndermek için ellerini kelepçeler, Samuta götürmesini söyler. Samutta bu duruma sevinir, kıza yolda giderken içten bir türkü söyler, bunu duyan kız bir garip olur ve ona unuttuğum bir türküyü hatırlattın der.
Tünek Ahmet
Ahmet adında bir genç adam vardır. Sessiz, kendi halinde, içine kapanık biridir. Her yılın belli bir zamanında bir ay denize açılır gelmezmiş. Kasabadakilerde onu bu bir aylık kaçamağından dolayı kaçakçılık yaptığını zannedermiş. Ama bir gün Hasan adında biri onun nereye gittiğini kahvede oturanlara anlatır. Bir gün denizde gezerken bir ses ve ışık dikkatlerini çeker oraya yönelirler. Bakarlar ki kuşlar toplanmıştır. Orada Ahmet’i uykuya dalmış bulurlar. O uyanınca neden buraya geldiğini açıklar, boğulacak olan kuşlara, gönlünü kurtarıcı tünek edermiş. Bundan sonra onun adı Tünek Ahmet diye anılır olur.
Yaşasın Deniz
Bu bölümde adaya yolculuk yapan üç balıkçının kendi aralarında sohbet ettiklerini ve geçmiş anılarını paylaştıklarına değinilmiştir.
Balıkla Kabak
Bu bölümde Şehiroğlu adasına doğru iki balıkçı yol alır. Giderlerken deniz üzerinde balığı su kabağıyla yakalama maceraları anlatılıyor.
Haydi Süngere
Otuz kişiye yakın kişi balık tutmak için denize açılırlar. Yolda şiddetli bir yağmur başlar. Kayığın içindeki balıkçıların fırtınayla karışık yağmurla mücadelesi anlatılır.
Deniz Eri Mahmut
Bu bölümde Mahmut adında birinin hayat hikâyesi anlatılıyor. Mahmut boylu poslu delikanlı olunca anası babası ölür. O da Döne adında biri ile evlenir. Çocukları olur. Bir yıl sonra savaş çıkar, Mahmut askere çağrılır. Eşi ile hüzünlü bir ayrılık yaşar. Mahmut savaşta esir olarak yakalanır. Yıllarca düşmanın elinde tutsak olarak kalır. Bir müddet sonra onu bırakırlar. Memleketine gider, evine gider bakar ki eşi biri ile evlenmiştir. Ona kızamaz şehit oldu olarak bildiğini ona dayanarak evlendiğini anlar.
Ateş Fatma
Bu bölümde Aliş ile Fatma'nın aşk hikâyesi anlatılır. Aliş ile Fatma çocukluk arkadaşlarıdır. Büyüyünce aşklarını itiraf ederler. Ali bir gün şehre gider orada uzun süre kalır. Kalmak için gittiği barda bir kadına tutulur, bu kadın onun parasını güzelce yer bitirir. Aliş beş parasız kalır. Bir gün çalışırken köylüsüne rast gelir, onunla köyüne döner. Fatma’ya olanları anlatır, o da sinirlenir ama onu silahıyla dağa kaçırır ve evlenirler.
Ayşe Kadın’ın Günahı
Dokumacı Ayşe adında namazına niyazına dikkat eden yaşlı bir kadın vardır. Romatizma hastalığı için denemediği yöntem kalmaz. Bir gün komşuları ona ılıcaya gitmesini önerirler. O da Hüsmen Ağa adında biri ile gider. Yanında da kızı vardır. Bir süre yol alırlar. Hüsmen Ağa bir yerde durur yola siz devam edin artık der. Bir süre giderler ama at gitmez olur. Ayşe kadının kızı atı hareket ettirmek için Hüsmen Ağanın iki çift küfür ettiğini annesine söyler. O da küfürün günah olduğunu söyler. Sonra mecbur kaldığını anlar, bu iki çift küfürü yarı yarıya söylemeleri gerektiğini söyler kızına.
Bir Gecekondu
Fatma küçük gecekondusunda bir başına yaşıyordu. Otuz yedi yaşına gelmiş ama evlenmemiştir. Bundan dolayı düşüncelere dalar o sırada kapı tıklatılır, korkar bu saatte kim diye. Gelen üstü başı kir içinde olan bir adamdır. Adam zor durumda olduğunu söyler, Fatma da yufka yüreklidir onu içeri alır. Üzerine bir şeyler verir, sonra uyurlar. Sabahta kahvaltısını yaptırır, gönderir. Bir bakar ki kenara bırakmış olduğu para çıkınının kaybolmuş olduğunu görür. Neyse ömründe bir gece süresince birine yardım etmişti, helal olsun zavallı adama der.
Mısır Buğday
Bu bölümde çocukluk arkadaşları olan Fatma ve Ali'nin masum aşk hikâyeleri anlatılıyor. Sonunda yuva kurarlar.
Eşler
Süleyman adında bir adam vardır. Kezban adında biri ile evlenir. Doğan tüm çocukları yapışık doğuyordur. Bu durumdan dolayı yakınır, bir gün dayanamaz ve karısını öldürür. O sırada çocuğunun birini dışarda akrep sokar, onu doktora yetiştirmek için baya mücadele verir. Çocuğa iğne vururlar ve çocuk iyileşir. Bu olaylardan sonra kendini sorgulamaya başlar. Derin bir iç sessizliğe gömülür.
Aferin Bre Yavrum
Bu bölümde taşrada öğretmenlik yapan bir adamın anısı anlatılmıştır. Okuma oranı artsın okula gelsinler diye bir gün bu öğretmen bir müsabaka düzenler, kazanana semer verecektir. Köyün çocukları canla başla mücadele ederler. Onların bu tatlı mücadeleleri öğretmenin hoşuna gider. Kazanan kişi Ayşe adında bir kız çocuğudur. Ayşe müsabaka sonunda öğretmenine dağda topladığı çiçekleri hediye eder.
Kara Ayşe
Bu hikâyede Ayşe adında bir kızın hüzünlü hayat hikâyesi anlatılır. Annesi öldüğü için babası bir kadın ile evlenir, üvey ana bunu istemez. İşten kovulursan seni eve almam demiştir. O da işten kovulunca sokakta kalır. Hangi erkeğe güvense sığınsa hep onu kullanmışlardır. Sonunda da Mehmet adında biri ile beraberdir. O da kullanır ve başka biri ile evlenmeye karar verir. Bunu duyan Ayşe Mehmet’i tırpan ile öldürür. Sonra Mehmet'in sesini duyan köylüler Ayşe’yi kovalarlar yakalayıp işkence ederler. Karakola götürürler.
Lahana Biber Turşusu
Dursun adında genç bir çocuk vardır. Kimi kimsesi yoktur şu yalan dünyada. Kasabalılar bunu hep hor görürmüş. O da dayanamayıp şehre göçmüştür. Orada burada yatarak gününü geçiriyormuş. Geçimini turşu satarak sağlıyordur. Bir gün onu duvar dibinde ölü olarak bulurlar.
Divan Reis
Bu hikâyede korsan hikâyelerinden birkaç tanesi anlatılmıştır. Divan Reis adında biri varmış, ömrünü korsancılığa adamıştır, belli bir yaşa geldikten sonra karada yaşamaya karar verir. İnzivaya çekilir.
Hırsız Selim
Bu hikâyede Dalgıç Sarı Selim'in hayatıyla ilgili kısa bir kesite yer verilmiştir. Selim dalgıçlığının yanında bir de hırsızlığı ile tanınırmış. Bir gün düğün alayının içinde kasabanın fahişesi denilen Emine adında kadına herkes yamyam gibi hareketler sergiler, buna dayanamayan Selim kadının yanına gidip benim karım olur musun diye teklifte bulunur. Köylüler şaşırmıştır tabi ama kız onun iyi niyetli olduğunu anlar. Bunca insanın onu kötü kadın olarak gördüğünü göz önüne alarak bu durum karşısında olduğu yere şaşkınlıktan yığılır.
Değerlendirme
Yazar Bodrum’a olan aşkı ile tanınır. Eserlerinin içeriği de genelde denizleri konu alan öyküleri kapsamaktadır. Bu eserinde Ege Denizi ve çevresine ait ada ve kasabaları anlatmıştır. Hikayeler gerçekçi bir gözlem gücüyle yazılmıştır. Doğaya ait tasvirlere çokça yer verilmiştir. Mitolojik hikâyelere yer verilmiştir. Ben beğenerek okudum. Okumayan okurlarımıza tavsiye ediyorum
Yazan: Fatma Özdemir
Ege'den Denize Bırakılmış Bir Çiçek Soruları ve Cevapları
Ege'den Denize Bırakılmış Bir Çiçek kimin eseri?
Halikarnas Balıkçısı
Ege'den Denize Bırakılmış Bir Çiçek türü nedir?
Öykü/Hikaye
Ege'den Denize Bırakılmış Bir Çiçek kaç sayfa?
224
Ege'den Denize Bırakılmış Bir Çiçek Yorumları
çok güzel bir başucu kitabı
14-02-2021 16:58
ege kıyılarından kitabını da ekler misiniz
11-10-2022 12:27
fırıncının kızı hikayesini biraz daha uzatın çok kısa kalmış