Ada, evin küçük kız çocuğudur. Evin aile bireylerine ne zaman yardım etmek istese bu istek geri çevrilirdi. O gün yine adanın canının çok sıkıldığı bir gündü. Evi süpürüp, temizleyen annesinin yanına giderek yardım etmek istediğini söyledi ancak annesi adanın bunu yapamayacağını söyleyerek ayağının altında dolaşmamasını istedi. Daha sonra Ada babasının yanına gitti. Babası ayakkabı boyuyordu. Ona da yardım etmek istediğinde "git oyun oyna ayağımın altında dolaşma" diyerek annesiyle aynı tepkiyi verdi. Çamaşır asan Babaannesi ve yumurta soyan ablası da adaya aynı tepkileri verince Adanın canı daha da sıkılmaya başladı. Oysa o evi temizleyebilir, ayakkabı boyayabilir, çamaşır aşabilir, yumurta soyabilirdi.
Bu can sıkıntısıyla bahçeye çıkan Ada dedesinin geldiğini gördü. Dedesinin elinde poşetler vardı. Onları taşımak için yanına gitse de dedesi Ada'ya bir adet mandalina vererek poşetleri taşıyamayacağını söyledi. Ada, mandalinayı yedi çekirdeklerini pantolonun cebinde unuttu. Akşam kıyafetleri değiştirirken hatta kıyafetleri yıkanırken de aklına gelmedi pantolonun cebinde unuttuğu mandalina çekirdekleri. Bir hafta sonra Ada aynı pantolonu giyince cebinde bir minik fidan bulur. Ama bunun ne fidanı olduğunu dahi hatırlamaz ve hemen onu bahçeye eker. Ada'nın artık bir işi vardı. Kendi fidanına bakarken bahçe işlerine de bakıyor, bahçeyi tertemiz yapıyordu. Uzun günler ve mevsimler geçti, Ada sabırla bekledi. Sonunda ağacı çiçek açmış meyve vermişti. Ada kendi meyvelerini yetiştirdiği için çok mutluydu. Tüm ev halkı başına toplanarak yedi mandalinaları.
Kitabın içeriğinde, Küçük olduğu gerekçesiyle hiçbir sorumluluk verilmeyen küçük bir kızın duyguları anlatılıyor. O sorumluluk alabileceğini düşünürken ailesinin onu sadece oyun oynarken düşünmesi Ada'yı yaralıyor. Ancak Ada, kendi işini icat ederek eve bahçıvanlık yapmaya başlıyor ve kendi meyvesini yetiştiriyor. İçerik bakımından hem sorumluluk duygusunu hem de bir meyvenin nasıl yetiştiğini anlatıyor. Kitabın sonunda okuyan çocukların da yapması için nasıl yetiştirileceği güzel ve sade bir dille anlatılıyor. Okul öncesi çağında bulunan çocuklarla hem Türkçe hem fen alanında yapılacak güzel bir etkinlik sunan bir içeriği var.
Ancak çocuk kitaplarında değerlendirmenin tek koşulu içerik değildir. Ön kapağın içerikle bağlantılı olması, kitabın içindeki resimlerin, içerikle bağlantılı ve büyük olması, yazıların az olması, öğretmenin ya da ebeveynin çocuğa resimleri gösterirken aynı zamanda kitabı okuması açısından yazıların boyutunun ideal olması, yazı çeşidi, gibi birçok bakımdan değerlendiriliyor. Kapaktaki resim de Ada'yı ve dışarıdaki fidanının izlediğini görüyoruz yani içerikle bağlantılı. İçinde bulunan resimler yeterince büyük, renkli ve ilgi çekici olduğu söylenebilir. Yazıların boyutu ideal ve çok fazla yazı yok. Kitabın dili oldukça sade. Resimler de büyük olduğu için sınıf ortamında okunurken topluca yapılacak bir etkinlik kitabı olabilirlik taşıyor. Arka kapağa geçildiğinde ise kitapla ilgili birkaç görsel bulunuyor. Ve basit bir tekerleme ile kitap özetleniyor.
Eğer toparlayacak olursak kitapta çocuklara uygun olmayacak herhangi bir şey görmedim. Gerek sınıf ortamında öğretmenler tarafından gerekse ebeveynler tarafından gerekse çocukların kendi başına okuyabileceği türden resimleri ve yazıları ile uygun bir kitap. Bir okul öncesi öğretmenliği öğrencisi olarak öğretmenlik hayatımda bu kitabı gönül rahatlığıyla kullanabilir, çocuklarla birlikte ağaç yetiştirme, fidan dikme etkinliğini gerçekleştirebilirim. Aynı zamanda çocuklara sorumluluk verilmesi gerektiğini de anlatan kitap, doğru bir yere parmak basıyor. Eğer çocuklara küçük yaştan itibaren ev işlerini öğretirsek çocuklar gelecekte kendi işlerini kendi halledebilen gerek el becerisi gerek zihinsel gerek hareket becerileri gibi birçok yönden kendilerini geliştirmeleri için daha çok alan tanımış oluruz. Keyifli okumalar.
Yazan: Senanur KARAKUZULU
Cebimdeki Mandalina Ağaçları Soruları ve Cevapları
Cebimdeki Mandalina Ağaçları kimin eseri?
Şermin Yaşar
Cebimdeki Mandalina Ağaçları türü nedir?
Çocuk Kitapları, Öykü/Hikaye
Cebimdeki Mandalina Ağaçları kaç sayfa?
36
Cebimdeki Mandalina Ağaçları Yorumları
şermin yaşar'ın cebimdeki mandalina ağaçları adlı bu kitabında yazarın josé mauro de vasconcelos'un şeker portakalı adlı eserinden etkilenerek yazdığını tahmin ediyorum. hikayemizin kahramanı ada adında bir kız. bir gün dedesinin verdiği bir mandalinanın çekirdeklerini cebinde unutur. ve bu çekirdeklerden bir filiz çıkar. ada bu filizi bahçeye dikerek onu fidan haline getirir. ve bir gün artık ada'nın meyve veren bir mandalina ağacı vardır.