Şu Acayip Hayvanlar

Şu Acayip Hayvanlar
Kitabın Yazarı:Tarık Uslu Kitap Türü:Çocuk Kitapları Yayınevi:Uğurböceği Yayınlandığı Yıl:2008 Sayfa Sayısı:160 ISBN:9789758781850 Kitap Puanı:8.8 / 10 | Yorum: 1

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:103,95 TL e-kitap,pdf,epub: *

8.8
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Harika
Giriş Yap Üye Ol

Şu Acayip Hayvanlar - Tarık Uslu

Kitap Türü:Çocuk Kitapları

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Şu Acayip Hayvanlar Özet

Tarık Uslu’nun yazdığı Şu Acayip Hayvanlar, Acayip Şeyler Dizisinin ilk kitabı. İlk kez 2008 yılında Uğurböceği Yayınları tarafından yayımlanan kitap, 9 yaş ve üzeri okurlar için uygun. Birbirinden ilginç bilgileri eğlenceli bir dille okurlara sunan kitabın pek çok sayfası Sevgi İçigen’in çizdiği siyah beyaz resimlerle süslü. Ayrıca kitapta pek çok minik karikatür de mevcut. Onlarca bilgiyle dolu olmasına rağmen okurları sıkmadan ilerlemeyi başaran kitap, Sunuş hariç 17 bölüm ve toplam 159 sayfa.

Kitabın en başında yer alan Sunuş kısmında yazar, bu yeni seri hakkında bilgi vererek niçin böyle bir seriye başladığını açıklar. Her gün gördüğümüz gökyüzü, meyveler, ağaçlar, hayvanlar ve daha pek çok şeyin aslında çok ama çok acayip olduğunu söyler. 7’den 70’e tüm insanların zamanla aslında çok acayip olan şeylere karşı körleştiğine dikkat çeker. Sürekli gördüğümüz için basit ve sıradan sandığımız pek çok varlık ve olayın aslında mucizevi bir yanı olduğunu savunur. Ayrıca serinin diğer kitaplarında hangi konulara yer vereceğinden bahsederek okurların merak ve heyecanını arttırır.

Şu Acayip Hayvanlar Özeti

En güçlü kim?

Geyik böcekleri ağırlık kaldırmada, antiloplar ve leoparlar hızlı koşmada, fil, ayı, aslan ve goril gibi hayvanlar ise fiziksel güç bakımından insanlardan çok üstündür. Ancak hayvanların hiçbirinde olmayan, yalnızca insanda bulunan akıl; insanın fiziksel zayıflığını önemsiz kılar.

Hayvanlar hastalandığında...

Tüm hayvanlar, çeşitli nedenlerle hastalanabilir ve Allah’ın onlara verdiği içgüdü sayesinde hastalıklarına iyi gelecek maddeyi tüketerek mesela şifalı bir ot yiyerek ya da gerekli davranışı sergileyerek mesela parazitlerinden kurtulmak için çamura yatarak rahatsızlıklarını giderebilir.

Hayvanlar nasıl uyur?

Balıklar yüzme keselerini havayla doldurarak, yılanlar gözü açık şekilde, kuşlar pençelerini dallara kilitleyerek, zürafalar ve filler ise ayakta uyur.

Kış kapıyı çalınca...

Yazın yiyecek bulmak kolaydır ancak kışın hayvanların hayatlarını devam ettirmelerini sağlayacak kadar yiyecek bulmaları epey zorlaşır. Bu yüzden hayvanlar bolluk döneminde buldukları yiyeceklerin bir kısmını ağaçların kovuklarına, toprak ve kar veya buz yığınlarının altına saklar.

Yağmur altında

İnsanlar yağmurdan korunmak için şemsiye kullanmayı ve kapalı alanlarda durmayı tercih eder ancak çoğu hayvan yağmurdan korunmak için yaprakların altına gizlenir, tilkiler buldukları ilk deliğe girer, karıncalar da birbirine kenetlenip top şekline gelerek boğulmaktan kurtulur. Sülükler ise yağmurlu havalarda saklanmak yerine yuvasından çıkarak farklı hayvanlara tutunur.

Sıcak havalar kimi bozar?

Hayvanların sıcak havalarla baş etme yöntemleri farklı farklıdır. Kimi hayvanlar tüylerini azaltır, kimi çamura yatar, kimi ağaçların gölgesine saklanır, kimi yüksek tepelerde karların erimediği bölgelere gider.

Gecelerin kuşu: Baykuş

İnsanlar tarafından haksız yere uğursuz olarak adlandırılan baykuşlar kocaman gözleri, sıra dışı ötüşleri, gececi olmaları, başlarını neredeyse tamamen arkaya kadar döndürebilmeleri ve daha pek çok özellikleriyle gerçekten ilginç varlıklardır.

Kurtlar vadisi

İnsanların eskiden beri canavar olarak nitelendirdiği, gerçekten tehlikeli hayvanlar arasında yer alan kurtlar insanlarınkine benzeyen aile yaşamlarıyla dikkat çeker. Tıpkı insanlar gibi ailelerine oldukça düşkün olan kurtlar hakkındaki bir diğer ilginç bilgi de Osmanlı döneminde kışın yiyecek bulamayan kurtları doyurmak için vakıflar kurulmuş olması.

Şu acayip kediler

En temiz hayvanlar arasında yer alan kediler genellikle dört ayak üstüne düşerler, keyifleri yerinde olunca mır mır mırlarlar ve canları isterse insanlara yakınlık gösterirler.

Kaplan! Kaplan! Kaplan!

Kedilerle aynı aileden olan kaplanlar, kedilerle kıyaslanamayacak derecede büyük ve tehlikelidir.

Bir arının hatıra defteri

Bir arı, minik beyaz bir kurtçuk olarak hayata başlar. Diğer arılar tarafından özenle beslenip büyütüldükten sonra kovanı temizleme, yavruları besleme, kovanı koruma ve çiçek özü toplama gibi çeşitli işlerde çalışır. Fazla değil, sadece birkaç hafta yaşadıktan sonra da hayata veda eder.

Birisi "Yaban arıları işe yaramaz" mı dedi?

Yaban arıları, bal arıları gibi leziz mi leziz bir bal sunmaz insanlara. Ancak insanların ve diğer hayvanların yaşamı için vazgeçilmez olan pek çok bitkinin tozlaşıp meyve vermesinde ve neslini devam ettirmesinde büyük rol oynar.

Odamda bir sinek var!

Muscadomesticalar yani kara sinekler 6000 adet gözlerinin bulunması, tat alma duyularının ayaklarında olması ve saniyede 200 kez kanat çırpabilme yetenekleriyle gerçekten de ilginçtir.

Salyangozlar ve sümüklü böcekler

Salyangozlar kabukludur, sümüklü böceklerin ise kabuğu yoktur. Ancak ikisi de hem kolayca hareket etmelerini hem de düşmanlarını kaçırmalarını sağlayan özel bir sıvı; sümük salgılar.

Deve kuşunun yumurtası

Hemen hemen 24 adet tavuk yumurtasına eşit olan deve yumurtası, yaydığı kokuyla örümcekleri kaçırır.

Şimdi göç vakti

Uçmak, dünyanın en zor işlerinden biri olsa da pek çok kuş türü için çocuk oyuncağıdır. Tavuk, devekuşu ve penguen gibi birkaç tür haricinde tüm kuşlar, uçabilmelerini sağlayan muhteşem bir yaratılışa sahiptir ve uçmak, özellikle göçmen kuşlar için hayati öneme sahiptir.

Merhaba sevgili ağustos böceği

Ağustos böceği, bütün yaz karınca gibi çalışıp yiyecek depolamak yerine şarkı söyler. Çünkü göremeyeceği bir mevsim için yiyecek depolamaktan çok daha önemli bir görevi vardır: Neslini devam ettirmek için uygun eşi bulmak. Zaten ağustos böceği yeryüzüne çıkmadan önce onlarca yıl toprağın altında kalır ve bu sırada belki de karıncadan bile çok çalışır…

Editör: Firdevs AÇAR

Şu Acayip Hayvanlar Soruları ve Cevapları

Şu Acayip Hayvanlar kimin eseri?

Tarık Uslu

Şu Acayip Hayvanlar türü nedir?

Çocuk Kitapları

Şu Acayip Hayvanlar kaç sayfa?

160

Şu Acayip Hayvanlar Yorumları