Bilim Öyküleri

Bilim Öyküleri
Kitabın Yazarı:Tarık Uslu Kitap Türü:Öykü/Hikaye Yayınevi:Uğurböceği Yayınlandığı Yıl:2011 Sayfa Sayısı:144 ISBN:9786055523138 Kitap Puanı:7.7 / 10 | Yorum: 6

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al e-kitap,pdf,epub: *

7.7
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Bilim Öyküleri - Tarık Uslu

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Bilim Öyküleri Özet

Bilim Öyküleri'nde on dokuz öykü bulunmaktadır. Bu öykülerden üçü kutupların keşfiyle, üçü evrim teorisiyle geriye kalan öyküler ise çok çeşitli bilimsel konularla ilgilidir. Bu öykülerin çoğu okuru bilgilendirirken güldürse de birkaçı epey hüzünlendirmektedir. Ota Benga adlı öykü ise onların başında gelmektedir. Bilim Öyküleri'nin 9+ yaşa hitap ettiği belirtilmektedir. Yine de anne-babaların çocuklarına, öğretmenlerin de öğrencilerine Bilim Öyküleri'ni okutmadan önce kendilerinin okumalarında fayda bulunmaktadır.

Bir Buğday Hesabı

Yıllar yıllar önce Hint ülkesinin şahı Shirma'nın canı çok sıkılır. Bu yüzden de kendisini eğlendirecek değişik bir oyun bulunmasını ister. Bunun üzerine başvezir Sissa, bulduğu satranç oyununu Shirma'ya sunar. Shirma bu oyunu çok beğenir ve Sissa'yı ödüllendirmek ister. Sissa da ödül olarak satranç tahtasındaki ilk kareye bir tane buğday konmasını ve diğer her kareye de bir önceki karenin iki katı kadar buğday konmasını söyler. Shirma başta bu ödülü küçümser ama hesap yapılınca bu ödülü vermenin imkansız olduğunu şaşkınlıkla görür.

Evreka! Evreka!

Sirakuza Kralı Hiero, 500 gram altın ile bir taç yaptırır. Ama içi rahat etmez. Çünkü kuyumcunun altından çalıp taca başka bir madde kattığından şüphelenir. Bunu tacı eritmeden anlamak için de Arşimet'i görevlendirir. Arşimet uzun uzun düşünür ama işin içinden çıkamaz. Sonunda banyo yaparken hacim ile ilgili bir şeyler fark eder. Sorunu böylece çözer ve sevinçle, "Buldum! Buldum!" anlamında "Evreka! Evreka!" diye bağırır.

Kar Tanesi Adam

Wilson Bentley annesinin hediye ettiği mikroskopla hepsi birbirinden farklı olan kar tanelerinin şekillerini keşfeder. Ama resim yeteneği olmadığı için bu kar tanelerini resimleyemez. Birkaç yıl sonra ise ailesinin hediye ettiği fotoğraf makinesiyle kar tanelerinin fotoğraflarını çekmeye başlar. Ömrünün sonuna kadar da kar tanelerine olan ilgisi devam eder. Bu yüzden de "Kar Tanesi Adam" olarak anılır.

Daldan Bir Elma Düştü

İğnenin Deliği

Elias Howe dikiş diken bir makine yapmaya karar verir. Çalışmalarını ortası delik iğnelerle yapar. Ama iğneler sürekli kırılır ve dikişler de çok başarısız olur. Zamanı böyle geçerken bir gece rüyasında kendini vahşi bir ormandaki yerlilerin arasında bulur. Yerliler tarafından ucu delik mızrakla öldürülürken uyanır. Böylece aklına iğnenin ortasını değil de ucunu delme fikri gelir. Bu fikrini uyguladığında da başarıya ulaşır.

Buzdan Ülke
Dünyanın Dibine Yolculuk
Buz Tutan Hayaller

Fibonacci ve Tavşanlar

Leonardo Fibonacci İtalya'da doğmasına rağmen Kuzey Afrika'ya giderek oradaki Müslüman matematikçilerden matematik dersleri alır. Hatta epey gençken, bu bilgilerle "Liber Abaci" adlı bir kitap yazar. Fakat Fibonacci'ye ününü kazandıran bir arkadaşının sorduğu tavşan sorusu olur.

Piltown Adamı Olayı
Hesperopithekus Haroldcooki
Ota Benga
Dr. Semmelweiss

Pastör'ün Savaşı

Uzun yıllar önce Fransa'nın Dole kentinde kuduz bir kurt ortaya çıkar. Kentte yaşayan herkesin en büyük kabusu olan kurt bir süre sonra ortadan kaybolur. O zamanlar küçük bir çocuk olan Louis Pastör büyüdüğünde yaşadıklarını unutmaz ve kuduzun tedavisini bulmak için çok çalışır. Nihayet bir aşı bulur ve hayvanlar üzerinde dener. Bir gün Joseph Maister adında bir çocuğu kuduz bir köpek ısırır. Büyük ısrarlar sonucunda Louis Pastör'ün aşısını ilk defa denediği insan bu çocuk olur. Çocuğun iyileşmesi üzerine aşının insanlar için de uygun olduğuna karar verirler. Böylece Louis Pastör kuduz aşısını bulan insan olarak tarihe geçer.

Dodo Kuşu'nun Soyu Nasıl Tüketildi?

Ampülün İlk Yanışı

Thomas Alva Edison ve ekibi ampül üzerinde çalışırlar. Ama uzun uğraşlara ve denenen türlü türlü maddelere rağmen ampülün içine koyacakları tel için uygun maddeyi bir türlü bulamazlar. Nihayet bir gün Edison, ceketinin kopan düğmesi sayesinde pamuk ipliğini denemediklerini fark eder. Böylece fazla umutlanmasalar da pamuk ipliğini de denerler. Ve pamuk ipliğinin bu iş için en uygun madde olduğuna karar verirler.

"E Pur si muove!"
Galvani'nin Kurbağaları
Tramvayda İki Şapşal

Editör: Firdevs AÇAR

Bilim Öyküleri Soruları ve Cevapları

Bilim Öyküleri kimin eseri?

Tarık Uslu

Bilim Öyküleri türü nedir?

Öykü/Hikaye, Öykü/Hikaye

Bilim Öyküleri kaç sayfa?

144

Bilim Öyküleri Yorumları

bende de var bu kitap oldukça güzel ve faydalı

28-07-2019 11:53

çocuklar için çok faydalı öyküler var bilim içermesi de ayrı bir güzel çocukları güzel şeylere yönlendiriyor hoşuma giden bir kitap oldu

22-10-2019 16:19

tüm öyküler bilim içeriyor o yüzden çok faydalı olduğunu düşünüyorum çocuklar için alabileceğiniz en güzel öykü kitaplarından bir tanesi

04-04-2022 20:55

matematiğin kaç canı var özeti yok mu

05-01-2023 21:07

içindeki öykülerin hepsi çok güzeldi

15-09-2023 21:34

kitabı çok sevdim çok faydalı

07-06-2024 21:21