Şahdamar

Şahdamar
Kitabın Yazarı:Sezai Karakoç Kitap Türü:Şiir Yayınevi:Diriliş Yayınları Yayınlandığı Yıl:2011 Sayfa Sayısı:148 ISBN:9789000185474 Kitap Puanı:7.8 / 10 | Yorum: 5

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al e-kitap,pdf,epub: *

7.8
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Şahdamar - Sezai Karakoç

Kitap Türü:Şiir

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Şahdamar Özet

Edebiyatın incilerinden olan Sezai Karakoç, 22 Ocak doğumludur. Diyarbakırlıdır. Ankara Siyasal Bilimler Üniversitesi mezunudur.

Şahdamar-Körfez-Sesler ise şairin eserlerinin birleştirilerek, kronolojik sıraya göre, Diriliş yayınları tarafından basılmış halidir. Körfez ilk olarak 1959, Şahdamar 1962, Sesler ise 1968 yıllarında yayınlanmıştır. Şahdamar-Körfez-Sesler (Şiirler 2) ise şairin 1953-1959 yıllarında çeşitli -Türk Yurdu, Papirüs, Dost, Değişim gibi- dergilerdir yayımlanmış eserleri içerir.

Kitap kendi içerisinde 3 bölümden oluşur. İlk bölüm olan Şahdamar kısmında 19 şiir yer almaktadır. 1953 yılının Ocak ayında yazılmış olan "Kar Şiiri" isimli şiir ile başlar. "Allah kar gibi gökten yağınca\Karlar sıcak sıcak saçlarına değince\Başını önüne eğince\Benim bu şiirimi anlayacaksın" (Sezai Karakoç - Kar Şiiri\Şahdamar-Körfez-Sesler kitabından sayfa 9)

Bu bölümdeki şiirler zannımca karamsar bir havadadır. Özellikle "Ötesini Söylemeyeceğim" isimli şiirde bu hava daha baskın olarak gözlemlenebilir.

İkinci bölüm olan Körfez kısmında 26 şiir yer almaktadır. Bu bölüm 1957 yılının yazında yazılmış olan "Balkon" isimli şiir ile başlar. "Bana sormayın böyle nereye\Koşa koşa gidiyorum\Alnından öpmeğe gidiyorum \Evleri balkonsuz yapan mimarların" (Sezai Karakoç-Balkon\ Şahdamar-Körfez-Sesler kitabından sayfa 53)

Üçüncü kısım olan Sesler bölümünde ise 13 şiir yer alır. Bu kısım 1962 yılında yazılmış olan ve 6 kısımdan oluşan "Sesler" isimli şiirle başlar. "Git diyor içimde bir insan sesi git kulak ver o sese\Mezarlara yerleşmiş adsız ölümsüz o sese" (Sezai Karakoç - Sesler 6. kısım\ Şahdamar-Körfez-Sesler kitabından sayfa 97-102)

Edebiyatımızın usta isimlerinden olan Sezai Karakoç'un adı geçince hemen hemen herkesin aklına "Monna Rosa" gelir. Bu şiir neredeyse efsaneleşmiştir. Sezai Karakoç'un bu şiiri akrostiş olarak Muazzez Akkaya'ya yazdığı söylenir. Ayrıca şairin Muazzez Akkaya'ya yazdığı varsayılan "Pinpong Masası" isimli şiiri de Şahdamar-Körfez-Sesler kitabındadır. Pinpong Masası şiiri Şahdamar bölümünde yer alır.

Bu şiir kitabı boyunca dikkat çeken diğer bir unsursa "Av Edebiyatı" isimli şiirdir. Bu şiirde "Sesler" şiiri gibi kısımlardan oluşur. Ancak bu kısımlara isimler verilmiştir ve bir mensur şiiri yahut şiir şeklinde yazılmış bir dramayı anımsatır. Bu şiir Körfez kısmında yer alır. Şiirde yer alan büyük başlıkları sıralamak gerekir ise;

-Av Edebiyatı
-Yeşil Koro
-Yeşil Koro
-Tehlikeli Koro
-Yeşil Aydınlık Koro
-Araya Giren Katmerli Tehlikeli Koro Kana Övgü

Bunlar şiirin içerisinde ki tüm büyük başlıklardır. Şiirin bazı kısımları dikkat çekici derecede italik harfli ve diğer mısralara göre daha içten başlayarak yazılmışlardır. Bu sanki iki kişi konuşuyormuş havası verir. Bu şiir başlı başına bir yazı konusu olabilir ki olmuştur.

Şiirde bir avcıdan ve o avcının avı olan kuştan bahsedilir. Mesela üçüncü büyük başlığın altında -italik ile yazılan kısımda- "Üzerinde kuş uçmayan ağaçları düşün" diyerek avcıyı merhamete çağırır şair. (Sezai Karakoç-Av Edebiyatı (Yeşil Koro) \ Şahdamar-Körfez-Sesler kitabından sayfa 84-88) Buna rağmen şiirin sonunda avcı insafa gelmez. Şiir "Bir kuş vuruldu" diye biter.

Şairin birçok kısımlı ve uzun şiiri olmasına rağmen oldukça kısa şiirleri de bu kitapta yer alır. Hatta 3 tane rubaise de Körfez kısmının 81. sayfasında verilmiştir.

Şiirler bir kere okunuldu mu anlaşılacak şeyler değillerdir. Emek, özveri, sabır, zaman, belki biraz yağmur, belki biraz çay, kahve isterler. Şair şiiri tüm kalplere dokunsun ister, şiir dokunabileceği bir kalp. Ve Sezai Karakoç'un şiirleri kesinlikle bir kere okumakla çözülemez. Hatta şiiri bilmeyen bir insan, saçma bulur.

Ancak bu şiirler saçma değil, kalbe dokunan şiirler. Gece yatarken okursanız, güzel bir uyku vaat eden şiirler. Okunmaması kayıp olan şiirler.

Yazan: Senagül YILDIZ

Şahdamar Soruları ve Cevapları

şahdamar kimin eseri?

Şahdamar Sezai Karakoç'un bir eseridir.

Şahdamar Yorumları

beklentimin altında kalan bir şiir kitabı

16-05-2017 20:50

keşke sezai karakoçun tüm kitaplarını alabilecek maddi durumum olsa şiirleri çok seviyorum ve kendisini de çok seviyorum genelde şiirlerini internetten okumak zorunda kalıyorum elimin altında kitapları olsa çok mutlu olurdum

28-05-2017 21:06

öğretmenimiz şahdamar kimin eseri diye sormuş yazar hakkında kısa bilgi vermemiz gerekli ama bir türlü bulamadım şahdamar yazarı hakkında kısa bilgi sunabilir misiniz

04-12-2019 22:39

içinde körfez şiiri var mı?

28-08-2022 21:59

körfez ve şahdamar harika şiirler sezai karakoçun en sevdiğim eserleri

03-10-2023 16:42