Gün Doğmadan, Türk edebiyatının usta şairlerinden olan Sezai Karakoç'a ait tüm şiirlerinden oluşmaktadır. Diriliş yayınları tarafından çıkarılan kitap, şimdiye dek 20. baskıyı geçmiştir. En güncel olarak piyasada 22. baskısı bulunmaktadır.
1933 doğumlu olan şairin birçok şiir kitabı bulunmaktadır. Bu şiir kitaplarını tek tek satın alabileceğiniz gibi, bir arada da alabilirsiniz. 682 sayfadan oluşan Gün Doğmadan şiir derlemesi ilk olarak Monna Rosa şiir kitabı ile başlıyor. Bu kısımda 7-39 arasını kaplıyor. Şairin en bilindik şiirlerinden biri olan Monna Rosa da burada yer alıyor.
Kısaca üzerinde düşünüldüğünde, bu şiirin insan üzerinde ki etkisi; hafif bir rüzgârın sonbahar yaprağının üzerinde ki etkisi gibi. Çok hafif bir dokunuş ve asil bir süzülüş. Aynen bu şekilde, şiir ruhumuza dokunuyor, bizi selamlıyor ve sonra köşesine çekilip düşüşümüzü izliyor. Bizler de seve seve düşüyoruz.
Yine bu kısımdaki şiirler genel olarak aşk, çaresizlik ve çelişki üzerinde duruyor.
İkinci kısmın adı ise: Şahdamar. Bu kısım 39-79 arasını kaplıyor. Şairin 1953-1957 yılları arasında yazdığı şiirleri bu kısımda yer alıyor. Lili, Kan İçinde Güneş, yine Muazzez Akkaya'ya yazdığı söylenilen Pinpong Masası, Şahdamar gibi ilgi çekici ve derinden etkileyen şiirlerinin yer aldığı bölümde, aşkın yanı sıra, şairin dünyayla konuşması gözlemlenebiliyor.
Biz hayret eder, kuvvet eder, dudağımızı bükeriz;
Dudağımızı kör makaslarla dilim dilim ederiz
İki tane elimiz var deriz;
Bin tane elimiz olsaydı
Bini birbirinin aynı olurdu deriz.
...
Siz kalbe hançer gibi giren
Siz kalpten ağaç gibi çıkan
Siz bize şahdamarımızdan yakın
Siz yüzükler içinde kan
(Şahdamar - Sezai Karakoç)
Bölüme ismini veren bu şiirden de anlaşılacağı üzere, şair sürekli birisine sesleniyor. Sanki kendini ve kendine benzeyenleri soyutluyor ve dünyanın geri kalanına hitap ediyor. Ve bu da okuyucuya, gözlemci hissi veriyor. Bir kasabada fırtına kopar iken, dağı tepesinden izliyor gibi.
Üçüncü kısmın adı: Körfez. 79-121 arasını kaplıyor. Balkon, Yoktur Gölgesi Türkiye'de, Av edebiyatı, Kapamak İçin Gözlerini isimli şiirleri, şahsımca bu kısmın öne çıkan şiirleri. Ancak şiir yağmur ve güneş arasında ki seçim gibi kişiye has olduğundan; herkes farklı bir şiiiri benimseyebilir.
Dördüncü kısmın adı: Sesler. Bu kısım 121-173 arasını kapsıyor. Şair bu kısmı "Dördüncü Sağnak: geometri sağnağı. Doğaüstü kent çizgileri" olarak tanımlıyor. Şairin 1962 ile 1967 yılları arasındaki şiirlerini, kronolojik olarak içine alıyor.
Beşinci bölümün adı: Hızırla Kırk Saat. 173-297 arasını kaplayan bu bölüm içerisindr ki şiirlerin başlıkları bulunmuyor. Bunun yerine 1. - 2. - 3. olarak adlandırılıyor. Bu şekilde 40. şiire kadar geliyor.
Altıncı bölümün adı: Taha'nın Kitabı. 297-361 arasını kapsıyor ve yedi bölümden oluşuyor. Burada bir hikaye anlatılıyor. Her bölümün bir başlığı ve başlıkların altında da alt başlıklar yer alıyor. Bu kısımda en çok dikkat çeken şey, birinci bölümün şiirinde parantez içinde geçen İngilizce cümle.
Son ikindilerdr
Çağlayan
Beyimizdir
(Oh gentleman the last afternoon gentleman)
Sonumuzdur.
(Gün Doğmadan\Taha'nın Kitabı\Birinci Bölüm (Değişim) - Sezai Karakoç)
Kitabın içinde yer alan en değişik kısım bu kısım diyebiliriz.
Şairin 1969-1970 yılları arasındaki şiirlerini kapsayan yedinci bölümün adı: Gül Muştusu. Bu bölümde ki şiirler de başlıksız. Roma rakamları ile sıralandırılmış halde ilerliyorlar. Ses, Masal, Sepet, Fecir Devleti ise 361-423 sayfalarını kapsayan bu bölümün başlık almış şiirleri.
Sekizinci bölümün adı: Zamana Adanmış Sözler. 423- 481 arası süren bu bölümde de numaralandırılmış şiirler olmasına rağmen çoğu şiire başlık verilmiş.
Kitabın içerisinde tam olarak 12 bölüm bulunuyor ve bu bölümler aynı şekilde ilerliyor. İnsanı içine çeken bir sihre sahip olan şiirlerin sırrını, içlerinde bir hikaye barındırmasına bağlıyorum.
Rüzgara bakıp, sürüklenen toz zerreciğinin hikayesini yazmak gibi bu şiirler. Hiç akla gelmeyen bir hikaye, kimsenin umursamadığı bir hikaye. Ama ruha dokunan bir hikaye.
Yazan: Senagül YILDIZ
Gün Doğmadan Soruları ve Cevapları
Gün Doğmadan kimin eseri?
Sezai Karakoç
Gün Doğmadan türü nedir?
Şiir
Gün Doğmadan kaç sayfa?
686
Gün Doğmadan Yorumları
bana hediye edilmişti şiirleri çok severim bunu da çok sevdim güzel bir hediyeydi
05-06-2017 19:21
yuhh okuyucular burada 3 puan vermiş sanırım yanlış kitabı okumuşlar mükemmel bir şiir kitabından bahsediyoruz editör bari işi biliyormuş
18-11-2018 23:35
çok güzeldi hatta gün doğmadan şiir kitabı okuduğum en güzel şiir kitabıydı bayıldım
08-06-2019 17:27
gün doğmadan şiiri çok güzeldi yazarın başka şiir kitapları da var mı
04-04-2022 17:51
bir şiir kitabına göre fazla uzun ama bu yüzden de oldukça doyurucu bir kitap şiir sevenlere tavsiye ederim
04-01-2023 19:25
kitaptan bir kaç şiir paylaşsaydınız fikir edinirdik