Sezai Karakoç, Zülküf Peygamber Dağı’nın eteklerine kurulmuş Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde doğmuştur. 1933 yılında yaşama ‘’merhaba’’ demiştir.
Sezai Karakoç, Diyarbakır, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde ilk ve orta öğrenimini gördü. 1951 yılında Siyasal Bilimler Fakültesine başladı. İmkânsızlıklar, tercihlerini burslu ve yatılı okullara yapmasına neden oldu. Siyasal Bilimler Fakültesinden mezun olduktan sonra maliye alanında çeşitli memurluklarda çalıştı.
İlk eserleri döneminin dergilerinde yayınlandı. Modern sanat akımlarını yakından takip eden Sezai Karakoç bütüncül bir yaklaşımla maddenin kabuklarını kırmıştır. İslam ve inanç akımlarının mottosu olan ‘’Diriliş Dergisi’’ ile bütünleşmiştir. Rasim Özdenören gibi edebiyatımıza iz bırakmış pek çok büyük yazar ile ekol haline gelerek büyük kitlelere yön vermiştir.
Sezai Karakoç şiirleri, hayali bir sembolizm ve geçmişten beslenen bir kültür terapisi sunar. İnsanın ikicilik duyguları ve sıkışıp kalmışlık hissi insanı olduğu yere çakar. ‘’Adak Işığı’’ şiiri bunun en büyük örneklerindendir. Sezai Karakoç şiirleri en büyük tutkularından olan felsefe ile azımsanmayacak derecede derinden etkilenmiştir.
Mona Roza ise Sezai Karakoç’un en büyük eserlerindendir. Şiirin ve aşkın anlatıldığı şiir de kelime seçimi ve uyumu okuru bir an bile sanatın en güçlü örneğinden uzakta kalmasına müsaade etmez. Mona Roza şiirini okuyan insanların dudaklarında ve kalplerinde şiirin en tatlı parçasını bırakır.
Sezai Karakoç Büyük Doğu, Hisar ve pek çok dergilerde yazarken çeşitli çok satan gazetelerde de fıkralar yayınladı. Diriliş dergisiyle topluma ve edebiyata yeni bir pencere açtı. Diriliş dergisinde yazdığı bazı yazıları ‘’Yitik Cennet’’ ve ‘’Diriliş Neslinin Amentüsü’’ kitaplarında topladı.
Sezai Karakoç döneminin en saygın ödüllerine aday gösterilmiş ve bir kısmını da kabul etmiştir. Yaşayan en büyük yazarlardan bir tanesidir.
Sezai Karakoç Şiirleri: Hızırla Kırk Saat, Taha'nın Kitabı/Gül Muştusu, Körfez/Şahdamar/Sesler, Zamana Adanmış Sözler, Ayinler/Çeşmeler, Leylâ ile Mecnun, Ateş Dansı, Alın Yazısı Saati, Monna Rosa (Aşk Ve Çileler), Monna Rosa (Ölüm ve Çerçeveler), Monna Rosa (Pişmanlık ve Çileler), Ve Monna Rosa, Karayılan, GÜN DOĞMADAN, Batı Şiirlerinden, İslâmın Şiir Anıtlarından
Sezai Karakoç Kitapları: Edebiyat Yazıları I Medeniyetin Rüyası Rüyanın Medeniyeti Şiir, Edebiyat Yazıları II Dişimizin Zarı..., Edebiyat Yazıları III Eğik Ehramlar, Ruhun Dirilişi, Kıyamet Aşısı, Çağ ve İlham I-II-III-IV, İnsanlığın Dirilişi, Diriliş Neslinin Âmentüsü, Yitik Cennet, Makamda, İslâmın Dirilişi, Gündönümü, Diriliş Muştusu, İslâm, İslâm Toplumunun Ekonomik Strüktürü, Düşünceler I-II, Dirilişin Çevresinde, Fizikötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi I-II-III, Yapı Taşları ve Kaderimizin Çağrısı I-II, Samanyolunda Ziyafet, Unutuş ve Hatırlayış, Varolma Savaşı, Çağdaş Batı Düşüncesinden, Çıkış Yolu I-II-III, Yunus Emre, Mehmed Âkif, Mevlâna, Piyesler I, Armağan, HİKÂYELER I Meydan Ortaya Çıktığında, HİKÂYELER II Portreler, Farklar, Sütun, Sûr, Gün Saati, Gür, Tarihin Yol Ağzında, Gün Doğmadan
Hızırla Kırk Saat, içinde kırk adet şiirin barındığı, farklı konularda farklı Hızır tasavvurlarıyla olaylara farklı bakış açıları sunan bir eser.
Puan: 7.2 | Yorum: 7
Gün Doğmadan, Türk edebiyatının usta şairlerinden olan Sezai Karakoç'a ait tüm şiirlerinden oluşmaktadır.
Puan: 8.3 | Yorum: 7
Sezai Karakoç’un Leyla ile Mecnun eseri her ne kadar bir şiir kitabı olsa da olay örgüsü ile Leyla ile Mecnun’un hikâyesidir
Puan: 8.2 | Yorum: 5
Sezai Karakoç, insanlığın prototipi olarak diriliş insanını örnek verir. Diriliş insanı, dinamik bir metafiziği, şüpheli bir fiziği dengeleyen insandır.
Puan: 8.3 | Yorum: 1
Sezai Karakoç’un “Samanyolunda Ziyafet” adlı kitabı ramazan, orucun önemi ve getirdiği iç manevi huzur anlatılmaktadır.
Puan: 8.3 | Yorum: 1
Şahdamar-Körfez-Sesler ise şairin eserlerinin birleştirilerek, kronolojik sıraya göre, Diriliş yayınları tarafından basılmış halidir.
Puan: 7.8 | Yorum: 5
Yitik Cennet adlı eserinde Sezai Karakoç felsefe ile edebiyatın muhteşem bir uyumunu sergiliyor.
Puan: 8.3 | Yorum: 8
Bu kitap hem Türk edebiyatının Cumhuriyetin kuruluşundan 1980’li yıllara kadar serüvenini hem de Sezai Karakoç’un bu serüveni nasıl anlamlandırdığı üzerine dikkate değer bir eserdir.
Puan: 8.5 | Yorum: 2
Üstad Sezai Karakoç’un Kıyamet Aşısı kitabında işlediği asıl iç motif kıyamet ve kıyametin müslümanlıkta yeniden başlangıçın ilk durağı olarak resmedilmiştir.
Puan: 7.6 | Yorum: 5
Sezai Karakoç’a göre İslam ülkelerinde yeni bir nesil gelmektedir ki bu Diriliş Neslidir.
Puan: 8.2 | Yorum: 24
1968 yılında çıkan Taha’nın Kitabı ve 1969’da yazdığı Gül Muştusu isimli kitaplarının bir araya gelmesi ile meydana çıkmıştır.
Puan: 7.8 | Yorum: 3
Sezai Karakoç’un düşünce yazılarını barındıran eser, 7 numaralandırılmış bölümden oluşur.
Puan: 8.3 | Yorum: 1
Sezai Karakoç’un etkileyici şiirlerinin yer aldığı bir kitapçık olan Monna Rosa’da pek çok konu şairin ince ruhunun süzgecinden geçirilmiş.
Puan: 7.3 | Yorum: 6