Türk edebiyatının saygın yazarlarından bir tanesi olan Tarık Buğra’nın ilk olarak 1981 yılında yayınlanan ve büyük ses getiren romanı olan Yağmur Beklerken, aynı zamanda 1992 yılında televizyon dizisi olarak da yayınlanmıştır.
Yağmur Beklerken kitabı yeni kurulan Türkiye’nin Anadolu’daki insanları nasıl etkilediğini ele almaktadır. Toplam 10 bölümden oluşan kitap 1930lu yıllarda bir Anadolu kasabasına geçer.
Romanın ilk bölümü olan Bir Açılış Töreni, kasabada açılan bir parkın açılış törenini ele alır ve törene katılanlar okuyucuya tanıtılır. İkinci bölüm olan Bir Başka Açılış’ta ise kitaptaki hikayenin de temelini oluşturan Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın şube açılışı ele alınır.
Aynı dönemde kasabada derin bir kuraklık vardır ve kuraklığın devam etmesi halk arasında da sinirlerin gerilmesine neden olur. Kasabanın su kaynakları kasabaya hakim siyasiler tarafından yandaşlara verilir ve bu da tepkilere neden olur. Yeni bir Fırkanın kurulması da bu gerilimi daha da gün yüzüne vurur.
Kitabın ana karakteri olan Rahmi aynı zamanda kasabada yaşayan bir avukattır. Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kurucusu olan Kenan Bey, Rahmi’nin de partisine katılmasını ister fakat Rahmi’nin bu konuda tereddütleri vardır. Fakat Kenan Bey’in rahatsızlanmasından sonra kendisi üzerindeki emeğin hatırı olarak partiye katılmaya karar verir ve partinin belde başkanı olur.
Kasabada iki partinin olması ile birlikte ikiye bölünmeler de başlar. İki tarafta her konuda birbirlerini suçlar, yandaş olanlar diğerlerini kötülemek için elinden geleni yapar. Zaten kuraklık ile başlayan gerginlik iki partinin varlığı ile daha da artar.
Gerginlik o kadar artar ki taraflar kuraklıktan birbirlerini suçlamaya başlar. Yaklaşan seçim ile birlikte seçim çalışmaları da ayrışmayı iyice göz önüne sürer.
Belediye seçimleri çıka gelir ve seçimlerde oy sayımı sırasında usulsüzlük nedeni ile olaylar çıkar. Oy sayımının tamamlanmasından sonra seçimi yine Cumhuriyet Halk Fırkası kazanır. Rahmi Bey seçimi kaybetmiştir ve bir anda kurtarıcı olarak görünürken suçlu haline getirilir. Bunun üzerine Rahmi Bey siyasetten çekilir ve partisinden ayrılır.
Seçimden sonra kuraklık da sona erer ve her şey yatışmaya başlar. Tam bunun siyaset malzemesi olarak kullanılmaya başlaması sırasında bu kez de dolu yağar ve tarlalar zarar görür.
Yağmur Beklerken bir dönemin siyasi çekişmeleri okurlara mükemmel yansıtan bir kitaptır. Aydın bir kişinin doğal sorunlar ile medeni bir şekilde çözüm üretirken diğer taraftan siyasetin içine girmesi ile insanların siyaset nedeni ile medeniyetten ne kadar uzak bir zihin ile yaşadıklarına tanık olur ve siyasetten tamamen kopar.
Yağmur Beklerken Soruları ve Cevapları
Yağmur Beklerken kimin eseri?
Tarık Buğra
Yağmur Beklerken türü nedir?
Yerli Romanlar, Tarihi, Politika
Yağmur Beklerken kaç sayfa?
227
Yağmur Beklerken Yorumları
tarık buğranın güzel kitaplarından bir tanesi politik çekişmeleri iyi ele almış karakterler günlük hayattakilere benziyor
28-11-2018 18:11
adam güzel yazıyor harbiden okumak gerek
02-02-2019 22:26
biraz sıkıldım doğrusu.🍐akıcılığı azdı.🍬ama gene de güzel bir eser.🐼puanım 6/10📚
yağmuru beklerken kitap özeti için allah sizden razı olsun bir ara bulamaycağım diye korktum yazandan allah razı olsun
25-02-2020 14:57
konusu beni pek etkilemedi daha doğrusu anlatımını yeterli bulmadım bir dönemi anlamak için okunacak kitaplardan biri diye tavsiye edilmişti ama fazla yüzeysel buldum
09-03-2022 11:43
kitabın kahramanları kimlerdir
08-09-2022 18:07
bu kitabın filmi varmış ama bir türlü online bulamadım
27-05-2023 19:53
kitabın karakterleri özetten çıkmıyor ayrı yazsanız