Ruh Adam

Ruh Adam
Kitabın Yazarı:Nihal Atsız Kitap Türü:Yerli Romanlar Yayınevi:Ötüken Yayınları Yayınlandığı Yıl:1972 Sayfa Sayısı:308 ISBN:9789754378023 Kitap Puanı:7.9 / 10 | Yorum: 12

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:190,00 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.9
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Ruh Adam - Nihal Atsız

Kitap Türü:Yerli Romanlar, Tarihi

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Ruh Adam Özet

Ruh Adam isimli kitap bölümler halinde oluşmuş ve ilk sayfasında sizi Uygurca bir masal ile başlamaktadır. Bu masal Kamlançuda ülkesinde bahar mevsiminde geçmektedir. Yüzbaşı Burkay’ın büyük çam ağacının orada göz kamaştırıcı güzelliği olan bir kız ile karşılaşıp yüreğine düşen ateş sonucu dünyasının karamasından bahsediyor. Kızı gördüğünde ise kızın fiziki özellikleri ile ilgili sözler söylemeye başlıyor. Kız ise bu cümleler karşısında hiçbir şey söylemeden sadece yüzüne bakması ile kendini daha kötü hisseden Yüzbaşı Burkay kıza soru nitelikli sözler söylemeye başladığı anda ise kızın gülmesi onun içini daha çok yaktı. Birkaç defa sözlere karşı cevabı bakmak olsa da en sonunda kızda yanıt vermesi ile masal devam etmektedir.

Kitabın sayfaları ilerlerken masalın bittiği andan itibaren kadın gözlerini kaldırarak karşısında bulunan ve Uygur masalını dinleyen erkeğe masalı nasıl bulduğunu sorması ile aralarında geçen bir diyalog ile kitap devam etmektedir. Bulunduğu odanın kısa bir betimlemesini yapan yazar ise hikâyeye ilk dakikadan sizi içine çekerek gerçek bir odada bulunduğunuz hissine kapılmanızı sağlamaktadır. Erkek ile kızın diyaloglarına dikkat edildiğinde masalın dokuzuncu asırda yazıldığını ve tercümesi hakkında yorum yapmasını istediğini belli eden cümleleri ile erkeğe bakarken soruduğu soru ile bir anda dikkatleri farklı bir tarafa çekiyor. Uygur masalı olduğunu söyleyip Türkçe diline tercüme ettiğini fakat Uygurcanın zaten bir Türk dili olduğunu savunan görüş ile kızın karşısında oldukça sert tavırlar gösterirken kız ise tüm sakinliği ile günümüz Türkçesinden uzak olduğunu ve günümüz Türkçesine çevirdiğinden bahsediyor. İçki içen erkek ise kadehini bitirdikten sonra tercümenin fena olmadığını zaten tercümenin gerçek güzelliği kapattığı görüşünü öne atıyor. Oda içerisinde oldukça hızlı gezinen erkek birazcık kendisi ile alakalı bir güven sorunu olmasından kaynaklı ki kendinden daha üstün olan insanların şerefine içki içerek kadehi masaya vurması ile oda içerisinde daha fazla gezinmeye başlayan bir erkek gören kadın ise edebi konuşmalarına devam etmektedir. Masal ile romanın çok ayrı kavramlar olduğuna o konuda sonra kayısı ve zerdaliyi karıştırmasına kadar giden olaylar dizisinden hemen sonra erkek kadına bu masalın önemi hakkındaki bilgilerini düşüncelerini sormaya başladı. Kadın ise ağırbaşlılık ile sorusunun cevabını söylemeye devam etti.

Masalın genellikle dil özelliklerinden bahseden kadın hemen hemen tam olan bir metin olduğunu sadece bir iki satırın eksikliğinden, Uygurcanın yabancı tesirlerden uzak bir dili olduğundan aynı zamanda Budizm, Şamanizm ve Maniheizmin etkilerini taşımasından bahsetmiştir ve ilk Türk tarafından bulunan ilk Uygur eseri olduğunu daha öncekilerin genellikle Almanlar tarafından bulunduğuna dair bilgileri de aktarmıştır.

Ellerinde bulunan metin ile Almanlar tarafından bulunan metini karşılaştırmaları ile dini boyutlu bir metin olmadığını ahlaki bir amaç için yazıldığından bahsetmektedir. İki farklı düşüncenin çatışmalarında ise erkek ısrarla uydurulmuş bir metin olduğunu ve bunu dil açısından değerlendirerek göklere çıkartıyorsunuz dediği insanlara ve karşısında ki kıza sinirli bir şekilde yaklaşarak devam ederken kadının asla kendini bozmayarak sakin bir tavır ile anlatıyor oluşu hikâyede ki gerçek duygunun hakkını vermesi ile alakalı kuran yazarımız ilerleyen sayfalarda ki tartışmaları genelde kadının sakin kaldığı erkeğin ise içki içip alaycı tavrı ön plana çıkıyor. Edebiyatın hakikatlerin hayaller ile süslemesi olduğundan bahsederek masalın en derinine inerken her soruda erkek birazcık daha sert bir tavır ile kadının karşısında duruyor.

Kitabın sayfaları ilerledikçe Ayşe Hanımın daha önce atıldığı lakin geri dönmek zorunda olduğu okula doğru yola çıkması hüznü ve yaşadığı geçmiş anlarını hatırlaması ile devam ediyor.

Kitabın içerisinde geçen cümleler ile yazarımız sizi hikâyeye sımsıkı sararken işin içinden asla çıkamayacağınız, en zor durumda bile sakin ve ağır tavrınız, Selim’in ani köpürmeleri ruhunun yalnızlığını sizlere sunarken kitapta kendi karakterinize daha çok uyum sağlayan bir karakter ile hikâyeyi yaşamaya başlamanız kaçınılmaz bir durum olacaktır.

“Gönlüm dolu ah u zar kaldı…” sayfa 30’da yer alan ve buna benzeyen birçok cümle ile anlatımı etkileyici kılmayı Sayın Atsız başarmıştır.

Yazan: Eda Yılmaz

Ruh Adam Konusu

Nihal Atsız’ın yayınlanan son romanı olan Ruh Adam Padişaha bağımlılık yemini eden bir subayın Cumhuriyet’in kurulması ile birlikte Cumhuriyet’e bağlanması öyküsünü anlatmaktadır.

Subayın çıkartıldığı mahkemede nasıl Osmanlı’yı terk edip Cumhuriyet’e bağlandığını ve bu süreçte neler yaşadığını farklı bir ikilem olarak anlatan romanda anlatılan hikayelerin gerçek mi yoksa hayal ürünü mü olduklarını anlamak neredeyse mümkün değildir ve bu yüzden de okurları da tam anlamıyla bir ikilemin içine sokmaktadır.

Nihal Atsız’ın en iyi romanlarından biri olarak kabul edilen Ruh Adam yayınlandığı dönemde Cumhuriyet ve Osmanlı ikilemine ışık tutmuş ve büyük beğeni toplamıştır.

Ruh Adam Soruları ve Cevapları

Ruh Adam kimin eseri?

Nihal Atsız

Ruh Adam türü nedir?

Yerli Romanlar, Tarihi

Ruh Adam kaç sayfa?

308

Ruh Adam Yorumları

nihal atsızın kitapları güzel oluyor ruh adam da çok güzel bir kitap

21-08-2015 01:31

çok güzel bir kitapmış kadının diğer kitaplarını da okuyacağım

21-01-2016 21:12

konusu ile etkileyen bir kitap

22-01-2016 21:56

nihal atsız kadın değil erkektir

02-02-2016 02:14

okuduğum en güzel kitaplardan biriydi. atsız'ın her ''şeye'' eksksiz değinmesi harikaydı.

tam bir karma olan kitap, düz okuyucuyu sarmayabilir, ama anlayabilenler için muazzam bir eser. gerçekten, verilmek istenenin ötesinde, günlerce düşündürebilen, inanılmaz insan halleri tasvirleri, ve konu bağlayışları vardı. ve tabii ki efsane şiirler..

selim pusat olayı çözene kadar sinir olduğum bir karakterdi. gittikçe derinleşti, güzelleşti. ama bu hikayede en çok ayşe'ye üzüldüm. güntülü'ye kızdım, leyla'ya hayran kaldım.

atsız'ın kendisi zaten şahane, eserine laf etmek ne haddimize :)

Sezgi • 28-07-2016 22:44

hocamız ruh adam özet ödevi verdi ama okuyamadım konusu çok sıkıcı kitaba başladım ilerlemek bilmiyor sıkıntıdan öldüm konusu bana çok saçma geldi yarım bıraktım googlea ruh adam özet yazdım burası çıktı tüm özetler var görünüyor çok hoşuma gitti artık ben de buradayım yapana çok teşekkür ederim

22-10-2019 13:23

ne anlatıyor tam anlamadım konudan konu ya atlamış karakterleri akılda tutmak zor bana çok karmaşık geldi

06-04-2022 12:46

kitabın kahramanları kimler

17-10-2022 21:56

kitap ilk ne zaman yazıldı 1972 yılında mı

14-04-2023 21:42

anlayana farklı içerikli bir roman ben sevdim

26-09-2023 20:54

sonunda ne oluyor

22-03-2024 20:54

özeti kısa yazın daha iyi

11-10-2024 19:52

Deli Kurt Ruh Adam en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Martin Eden Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli Erotik Kitaplar Çocuk Kitapları Tarihi Kitaplar Öykü Hikaye Kitapları Yabancı Romanlar Romantik Aşk Kitapları Yerli Romanlar Komik Kitaplar Macera Kitapları Polisiye Kitaplar Felsefe Kitapları Korku Kitapları Kişisel Gelişim Kitapları Beslenme Diyet Kitapları Tiyatro & Oyun Kitapları Psikoloji Kitapları Biyografi Kitapları Din / Tasavvuf Kitapları Deneme Kitapları Fantastik Kitaplar Kadın Erkek İlişkisi Şiir Kitapları Günlük Anı Kitapları Politik Kitaplar Gerilim Kitapları Bilim Kurgu Kitapları Gizem Kitapları