Kitap Türü:Yabancı RomanlarOrjinal Adı:Il PrincipeÇeviren:İlhan Erşanlı
Puan Tablosu
Arka Kapak Bilgisi
Prens Özet
Kilisenin deyimiyle yasaklı şeytanın kitabı mıdır? Yoksa sivri dilini sakınmayan bir eski kurt siyasetçi midir? Her ne olursa olsun İtalya, Fransa ve dönemine damgasını vurmuş pek çok ülkenin tarihin hatalarıyla ve izleriyle yer vermiş bir felsefe ve Niccolo MACHIAVELLI‘nin modern siyaset ve yönetim tarzında ele aldığı edinimlerle yazılmış bir kitaptır. Prensleri genel olarak konunun merkezine alsa da kilisenin başarısız politikaları, Prens halk ilişkileri ve ordu gücü kitabının birkaç önemli konularından bazılarıdır.
Sürgüne sürüldükten sonra yazıldığı kitapta belirtilmiştir. Yirmi altı bölümden oluşan Prens kitabı ideal bir Prens yönetim ütopyasını anlatmaktadır. Doğu ve batı siyaset kitaplarından yaşama somut şekilde dayandırılması, İdeoloji veya din gibi konuları merkeze almamasıyla ele alınmaktadır. Pek çok prenslik ve ülkelere iyi ve kötü yönleriyle ele almasıyla aç günlerde dahi kalemini satmadığı veya iyi görünme amacı taşımadığı hissedilmektedir.
Döneminden ayrılan bir diğer noktaysa tarihin hatalarını ve gerçeklerini titiz bir şekilde konu dahilinde sunması gelmektedir. Basit bir deyişle geçmişte ki pek çok hatanın fark edilerek ders alınması tekrar edilmemesi gerekmektedir.
Ülkemizde Can Yayınları’nın çevirisini Mehmet ATAKAY tarafından yapılmıştır. Erdal Öz’e armağan edilmesiyle de Prens kitabının önemsendiği hissedilmektedir. Geniş bir önsöz ve ayrıntılı dipnotlarıyla okuyucunun nesnel bir okuma deneyimi sunması sağlanmıştır.
Prens kitabı, yaşadığı dönemde yaşadığımız coğrafyada ki imparatorluk hakkında Türk Devlet’i olarak çevirtilmiş. (Çevirmenin çevirisini tarafsız şekilde aktararak yazıma devam edeceğim.) Türk Devlet’i güçlü ve fetih edilmesi zor bir şekilde Fransa ve Prensliklerin yönetimiyle karşılaştırılarak anlatılmış. Hükümdarın iki bin kişilik bir asker ordusuyla gezdiği ve asker devleti olduğu şeklinde vurgu yapılmış. Bir diğer noktada ise halkın hükümdarın kulu olarak düşündükleri kavramıdır. Bundan dolayı derebeyliklerin herhangi birinin desteğiyle yıkılması mümkün olmamakta olarak anlatılmış.
Yıkıldığı zamanda da yönetimi konusunda Prenslikten çok daha farklı olarak yönetildiğinden bahsedilmiş. Yönetme yetkisinin isimlendirilmiş bir ilahi güce dayandırıldığını okuyucu hissediyor.
Kitabın bir diğer bölümünde ise günümüzde de pek çok paralı askerlik konusunda içsel bir tartışma yaşıyor. Paralı askerlerin, diğer ideolojik, sosyal ve dini değerlerle oluşturulmuş ordular karşısında bırakıp kaçacakları üzerinde durulan değerlerden. Ölüm duygusuyla karşılaştıklarında para, ülkeye hizmet ve Prens’in geleceği gibi konuların pek önemsenmeyeceği belirtilmiş.
Talih fikri Doğu’nun kader anlayışla kesişse de bir iki bölüm de talih konusunda açıklama konusuna yer verilmiş. Bu da önemsendiğini gösteriyor. Kitapta ki bir diğer konuysa konular üzerinde tek bir yolun olmadığı noktasıdır. Örneğin halkın zorbalıkla ve iyi niyetle yönetilmesi konusunda genel geçer bir çözüm sunulmuyor. Yaşanmış ve tarihin tanıklığında örneklerle zenginleştirilmiş anlatımla prenslikler üzerinden -Modern bir siyaset nasıl olur?- sorusuna yanıt arıyor. Geçmiş bugün ipuçları barındırsa da her dönem içerisinde kendine ait doğruları bulundurduğu kitabın ana fikirlerinden.
Pek çok insan ve yönetim şeklinden bahsedilen kitapta dürüstlük, erdem ve bilgelik konuları da önemli konulardan lakin bu 26 bölümde de bir pencere aralanırken kesin bir görüş sağladığını söylememiz doğru olmaz.
Dönemine damgasını vurmuş ve pek çok prenslik üzerine; tarihin çizgisinde okumayı sevenlerin tercih edebileceği titiz ve birikimli bir kaynak. İsimlerin çokluğu, kurgu olmayışı, bir ansiklopedi eşliğinde pek çok değere yer veriyor olması zayıf noktalarıdır. Zamanını aşması ve yayınevinin başarılı çalışması da her kütüphanede olması için gerekli bir klasik nedeni.
Kitabı bitirdikten sonra sürgünde geçmişiyle ve tarihiyle güçlü yarınların hayalini kuran bir siyasetçi gördüğümü söylemem gerekiyor. Bu bazen güvendiği pek çok şeyin onu terk etmesiyle tarihiyle kişisel geçmişi arasında çatışma yaşayan bir bireyin sabundan kalesi gibi…
Yazan: Şeyhzade Bilgin
Prens Soruları ve Cevapları
Prens kimin eseri?
Niccolo Machiavelli
Prens türü nedir?
Yabancı Romanlar
Prens kaç sayfa?
103
Prens Yorumları
klask diye okumamızı istediler ama berbat bir kitaptı nasıl klask olmuş anlamadım
13-12-2015 00:05
oldukça sıkıcı bir konusu vardı
06-01-2016 02:04
siyasete ve politika farklı bir açıdan bakmak için mükemmel bir eser olmuş
09-02-2016 21:46
bence fena değildi..
05-04-2016 22:16
prens- hükümdar-iktidar-politika-yönetici-müdür nasıl olunur, çeşitleri nelerdir, makbul olan hangi yoldur, iktidarda nasıl kalınır, halk nasıl uyutulur, nasıl yönetilir, nelere dikkat lazım gibi çok farklı konuları içeren, farklı bakış açısı veren, bakabilenlere yazılmış bir eser. okumama vesile olanlara teşekkürler. bence bu gözle bir daha bakın yada özetini okuyun.
15-11-2016 00:54
kitap kısa ama ona rağmen bitmiyor resmen çok sıkıcıydı
02-12-2016 20:39
efsane bir eser siyaset bilimini okuduğum için çok faydalı oldu...
05-12-2016 17:44
bu ne yaa allahtan kısa kitap yoksa okunmaz konusu da saçma karakterler de saçma
16-03-2017 20:38
3 kere okuduğum kitap.efsane !! her defasında farklı şeyler çıkarılıyor.siyaset ve politik eserlere başlamanın ilk kitabı olarak okunulmalı ve okutulmalı.
22-04-2017 14:10
kitap güzel bir bakış açısı ile yazılmış o yüzden konu sizi etkiliyor güzel bir kitap
02-08-2017 22:57
kitabın ana fikri ne söyler misiniz hoca ödev verdi kitabı alamadım
15-11-2018 20:46
neden klask olduğunu bir türlü anlayamadım çok sıradan bir roman
15-01-2019 16:59
mecbur kalınmadıkça okumaya gerek yok.
22-05-2019 15:44
hocamız machiavelli prens özet ödevi verdiği için okudum keşke okumak yerine buradan hazır özet yazsaymışım çok sıkıcı çok anlamsız bir kitap tavsiye etmem
03-12-2019 15:33
prens kitap özeti güzel olmuş da hükümdar kitabının da özetini ekleyebilir misiniz hiç bir yerde bulamadım
22-02-2020 18:44
okuduğum en sıkıcı romanlardan biriydi ödev için okumak zorunda olmasak okunacak kitap değil sıradan bir konusu var çok sıkıcı
24-03-2022 20:19
kitap analizi gerekiyor özeti yazsam olur mu
08-10-2022 19:11
hükümdar ile prens hikayeleri arasındaki fark ne
04-04-2023 22:43
kitap ne anlatıyor kısaca yazacak var mı
10-09-2023 21:49
bana sadece konusu gerekiyor buradaki çok uzun kısa hali yok mu
09-03-2024 21:26
yorumlarda hep talep var özeti yazan dışında okuyan yok