Jonathan Swift’in Gulliver’in Gezileri kitabındaki küçük insanların bir devi halatlarla yere çiviledikleri düşü hangimizin çocukluğunda iz bırakmamıştır ki? Gulliver’in Gezileri hayata yalnız başına tutunan genç bir rahibin; rüşvet ve ikiyüzlülükle sürekli karşılaştığı bozulmuş adalet örüntüsünde hesaplaşmasının en sert örneğidir. Küçük insanların inancı kadar devin yapayalnızlığı ve fırtınaların içerisine kendisine bir liman bulamayan ‘’yazar’’ karakteriyle yaşamı boyunca göremediği ilahi adaleti kendisi oluşturmak zorunda kalır. Bunu dört bölümlük Gulliver’in Gezileri adlı kitabında başarmıştır.
Jonathan Swift’in sembolik yapıtı hayat karşısında genç yaşta aile yaşamından uzak olarak yaşamını sürdürmek zorunda kalmasıyla yarı İngiliz yarı İrlandalı hayatında hep aradığı ait olma duygusunu ve başarıyı (Jonathan Swift’in inancına göre yorumluyoruz.) Tanrı’sının evinde yani kilisede de bulamayacaktır. Para ve mevki için insanın gururunun ayaklar altına alındığı bu dönem onu İngilizlerin uygarlıktan uzak gördükleri İrlandalıların en büyük savunucusu haline getirecektir. Döneminde çok fazla eleştirilmesi bu eseri yönetim kanadı tarafından hiçe sayılan bütün halkların marşları haline getirilmesini engelleyemeyecektir.
Gulliver’in Gezileri dört bölümden oluşmaktadır. Yazarın yaptığı yolculukların anlatıldığı bu kitapta Jonathan Swift’in hayatından pekte etkilenmediğini söylememiz mümkün olmayan ‘’yazar’’ karakterinin ilginç ve ironik seyahatleri anlatılmaktadır. Kitabın ilk bölümü akıllarımızda olan hepimizin bildiği bölümdür. Kamuya mal olmuş bu bölümü ve ikinci bölümün bir kısmını evrensel değerler açısından etkisinin daha fazla olduğunu düşündüğüm için sizlerle paylaşıyorum. Diğer iki bölüm okurların ilgisini beklemektedir.
Yazar kendisini fırtınanın ortasında bulur. Gemisi parçalanır ve bir karaya yarı aç yarı baygın şekilde çıkar. Çevresini birden kendisinden çok fazla küçük, dilini anlamadığı insanlar sarar. Yazar’dan korkarlar ve daha fazla olup olmadığını araştırmak için etrafa bakınırlar. Yazar kendisini bir anda bir dev olarak bulur. Çevresinde ki her şey ona göre çok küçüktür. Jonathan Swift’in kitabını yazarken insanların egosunu ve yaşadığı farklı coğrafyalarda ki insan davranışlarını bu bölümde eleştirmiş olduğunu düşündürmektedir.
Yazar karakteri esir alınır. Esir alındığı bölgedeki insanlar ve ülkeler üzerine bilgiler verir. Bu cüceler mevki atlamak için kraliçenin önünde zıplamalıdırlar. Ülke iki partiye bölünmüştür. Dünya’da da iki ülke bulunmaktadır. İnsanlar tepsi gibi dünya şekline inanmaktadır. Ölülerin ölümü ise bir hayli ilginçtir. Dünya’nın sonu ters gelerek biteceği için o gün geldiğinde ayakta durmak için dikine gömülürler. Bu ikici inanç rekabet duygusu ve bir çeşit cennet cehennem ilişkisi gibi yorumlanabilir. Tek farkı Jonathan Swift’e göre bu para ve mevkinin dünyasında ‘’partizan’’ veya ‘’partizan değil’’ şeklinde gruplanmıştır.
Yazar serbest kalmak için bazı şartları yerine getirmek zorundadır. Bir bakıma kendisinin hiçbir şey bilmediği bu dünyada bir kraliçenin ve ait olmadığı bir toplumun kurallarına, daha çok kraliçeye biat etmek zorundadır.
Yazar serbest kaldıktan sonra bir yangın çıkar. Rönesans geçiş dönemi eserlerinden olan din adamları ve ikiyüzlü politikacıları yerden yere vuran Rabelais’ in Gargantua adlı eserindeki gibi devimiz idrarıyla o yangını söndürür. Bu noktadan sonra işler hiçte iyi gitmeyecektir. Üstüne üstlük ülkenin bir grup gıdalarının biteceğini düşünen dev karşıtı politikacılar bir dizi hazırlıklar içindedir.
Yazar için kum saati bitmek üzeredir. Acaba ne yapması gerekir? Bir de diğer ülkenin savaş gemileri ülkeyi sararsa ne olacaktır? Jonathan Swift ilk bölümünde pek çok soruyu iğneli bir üslupla yanıtlıyor. İkinci bölümde ise durum tam tersine döner. Yazar kendisinden kat ve kat büyük insanların bulunduğu bir yere gelir. Buradaysa eski yolculuğuna nazaran bir kişinin kölesidir.
Son Söz Jonathan Swift’ten:
‘’Eserimin belki hiçbir eleştiriyle karşılaşmayacağını düşünmek de az bir zevk değildir.’’
Gulliver'in Gezileri Soruları ve Cevapları
Gulliver'in Gezileri kimin eseri?
Jonathan Swift
Gulliver'in Gezileri türü nedir?
Yabancı Romanlar, Çocuk Kitapları, Öykü/Hikaye
Gulliver'in Gezileri kaç sayfa?
128
Gulliver'in Gezileri Yorumları
çocukken okurduk bu kitabı güzeldi
13-11-2016 21:32
çok güzel maceraları var kitabı okuduktan sonra gezme isteği doğdu
20-11-2016 21:03
harika br roman ben de gezgin olmak istiyorum
29-11-2016 22:14
boyunum ülkesi yazmıyor.
23-05-2017 18:05
cok guzel bir kitapti harika guluver çok gezip cüceler devler ülkelerine gidiyor guzel kitap çok ta iyi anladım herkese tavsiye ederim
06-12-2017 10:24
buradaki çok uzun olmuş arkadaşlar gulliver'in gezileri kitabının özeti kısaca yazabilir misiniz bana tek paragraflık kısa bir özet lazım
14-06-2019 23:04
gulliverin gezileri özet ödevi vardı buradan yazdım 100 aldım çok mutluyum yazana teşekkür ederim
17-12-2019 01:58
özet kısa olsa daha iyi olur biraz uzatmışsınız öğretmen genelde üç paragraftan oluşan özetler istiyor yine de yardımcı oldunuz
09-03-2022 22:02
gulliver devler ülkesinde ile bu kitap aynı mı oluyor
25-06-2022 16:38
çok güzel bir kitap bende gezmek istiyorum ama olmuyor keşke bir gemi ile uzak bir yerlere gidebilseydim hayaller ve gerçeklerin birleştiği bir kitap
29-11-2022 21:56
cüceler ülkesi özeti de ekleyin
25-05-2023 20:03
özet uzun olmuş yinede ödevime yetti
23-11-2023 20:16
kitabın ismi sürekli değişiyor keşke orjinalini okuyacak kadar dilim olsaydı