Karlı Dağdaki Ateş

Karlı Dağdaki Ateş
Kitabın Yazarı:Refik Halid Karay Kitap Türü:Yerli Romanlar Yayınevi:İnkılap Kitapevi Yayınlandığı Yıl:1956 Sayfa Sayısı:200 ISBN:9789751031556 Kitap Puanı:7.6 / 10 | Yorum: 5

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:108,00 TL Pandora:115,20 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.6
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Karlı Dağdaki Ateş - Refik Halid Karay

Kitap Türü:Yerli Romanlar

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Karlı Dağdaki Ateş Özet

Refik Halid Karay 1888 İstanbul doğumlu olan, edebiyatımızın değerli isimlerindendir. Aynı şekilde İstanbul’da vefat etmiş, arkasından bizlerin okuyacağı birçok güzide eser bırakmıştır. Refik Halid Karay çeşitli gazetelerde, yazı ve fıkralar yazarak edebiyata adım atmıştır. Bu değerli yazarımızın yazarlığa mizah öyküleriyle başladığı bilinmektedir. Bazı dergilerde de "Kirpi" takma adıyla siyasal mizah yazıları yayımlamıştır. Bir süre Fecr-i Ati topluluğunda bulunan yazar, topluluk dağıldıktan sonra Milli Edebiyat akımına dahil olmuştur. Memleket Hikayeleri ve Gurbet Hikayeleri adlı yapıtları vardır. Bu hikayelerle edebiyatımızda Anadolu'nun sesini ve ruhunu yansıtmıştır. Hikâyelerini İstanbul dışına taşımıştır. Eserlerinde akıcı, berrak ve sade bir Türkçe kullanmıştır. Edebiyatımızda toplamda 19 tane romanı vardır. Karlı Dağdaki Ateş romanı da 19 romandan yalnızca birisidir. 1956 yılında yazılmış tutkulu bir aşk romanı olan bu güzide eser filme de uyarlanmıştır. Filmin başrollerini, birçok eserde olduğu gibi bu eserde de Ayhan Işık ve Filiz Akın paylaşmışlar ve yönetmenliğini ise Nejat Okçugil yapmıştır. Kitabın senaryo haline getirilmesi ise 1969 yılında gerçekleşmiştir.

Refik Halid Karay, Karlı Dağdaki Ateş romanında 20'li yaşlarında genç ve güzel bir kız olan Binnur ile 40 yaşlarında olan Yusuf adındaki adamın aşkını konu alır.

Binnur, Kız Enstitüsü’ne yeni tayin edilmiş genç ve güzel bir kızdır. Dikkat çeken mavi gözleri onun güzelliğine daha da güzellik katar. Binnur tayin edildikten kısa bir süre sonra Zeria adında bir öğretmenle dost olur. Zeria bir paşa torunuydu. Bu yüzden ona gösterilen bir saygı vardı. Binnur, Zeria sayesinde Ulvi adında bir yüksek mühendisle tanışmıştı. Mühendis Binnur ile tanıştığı ilk andan itibaren ondan etkilenmiş ve ilgi duymaya başlamıştı. Ona aşık olmamıştı ancak onunla birlikte geçireceğini düşlediği rahat hayat fikri, ondan etkilenmesini sağlıyordu. Zeria da bu izdivacın gerçekleşmesinden yanaydı zira sevdiği arkadaşının iyi bir hayat yaşamasını umuyor ve istiyordu.

Bu düşünceyle Zeria kayak eğlencelerinden çok hoşlandığı için o yıl Kocadağ'da düzenlenen eğlenceye Binnur'u da davet etti. Bu şekilde Binnur ve Ulvi’nin yakınlaşacağını düşündü. Binnur itiraz edip bahaneler üretse de kabul etmek zorunda kaldı. Her şey planlanmıştı. İki gün kalıp dönülecekti. Zeria geziye Ulvi'nin de geleceğini bildiği için amacı ikisinin bu eğlencede yakınlaşmasıydı. Geziye gittikleri sırada misafirhaneye vardıklarında herkes Yusuf adında birisinden bahsediyorlardı. Yusuf 40'lı yaşlarında bir kayakçıydı. Kulübesinde yalnız yaşıyordu. Kadınları kendine çeken gizemli bir havası vardı. Ancak Yusuf o zamana kadar kimseden hoşlanmamıştı. Binnur’u gördüğünde ise her şey tersine döndü ve Binnur’a aşık oldu. Buna rağmen Yusuf’u bir yabaniden başka bir şey olarak görmeyen Binnur ve Ulvi, tam da Zeria’nın istediği gibi yakınlaşmışlardı.

Kitabın genel havasında Ulvi parayı, Yusuf ise aşkı temsil eder bir şekilde karşımıza çıkar. Yani hikaye para ve aşk arasında yapılan seçimdir. Nitekim Binnur aslında parayı seçti. Ancak nadir yaptığı şehir gezileri sırasında Binnur’u babasından evlilik izni alırken gören Yusuf onu kaçırarak kulübesine götürdü. Burada Binnur’un günleri çok güzel geçiyordu çünkü Yusuf’a aşık olmuştu ama aklı hala rahat bir yaşamdaydı. Böyle bir kulübede ömrün geçmeyeceğini düşünüyordu. O sırada kuzeni Erbil’den onu almaya gelmesini istemeyi düşündü. Bu düşünceyle boğuşurken eve Kaya isimli bir genç geldi. Kaya Yusuf’un oğludur. Binnur ona içini döktü ve uğurladı.

Hayatından sıkılan ama Yusuf’u da bırakmayan Binnur bir gün Yusuf ile kayarken gördükleri uçurumdan atlayarak bilinmeyene gitmeyi teklif etti. Aradan biraz zaman geçinde kuzeni Erbil Binnur’u almaya geldi ancak Binnur Yusuf’u bırakmak istemedi ve ikisi de uçurumdan atladılar. Erbil ise hep Binnur’un döneceğini bekledi.

Karlı Dağdaki Ateş kitabı para ve aşk arasında verilecek olan bir kararın hayatı nasıl etkileyebileceğini, aşksız bir hayatın parasız bir hayattan daha kötü olacağını oldukça iyi bir dilde anlatmasına rağmen biraz yavaş ilerliyor. Yine de verdiği mesaj anlamlı bir şekilde yerini buluyor.

Yazan: Elif POYRAZ

Karlı Dağdaki Ateş Soruları ve Cevapları

Karlı Dağdaki Ateş kimin eseri?

Refik Halid Karay

Karlı Dağdaki Ateş türü nedir?

Yerli Romanlar

Karlı Dağdaki Ateş kaç sayfa?

200

Karlı Dağdaki Ateş Yorumları

elimden bırakamadım çok hoş bir roman

14-10-2017 01:00

filmini de izlemiştim romanını da okudum çok güzel bir hikayesi var

03-02-2019 17:54

karlı dağdaki ateş kimin eseri diye sormuş hoca direk yazarın adını mı yazacağız yoksa yazarı mı tanıtacağız anlamadım

19-02-2020 16:41

çok güzel bir hikayesi vardı harika yazılmış

08-11-2022 15:34

dağdaki ateş özeti ile aynı mı ödevde karlı yazmıyor

20-02-2024 23:38