Zaman her zaman akıp gidiyor. Yelkovan hiçbir zaman akrebin yörüngesinden çıkmıyor. Bizler büyüyoruz, olgunlaşıyoruz, yaşıyoruz. Hissetmeyi öğreniyoruz.
Bu kitapta bir olay, herhangi bir zaman veya bulundukları bir zaman dilimi yoktu. Gerçeklik, tecrübe esası ve bolca kabullenemediğimiz doğrular vardı.
Denemelerden oluşan bu kitap 3 bölüme ayrılıyordu. Sizlere her bölüm için birer paragraf ve anlatılan konulardan bahsedeceğim.
1. Bölüm: Fani Aşk
Genel olarak aşkı, getirdiği acıları ve mutluluğu tanımlamıştı Hasan Çep bu bölümde. Kendi tecrübelerini anlatmıştı. Kendi yaşanmışlıklarını, pişmanlıklarını, çektiği acıları...
Her seferinde nasıl bırakıp gidildiğindi. Sonunda yine tek başına kalıp tek tetik olmayı öğrendiğini… Asıl olan aşk acısını anlatıyordu. Ama bunu saklıyordu. Âşık olduğu ama onu terk eden kadını… Ya da bir örneklenmeydi, bilemiyorum.
Kelimeleri o kadar anlamıydı ki sanki seni, beni anlatıyordu. Yazdığı bu denemeler sana, bana değil herkese hitap ediyordu.
"...Önce her şeyim oldun... Sonra hiçbir şeyim.
Tutkuyla bağlandığın, bu gitmez, bu adam beni bırakmaz, bu kadın terk etmez dediğin kişi gidiyor ya. İşte bunun dünya üzerinde bir tarifi yok. Yaşayan ölüye dönüyoruz. Bırakmaz diyorsun, güveniyorsun, hani arkanda güvendiğin biri olsa geriye doğru bırakırsın kendini ve onun kollarına düşersin. Çünkü bilirsin o seni tutacak, o orada. İşte o oradan gidiyor ve sen kendini o boşluğa bırakınca seni kimse tutmuyor. Çok sert bir düşüş olur öyle di mi? İşte tam olarak hikaye böyle..."
2.Bölüm: Baki Aşk
Bu bölüm biraz tasavvufi bir konu ele almıştı. Aşkın İslamiyet dininde nasıl uygulanacağı, haram sevda ile helal sevdayı karıştırmamayı ve aşkına nasıl bağlı kalacağını anlatılıyordu. Huzuru bulmak için çevrene değil de göğe bakıp Allah'a şükretmeni...
Kendi hayatından da örnekler vererek ele aldığı bu kısımlarda ki denemeler, Fani aşkın gelip geçici olduğunun önemli olan ebedi olan Baki Aşkın olduğu vurgulanıyordu. Zira hakkımızda neyin hayırlısını istersek elbet bir gün, bir zaman diliminde veyahut ahirette karşımıza çıkarılacağı gayet net vurgulanıyordu.
"Biliniz ki, kalpler ancak
Allah'ı anmakla huzur bulur."
( Rad Suresi 28. Ayet )
Bu şiir sözü değil !
Bu seni senden daha iyi tanıyan
Rabb'inin ayetidir.""
3.Bölüm: Ölmeden Önce Yapılacaklar Listesi
Hey herkesin ölmeden yapılacak bir listesi vardır. Ya da oluşturulma aşamasındadır. Düşünceli yazarımız bu kitapta aşk, mutluluk, özlem, hüzün, Allah'a bağlılık gibi konulara yer verdiği kadar sonunda her insanın yapması gereken bir liste bırakmıştı.
37 maddeden oluşuyordu. Bazılar herkesin listesinde bulunan klişe şeylerden olabilirdi. Lakin benim en çok dikkatimi çeken 25. Maddeydi. Madde şuydu:
-Bir mağazanın deneme kabinine gir. Evden getirdiğin kıyafetleri dene, görevlinin fikrini sor.
Açıkçası gerçekten delice bir maddeydi. Ki şahsen yazarımız bu maddeyi gerçekleştirmiş ve yaşadığı o hatıraları da bizlerle paylaşmış.
Her sayfasından buram buram emek akıyordu. Bize o aşk acısı, gidenin bıraktığı boşluğu ve kendimizi nasıl bulabileceğimizi çok güzel, kendi sıcak diliyle anlatmıştı. Yeri geldi hüzünlendirdi yeri geldi dudaklarımıza ufak tebessümler bıraktırabildi. Yaşadığı duyguları bizlere dokundurup canlandırması muazzam bir şeydi. Işığını kaybetmişlere ve kararsız olanlara güzel bir aydınlatıcıydı, güzel bir yol göstericiydi. Okurken bu kitabın sadece benim için yazıldığını sanmıştım bir an. Ama bu kitap senin içinde yazılmıştı...
“Kitap okurken bazı cümlelerin altını çiziyorsun ya. İşte onlar senin için bir cümle değil. Onlar bizzat sensin. İnsan sevdiği şeyleri saklar. Sen o cümleyi saklayacaksın. Ve okudukça hatırlayacaksın unutmak istemediklerini. Hadi geceye altı çizili bir cümle bırak.”
Yazan: Selin Gürcüoğlu
Söz Mühendisi Konusu
Hasan Çep son zamanlarda Söz Mühendisi kitabı ile adından oldukça fazla bahsettiriyor ve okurların da büyük beğenisi kazanıyor.
Kitabın adı gibi Hasan Çep kitabı Söz Mühendisi’nde adeta söz sanatını kullanıyor ve okurlarını cümleleri ile etkiliyor.
Deneme türündeki kitabında hayatımızın karşımıza çıkarttığı ikilemlere değinen yazar zaman içinde değerlerin nasıl değiştiğine dikkat çekiyor.
Bir zamanlar “iyi ki var” dediklerimize zaman için de “gözüm görmesin” diyebildiğimiz, hasta olmaması için dua ettiğimizin daha sonra “beter olsun”’a dönüşebildiği bir hayatta zamanın ve anın önemine dikkat çekiyor.
Söz Mühendisi Soruları ve Cevapları
Söz Mühendisi kimin eseri?
Hasan Çep
Söz Mühendisi türü nedir?
Deneme
Söz Mühendisi kaç sayfa?
184
Söz Mühendisi Yorumları
ucuz die aldım ama pek hoşuma gitmedi göz boyaması bir kitap
05-11-2016 19:28
hep aynı laf salatalığı bir süre sonra saçma gelmeye başlıyor
11-11-2016 20:31
çok güzel bir kitap. bir bakıma aşk tavsiyelerinin yanında dinine bağlı bir kitap sanırım kitaba aşık oldum...
20-11-2016 10:06
tamam emek varda kalitesiz bi kitap
24-11-2016 00:09
bence emeğide kaliteside değer verilerek yapılmış :d
yapılan herhangi iş olursa olsun buna kalitesiz demek biraz emeğe saygısızlık olur....
12-12-2016 14:47
affedersiniz , makedonyada kargonuz var mi? bende istiyorum bu kitabi alayim
14-12-2016 03:28
kitabı lekelemeye çalışmayın lütfen gayet güzel ve akıcı bi kitap
15-12-2016 14:03
kitabi siparis ettim pazartesu gelecek yorumlarin geneli iyi demiyor ama ilk bastaki yazi cok hosuma gitii
18-01-2017 20:13
cok ama cok guzel kıtap anlatılmaz okunur hasan cep sana tesekur ediyorum boyle kıtap yaptıgın ıcın
04-01-2018 17:03
sürekli her sayfada aynı şeyden bahsediyor. “burayı okumuştum ben sanki” diyorsunuz. “kopyala-yapıştır” gibi olmuş. bunun dışında az da olsa bazı bölümleri iyi.
08-08-2018 01:17
sozmuhendisi baya iyi kitap olmus sosyal medya doneminde neden tuttugu belli oluyor