Oyunlarla Yaşayanlar

Oyunlarla Yaşayanlar
Kitabın Yazarı:Oğuz Atay Kitap Türü:Tiyatro & Oyun Yayınevi:İletişim Yayıncılık Yayınlandığı Yıl:2004 Sayfa Sayısı:108 ISBN:9789754702101 Kitap Puanı:9.7 / 10 | Yorum: 9

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:98,21 TL D&R:102,10 TL e-kitap,pdf,epub: *

9.7
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Harika
Giriş Yap Üye Ol

Oyunlarla Yaşayanlar - Oğuz Atay

Kitap Türü:Tiyatro & Oyun

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Oyunlarla Yaşayanlar Özet

Birinci Perde

Emekli Tarih Öğretmeni Coşkun kanepede sıkıntıyla kitabını okumaktadır. Aynı odada Saadet Nine resim albümünü incelemekle meşguldür. Saffet de aynı odada Coşkun’un yazdığı oyunları okumaktadır. Coşkun’un eşi Cemile komşu kadın için dikeceği elbiseyi prova etmektedir. Coşkun’un oğlu Ümit, Türkçe ödevini yazmaktadır. Babasına Fransız Büyük Devriminin tarihini sorar. Babası ise dalgınlıkla okuduğu kitabın sayfasını söyler. Ümit, babasını teyit etmek için soruyu tekrarlar. Babası niçin sorduğunu sorar. Ümit, Türkçe ödevi yapıyorum der. Coşkun, şaşkınlıkla sen hala ortaokulda mısın? Der. Ümit, geçen yıl çakmıştık ya der. Babası ona daha da kızar. Oğlunun yazılarını inceler ve yüzünü buruşturur. Eşi Cemile ise çocuklara durmadan ödev veriyorlar der. Coşkun’a yardım etmesini söyler. Coşkun, oğluna hangi devrimin yaklaştığını sorar. Saffet’in ilgisini çeker bu konuşma. Aralarında devrim sohbeti başlar. Saffet, devrim çocuğu olduğunu söyler. Cemile, Coşkun’a her şeyi oyunlarına benzettin der. Saffet, Coşkun’un oyunlarıyla devrim yapmak üzere olduğunu söyleyerek arkadaşını savunur. Tam o sırada Saadet Nine, acıktığını ne zaman yemek yiyeceklerini söyler. Cemile, daha yeni sofradan kalktıklarını söyler. Saadet Nine, hep daha önce yapmıştık diyorsunuz der. Saadet Nine’yi Cemile yorulmuşsundur diyerek Ümit’e odasına götürmesini söyler. Ümit, Saadet Nine’ye Cemil Paşa seni ziyarete gelecek hazırlan diyerek odasına götürür. Komşu Kadın da oradadır. Cemile ile kıyafet provası yapmaya devam ediyorlardır. Saffet, Coşkun’un yazdığı tiyatro oyunlarının hatalarını söyler. Coşkun, yeni oyun yazmaya başladığını söyler. Coşkun, Saffet’e bugün müzik hocası gelecek der. Saffet, ona güzel bir oyun oynayacağız der. Coşkun, Saffet’e yaklaşır ve sahne kararır. Sahnenin boş bölümü kararır. Tiyatronun soyunma odasında yirmi beş yaşlarındaki Emel ve tiyatro sanatçısı Servet vardır. Servet, divana uzanmıştır. Emel, aynanın karşısında makyaj yapmaktadır. Servet, işler kötü, tiyatronun parlak zamanı artık yok der. Sen niçin hazırlanıyorsun bu kadar? Bugün prova yok der. Emel, reklam filminde oynayacağını söyler. Emel, sanatı ciddiye alan biriyle tanıştım der. Servet, bu kişiyle tanışmak istediğini söyler. Servet, pandomim oyunundan da bahşeder. Geçenlerde onun yanına bir oyun yazarı geldiğini söyler. Oyun metnini görmek istediğinde metninin olmadığını, konuşmanın kaldırıldığını, içten anlama tiyatrosu olduğunu söyler. Servet, bu durumu eleştirir. Sahne kararır ve Coşkun’un evi aydınlanır.

Coşkun, yüksek sesle yazdığı oyununu canlandırmaktadır. Coşkun, Napolyon ile ilgili yazdığı tiyatroyu yüksek sesle canlandırır. Oyunda Napolyon’un huzuruna bir kanlı bir genç getirilmektedir. Duvarda asılı olan kemanı gören Coşkun, Ümit diye bağırır. Ümit’e müzik hocası gelince Saffet’e haber vereceksin der. Ümit, babasından rol ister. Babası senin rolün haberci der. Ümit’ten sonra kapı çalınır. Gelen müzik hocasıdır. Ümit ile beraber içeri girerler. Coşkun, müzik hocasına keman çalmaktadır. Kapı tekrar çalınır. Kapıyı açar. Baskın var der. Saffet ile Coşkun ile anlaşıp Müzik hocasına oyun oynuyorlardır. Coşkun kapıda Saffet’i görür görmez kitaplığa gelir. Kitapları sobaya atar. Kibriti alır ve kitapları yakmaya çalışır. O sırada Saffet içeri girer kibritle sigarasını yakar. Saffet’e müzik hocası arama izniniz var mı der. Aralarında uzun bir atışmadan sonra Cemile içeri gelir ve ne olduğunu sorar. Coşkun artık oyun bitti. Gerçeği oynuyorum der. Cemile, artık evde oyun istemediğini ve gerçek oyunlar ile ilgilenmesini söyler. Erken emekli olduğu için başına açtığı belayı düzeltmesini söyler. Bu sırada Saadet Nine, Cemil Paşa’nın geldiğini sanarak içeri girer. Cemile, annesini koluna takıp koridorda kaybolur. Coşkun ve Saffet Napolyon adlı oyunu değerlendirirken müzik hocası içeri girer. O münasebetsiz gitti mi der. Coşkun, daha kötü münasebetsizliklere hazırlanıyor der. Sahne kararır. Kulis aydınlanır. Servet ve Emel Coşkun’dan söz ederler. Emel, Coşkun’un oyuna kendi hayatını kattığını ve bunun bilinmesinden korktuğunu anlatır. Servet ısrar eder. Emel ile birlikte Coşkun’un evine giderler. Sahne kararır. Coşkun ve Saffet yemek masasında çalışmaktadırlar. Kapı çalınır. Servet ve Emel içeri girerler. Saffet, Emel ve Servet’i tanıyordur. Onları tanıştırır. Coşkun’un yazdığı bulvar komedilerini okurlar. Saffet yine Coşkun’un yazdığı oyunları eleştirmektedir. Cemile, alışverişten gelir. Ne olduğunu söyler. Cemile gelen misafirler ile tanışır. Saadet Nine, Cemil Paşa’nın geldiğini sanarak sahneye gelir. Cemile annesini alarak koridorda kaybolur. Saffet, prova yapmaktan boğazının kuruduğunu söyler. Servet’e içki ısmarlar mısın patron? Der. Toplanırlar ve dışarı çıkarlar. Cemile, Coşkun’a nereye gittiğini sorar. Saadet Nine, Cemil Paşa gelmeyecek mi der. Cemile annesine Cemil Paşa rolü yapması için Ümit’i çağırır. Sahne kararır. Meyhane de Servet, Emel, Saffet ve Coşkun içerler. Coşkun, içince içindeki düşünceleri dışarı vurur. Arkadaşı Saffet onu durdurmaya çalışır.

İkinci Perde

Bu bölümde Coşkun, artık yerli kahramanlar bulup oyun yazacağını belirtir. Saffet ile karşılıklı tiyatro oynarlar. Garplılaşmanın zarar görmediğini söyler Saffet. Ve Osmanlı Devleti’nin bürokrasi yapısı oyunda sezdirilir. Yasaklanan kitapları karşılıklı okurlar. Saadet Nine, tekrar gelip Cemil Paşa’yı sorar. Saffet, Cemil Paşa rolünü yapar. Coşkun, giyinip gelir. Cemil Paşa’nın yaveri olarak gelir. Kapı açılır. Cemile ve Komşu Kadın elinde paketlerle içeri girerler. Coşkun, eyvah karım geldi! Der. Cemile, bu kadını delirteceksiniz der. Komşu kadına Hülya ismini verirler. Önüne gelenle Coşkun be Saffet oyun oynarlar. Coşkun’un hayatı oyundan ibaret olmuştur. Hayat nerde başlıyor? Oyun nerede bitiyor? Kestiremiyordur. Diğer sahnede Emel ile içki masasında Coşkun vardır. Emel’e oyunun içinde olduğunu sezdirerek aşk ilan eder. Evde ise Saadet Nine, Cemil Paşa’ya kaçmaya karar verir. Ümit peşinden gider. Komiser Ümit’in kılığına kızar. O da Ninesi için o kılıkta olduğunu anlatır. Komiser eve yollar. Cemile, annesini göremeyince Coşkun ile tartışır. Coşkun’a oyun işini bırakması gerektiğini söyler. Şirkette iş bulduğunu söyler. Emel ile aşk dedikoduların çıktığını söyler. Coşkun, oyun yazmayı bırakmayacağını söyler. Saadet Nine ve Ümit içeri gelirler. Saadet Nine’ye Ümit Cemil Paşa rolü yapar. Cemile, artık bu oyundan sıkılmıştır. Saadet Nine yere düşer. Doktor gelir. Saadet Nine, ölür. Cemile, ağlayarak Coşkun’a annem öldü anlamıyor musun? Der. Coşkun, Hayatın nerde başladığını, oyunun nerde bittiğini anlamadığını söyler. Coşkun ile Cemile ölüm hakkında konuşurlar. O sırada kapı çalınır ve icra memuru gelir. Coşkun’u sorarlar. Evini icra etmeye kalkarlar. Coşkun, biz aydınlar hep kapımız çalınacak korkusuyla mı yaşayacağız? Der. Coşkun, Emel’in evine gelir. Olanları anlatır ve onu anlamasına sevinir. O gece Emel ile yatar. Sabah telaşla yataktan kalkar. Saadet Nine’nin gömülme işi var diyerek evden çıkar. Eve gider. Saadet Nine’ye cenaze töreni yapmışlardır. Coşkun, bavuluna kitaplarını doldurur ve çıkar. Cemile ve Ümit arkasından bakakalır. Tekrar Emel’in evine gider. Hasta olduğunu söyler. Son oyununu oynarken Coşkun ölür.

DEĞERLENDİRME

Oyunlarla Yaşayanlar, Oğuz Atay’ın yazdığı tek tiyatro oyunudur. Kitabın anlatımı özgün bir şekilde işlenmiştir. Yazar, Doğu, Batı ve aydınlarımızı eleştirir. Kitapta yer yer espriler ve eleştiriler bulunmaktadır. Kurulan diyaloglar uzun espriler akıcı ve anlaşılırdır.

Yazan: B. Öğretmen

Oyunlarla Yaşayanlar Soruları ve Cevapları

Oyunlarla Yaşayanlar kimin eseri?

Oğuz Atay

Oyunlarla Yaşayanlar türü nedir?

Tiyatro & Oyun

Oyunlarla Yaşayanlar kaç sayfa?

108

Oyunlarla Yaşayanlar Yorumları

çok güzel iyi ki varsın begüm hocam

24-01-2020 22:03

daha iyisi olmazdı gerçekten çok iyi ellerinize sağlık ❤️

24-01-2020 22:07

özette gerçekten hatalar var. konuşmalara girecekken neden tırnak işareti koyulmuyor. okumayı zorlaştırmış özeti. sürekli der der diyip durmuş. kitaba gelecek olursak yine bir oğuz atay 🙏🏻🌹

31-01-2020 11:11

kitap efsane 🌸 özet çok detaylı olmuş 👌 teşekkürler yazarokur🌸

11-02-2020 23:10

kitabın kurgusu harika olmuş . özete gelecek olursam bu kadar detaylı özet sadece burada bulabildim . kitabı da uygun bir fiyatla bulabilirsiniz .

12-02-2020 09:58

oğuz atay’ın tüm eserlerini beğenerek okudum. bunda ayrı bir tat var şüphesiz. kesinlikle tavsiye ediyorum 💕

05-03-2020 20:43

konusu saçma olmasa hepsini okurdum ama yarıda bıraktım özet için sağolun okumama gerek kalmadı

13-11-2022 23:44

"anlamıyorum oyun nerede bitiyor hayat nerede başlıyor" bu söze bittim tam beni anlatmış

11-07-2023 20:04

biraz uzun bir özet olmuş ben kısaltıp yazdım

20-04-2024 22:17

Eylembilim Tutunamayanlar Oyunlarla Yaşayanlar Günlük Korkuyu Beklerken Tehlikeli Oyunlar Bir Bilim Adamının Romanı en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Martin Eden Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli